- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS:La Arad şi Deva divorţul administrativ e gratuit, deocamdată, la Miercurea Ciuc costă 100 euro
Cuplurile care vor să divorţeze la Starea Civilă o pot face gratuit, deocamdată, la Arad şi Deva, în timp ce la Miercurea Ciuc divorţul la primărie costă 100 de euro, iar la Târgu Mureş 650 de lei, aceasta fiind cea mai mare taxă stabilită de autorităţile locale din Transilvania.
În judeţul Alba, au fost înregistrate, până în prezent, şase cereri de divorţ pe cale administrativă, printre acestea aflându-se şi prima solicitare soluţionată din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şeful Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba, Lucian Barboş, a declarat că în judeţ au fost înregistrate, de la începutul anului şi până în prezent, şase cereri de divorţ pe cale administrativă, în faţa ofiţerului de stare civilă.
Barboş a spus că prima cerere de acest tip din România a fost înregistrată în Alba, la Primăria Blaj, aceasta fiind singura soluţionată în judeţ.
Potrivit sursei citate, taxele pentru divorţul pe cale administrativă sunt stabilite de fiecare administraţie publică şi, potrivit hotărârilor aprobate deja, variază între 300 şi 500 de lei. Spre exemplu, Primăria Cugir a stabilit o taxă de 300 de lei, iar Primăria Alba Iulia - 500 de lei.
În municipiul Arad, până în prezent au fost depuse 19 cereri de divorţ pe cale administrativă, însă nu a fost soluţionată niciuna.
Prima cerere a fost depusă la Primăria Arad în 10 ianuarie, iar aceasta va fi soluţionată în următoarele zile, în cazul în care cuplul nu s-a răzgândit.
"Există un termen de reflecţie de 30 de zile, iar dacă după această perioadă cuplul îşi menţine dorinţa de a divorţa, certificatul de divorţ este eliberat în cel mult 15 zile", a precizat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
La nivel local nu a fost stabilită deocamdată nicio taxă pentru divorţul pe cale administrativă, procedurile fiind gratuite.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Arad, numărul divorţurilor a scăzut uşor în 2010, faţă de anul precedent. Astfel, în 2010 au fost înregistrate 593 de divorţuri, faţă de 606 în anul 2009.
În Bihor, 18 cupluri au depus, de la sfârşitul lunii decembrie şi până în prezent, cereri de divorţ pe cale administrativă la Serviciul Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Primăriei Oradea, primul fiind pronunţat în 4 februarie.
"În Oradea, la ofiţerii de stare civilă au fost depuse, până în 7 februarie, 18 cereri de divorţ pe cale administrativă, primul divorţ fiind pronunţat în 4 februarie. Cuplul a venit după cele 30 de zile de gândire prevăzute de lege şi a confirmat că îşi menţine solicitarea", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Cristian Popescu, şeful Serviciului Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei din cadrul Primăriei Oradea.
Potrivit acestuia, cuplul era căsătorit din iunie 2010 şi a primit certificatul de divorţ numărul 23 de la Registrul Unic al Certificatelor de Divorţ.
"Asta înseamnă că primul cuplu din Oradea care a divorţat pe cale administrativă a fost al 23-lea la nivel naţional", a explicat Popescu.
În 14 ianuarie, Consiliul Local Oradea a stabilit, printr-o hotărâre, că taxa pe care cuplurile care divorţează pe cale administrativă trebuie să o plătească este de 300 de lei, la care se adaugă doi lei - taxa de timbru.
"Această taxă a fost instituită avându-se în vedere cheltuielile de căsătorie la nivel local, care se ridică tot cam la 300 de lei, pentru a exista o anumită simetrie între cele două, dar şi pentru a nu încuraja divorţul. Cei 300 de lei sunt achitaţi abia după cele 30 de zile de gândire, în cazul în care cuplul a decis să continue procedura", a afirmat şeful Serviciului Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei.
Cuplurile au posibilitatea să depună astfel de cereri de divorţ şi la notarii publici.
"Datele noastre se centralizează o dată pe lună, deci în acest moment nu avem o statistică clară în privinţa numărului de cereri depuse la notarii publici. În orice caz, în Oradea sunt doar câteva, sub zece", a declarat Marinela Baba, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Bihor şi Satu Mare.
Taxa pentru divorţul pe cale administrativă creşte dacă un cuplu decide să apeleze la notarii publici.
