FOCUS:În cazul Mazăre, Parchetul a motivat că uniforma purtată de acesta nu avea legătură cu nazismul

Închiderea dosarului în care primarul Constanţei Radu Mazăre era acuzat că a purtat o uniformă a Wehrmacht-ului la o prezentare de modă a fost motivată prin faptul că ţinuta nu avea "nimic de-a face cu nazismul", însă procurorul general al Parchetului Curţii constănţene de Apel a infirmat soluţia.

Urmărește
453 afișări
Imaginea articolului FOCUS:În cazul Mazăre, Parchetul a motivat că uniforma purtată de acesta nu avea legătură cu nazismul

FOCUS:În cazul Mazăre, Parchetul a motivat că uniforma purtată de acesta nu avea legătură cu nazismul (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorul general la Parchetulului Curţii de Apel Constanţa, Adina Florea, constatat că nu au fost administrate probe, desfiinţând aspectele reţinute de subalternul său, care şi-a motivat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Mazăre, invocând faptul că "ţinuta purtată de Radu Ştefan Mazăre la show-ul la care a participat era o simplă imitaţie a uniformelor militare din perioada anilor celui de-al doilea Război Mondial care, din punct de vedere strict al designului, nu are nimic de a face cu nazismul", au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Radu Mazăre este cercetat pentru atentat asupra unei colectivităţi (articolul 161 Cod penal); subminarea puterii de stat (art. 162 Cp); infracţiuni contra reprezentantului unui stat străin (art.171 Cp); instigarea la discriminare (art. 317 Cp); ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (art. 321 Cp); instigarea publică şi apologia infracţiunilor (art. 324 Cp); constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, aderarea la o organizaţie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei organizaţii având acest caracter (art. 3 alin. 1 şi 2 din OUG 31/2002); răspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe precum şi deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, a unor astfel de simboluri (art. 4 alin. 1 din OUG 31/2002); utilizarea în public a simbolurilor fasciste (art. 4 alin. 2 din OUG 31/2002); promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste sau xenofobe, prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public (art. 5 alin. 1 din OUG 31/2002).

În cazul Mazăre, procurorul Gigel Alexandru (revocat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru deficienţe manageriale şi repus în funcţia de procuror general adjunct la PCA Constanţa, după ce a câştigat procesul la instanţa supremă - n.r.) a decis neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii (art.10, lid d Cpp).

Soluţia lui Alexandru a fost infirmată de şeful său, fiindu-i comunicată procurorului de caz.

În conţinutul actului procedural de soluţionare a dosarului 666/P/2009 al Parchetului Curţii de Apel Constanţa s-au făcut consideraţii de ordin teoretic despre infracţiunile supuse analizei penale.

Cercetările au început în dosar după ce revoluţionarul Pompiliul Alămoreanu şi Marius Ştirbu au sesizat Parchetul instanţei supreme.

Cele două părţi nu au fost audiate în dosar şi, deşi procurorul de caz a solicitat Primăriei municipiului Constanţa să pună la dispoziţie programul organizării evenimentului Mamaia Milano Nights, unde a participat primarul Mazăre, şi actele aferente deţinute de primărie, în calitate de organizator al evenimentului, Parchetul nu a primit vreun răspuns.

Procurorul general al PCA Constanţa a constatat că pe parcursul urmăririi penale efectuate în cauză nu au fost respectate două dintre regulile de bază ale procesului penal, prevăzute de articolele 3 şi 4 din Codul procedură penală, fiind ignorate, în egală măsură, prevederile articolului 202 din Codul de procedură penală referitoare la rolul activ al organelor de urmărire penală.

"Raportat la infracţiunile sesizate, organele judiciare aveau obligaţia legală să asigure aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei, precum şi cu privire la persoana făptuitorului şi, pentru aceasta, în mod incontestabil, trebuiau să manifeste rol activ în desfăşurarea procesului penal. Pasivitatea manifestată cu prilejul soluţionării cauzei şi utilizarea în argumentarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, în exclusivitate, a unor articole de presă nu sunt de natură să contribuie la aflarea adevărului cu privire la faptele şi la împrejurările cauzei. Presa nu se poate substitui organelor judiciare existând, cel mult, posibilitatea să reflecte o reacţie faţă de fapte şi împrejurări aduse în atenţia opiniei publice. Argumentarea inexistenţei unor infracţiuni prin invocarea unui articol de presă excede cadrul procesual penal în care ar fi trebuit să se desfăşoare activităţile judiciare în vederea soluţionării dosarului penal 666/P/2009", arată în motivarea deciziei sale procurorul general, remisă părţilor.

În opinia sa, în contradicţie cu adevărul istoric, procurorul Alexandru a decis că Mazăre ar fi purtat o simplă imitaţie a uniformelor militare germane din perioada anilor celui de-al doilea Război Mondial, uniformă care nu ar fi avut nimic de a face cu nazismul.

Termenul Wehrmacht a fost utilizat înainte de apariţia Partidului nazist pentru a desemna forţele armate ale Germaniei aparţinând Wehrmacht-ului. În 1935, Armata germană a fost redenumită oficial din Reichswehr în Wehrmacht rămânând cu acest nume până în anul 1945, odată cu capitularea Germaniei şi încheierea celui de-al doilea război mondial. Aflată sub forţele de ocupaţie ale Aliaţilor, Republica Federală Germania şi-a reorganizat forţele militare între 1949 şi 1955 dându-le denumirea generalizată de Bundeswehr (Apărarea Federaţiei) care se păstrează până astăzi, argumentează şeful PCA Constanţa.