"Toate onorariile noastre sunt stabilite printr-un ordin al Ministerului Justiţiei şi aplicate în consecinţă. Taxa pentru divorţul administrativ la notarul public este de 500 de lei, la care se adaugă TVA, în care sunt incluse toate operaţiunile de verificare şi înregistrare a documentelor şi a declaraţiilor", a afirmat Marinela Baba.
În Oradea, în 2010 s-au înregistrat 870 de divorţuri, potrivit Marienelei Guiaş, grefier-şef la Judecătoria Oradea, în scădere faţă de anul 2009, când au divorţat 971 de cupluri.
În Bistriţa-Năsăud, Primăria municipiului Bistriţa a instituit o taxă de 500 de lei pentru divorţul pe cale administrativă.
Consiliul Local Bistriţa a aprobat, într-o şedinţă extraordinară de la sfârşitul lunii ianuarie, cererea primarului Ovidiu Creţu de instituire a taxei speciale de 500 de lei pentru cuplurile care doresc să divorţeze pe cale administrativă, taxa fiind de cinci ori mai mare decât cea cerută cuplurilor care vor să se căsătorească sâmbăta şi duminica.
Primarul a justificat taxa specială solicitată pentru divorţul pe cale administrativă prin faptul că sunt cheltuieli mari pentru desfăşurarea procedurii prevăzute de lege şi numeroase acte pe care trebuie să le întocmească ofiţerii de stare civilă delegaţi.
Potrivit consilierului de relaţii cu publicul Adina Bajko de la Judecătoria Bistriţa, în 2010 au fost înregistrate pe rolul instanţei 310 dosare de divorţ, mai puţine decât în 2009, când au fost înregistate 430 de dosare de divorţ.
În Braşov, divorţul pe cale administrativă costă 300 de lei în municipiul reşedinţă de judeţ, până în prezent fiind depuse 24 de astfel de cereri la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP).
Pentru acest serviciu, SPCLEP percepe o taxă de 300 de lei, care include procesarea documentaţiei şi eliberarea certificatului de divorţ.
Şeful SPCLEP Braşov, George Roşca, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că până în prezent au fost depuse 24 de cereri pentru divorţ pe cale administrativă, dintre care una la sfârşitul anului 2010 şi 23 din ianuarie până în prezent.
Primul astfel de divorţ de la Braşov s-a pronunţat în 28 ianuarie.
"Prima cerere a fost depusă în 29 decembrie 2010. Cererile au ca termen de soluţionare 30 de zile, timp în care cei doi soţi se pot răzgândi. Abia apoi căsătoria poate fi desfăcută de un ofiţer de stare civilă sau un notar", a spus Roşca.
În Cluj, Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Cluj-Napoca a înregistrat, de la începutul anului, 38 de cereri de divorţ pe cale administrativă, din care cinci au fost soluţionate.
Şeful Biroului Mass-Media din Primărie, Iulia Perşa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu a fost stabilită nicio taxă pentru procesarea documentelor, aceasta urmând a fi aprobată în prima şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca.
"La Serviciul de Stare Civilă al Primăriei Cluj-Napoca s-au înregistrat, de la începutul anului, un număr de 38 de cereri de divorţ pe cale administrativă, din care cinci au fost soluţionate, iar restul urmează, pentru că se află în termenul legal de 30 de zile. Din cele cinci soluţionate, trei s-au finalizat cu divorţul solicitanţilor, iar două au fost clasate pentru retragerea cererii, respectiv neprezentarea soţilor. Consiliul Local va stabili în prima şedinţă o taxă pentru divorţul pe cale amiabilă", a spus Perşa.
Potrivit acesteia, cuplurile care doresc să divorţeze pe cale administrativă trebuie să achite doar taxa de timbru, de doi lei de persoană.
În cursul anului 2010, la Judecătoria Cluj-Napoca au fost înregistrate 976 de cereri de divorţ, în creştere faţă de anul 2009, când au fost înregistrate 959.
În Harghita, cuantumul taxei de desfacere a căsătoriei diferă foarte mult de la un oraş la altul, variind între 39 de lei şi 600 de lei.
Referitor la această taxă, primarii oraşelor din judeţul Harghita au păreri foarte diferite, unii apreciind că aceasta trebuie să fie cât mai mare, pentru a nu încuraja un astfel de demers, în timp ce alţii consideră că nu trebuie luaţi bani prea mulţi de la cei care au decis să se despartă, întrucât dacă doresc acest lucru se vor separa indiferent de suma percepută.
Până în prezent, cea mai mare taxă de desfacere a căsătoriei, de 600 de lei, a fost propusă în municipiul Odorheiu Secuiesc, ea urmând să fie supusă aprobării la şedinţa Consiliului Local (CL) din această lună.
"Noi nu dorim să fim un concurent pentru notari, noi vrem să unim destinele, nu să le separăm", a declarat primarul Bunta Levente.
Aceeaşi opinie o are şi primarul oraşului Gheorgheni, Mezei Janos, care, deşi încă nu a supus aprobării consilierilor taxa de desfacere a căsătoriei, a afirmat că "va fi una foarte mare" pentru că el nu este pentru desfacerea căsniciei şi nici nu vrea să încurajeze divorţurile.
La Miercurea Ciuc, taxa de divorţ pe cale administrativă, aprobată de CL, este de 100 de euro.
"Au existat mai multe puncte de vedere în CL, legate de faptul că Primăria nu trebuie să înlesnească acest demers, motiv pentru care s-a decis ca taxa să fie un pic mai mică decât cea solicitată de notari, care este de 500 de lei", a precizat viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc Antal Attila.
Primarul oraşului Borsec, Mik Jozsef, a propus taxe diferite pentru familiile care doresc să divorţeze la Starea Civilă, în funcţie de veniturile lunare, acestea fiind aprobate de consilierii locali. Astfel, pentru familiile care trăiesc din munci ocazionale, şomeri, beneficiari ai ajutorului social sau fără venituri, taxa de desfacere a căsătoriei este de 150 de lei, pentru familiile cu venituri medii sub 670 de lei taxa este de 300 de lei, familiile cu venitul lunar peste 670 de lei urmând să plătească în cazul divorţului pe cale administrativă suma de 450 de lei.
În oraşele Bălan, Cristuru Secuiesc şi Vlăhiţa există, deocamdată, doar propuneri pentru taxa de desfacere a căsătoriei, valoarea acestora fiind de 150 de lei în cazul primului şi de 100 de lei în cazul următoarelor două, ele urmând să fie validate în cursul lunii de consiliile locale.
Taxa aprobată de administraţia locală din municipiul Topliţa este de 45 de lei, primarul Stelu Platon afirmând că nu încurajează divorţurile, dar "dacă cei doi soţi s-au hotărât să se despartă, nici cu 45 de milioane de lei taxă nu pot fi făcuţi să se răzgândească".
Cea mai mică taxă de desfacere a căsătoriei din judeţul Harghita, de 39 de lei, este percepută în oraşul Băile Tuşnad.
Până în prezent, în judeţul Harghita a fost depusă o singură cerere de desfacere a căsătoriei, la ofiţerul Stării Civile de la Primăria Cristuru Secuiesc, pentru care soţii nu vor plăti decât patru lei, întrucât CL nu a aprobat încă valoarea taxei de divorţ pe cale administrativă.
"Cererea a fost depusă pe data de 10 ianuarie şi urmează să fie soluţionată. Noi nu avem aprobată taxa şi, conform legii, în astfel de situaţii desfacerea căsătoriei se face gratis, aşa că familia solicitantă va plăti doar taxa de certificat şi taxa de divorţ de câte doi lei", a precizat un reprezentant al Stării Civile.
În toate localităţile din judeţ au fost, însă, destul de multe persoane care s-au interesat, fie telefonic, fie personal, cu privire la procedura şi sumele necesare soluţionării cererilor de divorţ pe cale administrativă.
În Hunedoara, consilierii locali din municipiul reşedinţă, Deva, au decis să nu aplice nicio taxă pentru divorţul pe cale administrativă.
"La Starea Civilă au fost depuse, până în prezent, şapte cereri pentru desfacerea căsătoriei în acest mod. Acestea nu au fost încă luate în discuţie de către reprezentanţii autorităţii locale", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Camelia Cotoară.
În schimb, numărul divorţurilor în faţa instanţei se menţine la nivelul anului trecut.
"Pe parcursul anului 2010, la Judecătoria Deva au fost înregistrate 415 cereri de divorţ, dintre care peste 30 în luna ianuarie. Numărul se menţine constant, în luna ianuarie a acestui an fiind depuse 33 de cereri de divorţ pe cale judecătorească", a menţionat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Deva, Cornelia Filimon.
În schimb, locuitorii municipiului Hunedoara trebuie să plătească 400 de lei pentru divorţul pe care administrativă, tariful fiind adoptat de Consiliul Local.
"Veniturile obţinute din această activitate vor fi folosite pentru dotări şi amenajări la Casa Căsătoriilor", a declarat primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada.
Până în prezent, la Hunedoara nu a fost depusă nicio cerere pentru divorţ pe cale administrativă.
În Mureş, două solicitări de divorţ de cale administrativă au fost depuse la Primăria Târgu Mureş.
Taxa votată de consilierii municipali în acest sens era de 100 de lei, însă marţi s-a votat în Consiliul Local Târgu Mureş o propunere în vederea majorării acesteia la 650 de lei, având în vedere nivelul taxelor percepute de notari în acelaşi scop, a spus directorul executiv al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei Târgu Mureş, Cristian Chera.
Potrivit sursei citate, până în prezent, la serviciul de specialitate al Primăriei Târgu Mureş au fost înregistrate două astfel de cereri, niciuna nefiind finalizată.
"După depunerea actelor, se dă un termen de 30 de zile pentru gândire. Dacă după acest termen soţii insistă în desfacerea căsătoriei, se completează certificatul de divorţ. Noi facem verificări, pentru că dacă au copii nu pot divorţa decât la instanţe, la fel, dacă nu se înţeleg asupra numelui după căsătorie, ajung în instanţă", a arătat Chera.
Chera a precizat că, în anul precedent, la serviciul pe care îl conduce au fost operate în registrul de căsătorie aproximativ 350 de sentinţe de divorţ comunicate de instanţe, numărul fiind relativ constant în ultimii ani.
"Numărul de divorţuri se menţine. Anual, avem în jur de 1.000 de căsătorii în medie şi circa 350 de divorţuri", a spus acesta.
În Satu Mare, cuplurile din municipiul reşedinţă de judeţ pot divorţa în prezenţa ofiţerului de Stare Civilă contra sumei de 200 de lei.
Consilierii locali sătmăreni au votat introducerea taxei de divorţ la Starea Civilă, de 200 de lei, de la 1 februarie, taxă considerată a fi una dintre cele mai mici de acest gen din Ardeal.
"Taxa este mult mai mică decât cea pe care ar trebui să o plătească cuplurile în cazul unui divorţ cu avocat, care ajunge la 1.000 de lei", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP), Ionel Torja, care consideră că taxa mică va aduce la Starea Civilă un număr mare de cupluri care doresc să divorţeze.
Până în prezent, 14 cupluri din Satu Mare şi-au depus dosarele pentru a divorţa.
"În 4 februarie s-a desfăcut prima căsătorie la Starea Civilă. După patru ani de căsătorie, doi tineri în vârstă de 29 de ani s-au prezentat în faţa ofiţerului de Stare Civilă pentru desfacerea căsătoriei, semnând actele de divorţ", a declarat Torja.
El a spus că divorţurile aici nu au nevoie de o motivare şi nici de prezenţa martorilor.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Statistică Satu Mare, numărul divorţurilor în judeţ este în creştere. Astfel, dacă în anul 2009 s-au înregistrat 567 de divorţuri, anul trecut numărul acestora a ajuns la 643.
În Sălaj, patru cereri de divorţ au fost depuse la Primăria Zalău.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că taxa pentru divorţ stabilită prin hotărâre de Consiliu Local este de 500 de lei, divorţul putând fi obţinut numai cu condiţia ca ambii soţi să fie de acord cu acest lucru şi să nu aibă copii minori.
Potrivit directorul Direcţiei de Statistică Sălaj, Elena Mureşan, în anul 2009, în Zalău au fost înregistrate 163 de divorţuri, în timp ce anul trecut au fost înregistrate 243 de cupluri care au divorţat.
Potrivit lui Mureşan, diferenţa mare de la un an la altul se explică prin faptul că evidenţa pentru anul trecut a fost ţinută diferit faţă de cea din 2009. Astfel, în 2010 evidenţa a fost stabilită după ultimul domiciliu al soţilor, ceea ce înseamnă că în cele 243 de cupluri care au divorţat se pot regăsi cupluri care au divorţat de fapt în alte judeţe, dar care au avut ultimul domiciliu trecut în acte în Sălaj.
În