Semnul Wehrmacht-ului era o versiune stilizată a Crucii de Fier, aşa numita Balkenkreuz şi care a fost şi pe uniforma purtată de Radu Mazăre, mai arată sursa citată.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Wehrmacht-ul a comis numeroase crime de război: bombardamente de tip terorist ale oraşelor deschise; masacre ale civililor; execuţii sumare ale comisarilor politici sovietici conform ordinului special emis de Hitler; execuţii ale prizonierilor de război şi ale civililor ostateci ca represalii pentru activitatea partizanilor din teritoriile ocupate. Pe cale de consecinţă, termenul Wehrmacht şi-a pierdut semnificaţia iniţială generalizată, în zilele noastre el fiind asociat cu Germania nazistă şi cu perioada celui de-al doilea război mondial. Totodată, înşişi istoricii germani, mai ales cei ai deceniilor 1970 şi 1980, au fost de acord că Wehrmacht-ul a acţionat de multe ori ca organizaţie criminală, în special pe frontul de Est în timpul celui de-al doilea război mondial. Astfel, din punct de vedere istoric, apariţia făptuitorului într-o uniformă aparţinând forţelor armatei Germaniei din timpul celui de-al doilea război mondial este asociată, indiscutabil, perioadei naziste şi nazismului, notează magistratul.

În argumentarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, procurorul Gigel Alexandru a mai susţinut faptul că mesajul transmis de făptuitor se referea la mareşalul Erich von Manstein, pe care Tribunalul de la Nurnberg l-a convocat ca martor, nu ca acuzat.

"Mareşalul german Erich von Manstein nu a avut niciodată probleme în Germania, iar după război, din cauza marii sale influenţe şi a competenţei sale, a fost apreciat ca fiind şeful neoficial de stat major al armatei germane. Pentru respectarea adevărului istoric, trebuie precizat că mareşalul Erich von Manstein şi-a dovedit ingeniozitatea cu prilejul organizării planului pentru invazia Franţei, a primit controlul unor armate din Crimeea şi Leningrad, înainte de a deveni comandantul Grupului de Arme Sud. După război, un tribunal britanic l-a condamnat la 18 ani închisoare pentru crime de război în anul 1949, fiind eliberat după patru ani, din cauza unor probleme medicale", explică procurorul general constănţean.

În ceea ce priveşte "interesul" lui Mazăre pentru omagierea personalităţii unui mareşal al armatei naziste, magistratul a apreciat că existau numeroase modalităţi de manifestare a acestui interes "fără ca aceste acţiuni să declanşeze reacţii atât de puternice din partea opiniei publice".

"Din punct de vedere procedural penal, modalitatea concretă în care s-a dispus soluţia de neîncepere a urmăririi penale reflectă faptul că nu s-au stabilit limitele în care ar fi trebuit să se efectueze actele premergătoare începerii urmăririi penale, întrucât s-au făcut referiri generice la fiecare infracţiune sesizată, fără să se stabilească în limitele cărui text legal se cantonează acţiunile lui Radu Mazăre", mai arată sursa citată.

Mai mult, organul judiciar avea obligaţia să solicite punctul de vedere al guvernului străin vizat în plângerea penală formulată de Alămoreanu Pompiliu şi să procedeze în consecinţă.

Magistratul invocă prevederile art. 286 din Codul procedură penală, raportat la articolul 171 alin.1, conform cărora, dacă într-o cauză în care s-au făcut cercetări se consideră ulterior că fapta urmează să primească o încadrare juridică pentru care este necesară plângerea prealabilă, organul de cercetare penală convoacă partea vătămată pentru a o întreba dacă înţelege să facă plângere. În caz afirmativ, organul continuă cercetările, iar în caz contrar transmite actele procurorului în vedferea încetării urmăririi penale. Articolul 171 alineatul 2 din Codul penal prevede că acţiunea penală se pune în mişcare la dorinţa exprimată de guvernul străin, atunci când acţiunea este îndreptată împotriva reprezentantului acelui stat străin. Astfel, procurorul general spune că urmează să se stabilească, pe calea uzanţelor internaţionale, dacă Guvernul Israelului îşi exprimă dorinţa de a se efectua cercetări penale faţă de Radu Mazăre, aşa cum este consemnat în plângerea penală a lui Pompiliu Alămoreanu. Totodată, se va proceda la audierea lui Alămoreanu Pompiliu şi Ştirbu Marius cu privire la infracţiunile sesizate, se vor depune diligenţe pentru obţinerea datelor solicitate Primăriei Constanţa, urmând a se lămuri prin orice mijloace de probă caracterul manifestaţiei care a prilejuit apariţia în public a primarului Mazăre.

Totodată, procurorul general a decis că trebuie să se stabilească dacă uniformele purtate la prezentarea de modă de Radu Mazăre şi de fiul acestuia sunt obiecte de vestimentaţie comercializate în mod uzual.

Decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Mazăre a fost dată în 26 ianuarie, iar în 3 februarie s-a infirmat din oficiu "ca fiind nelegală şi neîntemeiată", un procuror desemnat prin tragere la sorţi urmând a soluţiona dosarul până în 3 mai 2010.

(Material realizat de Departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici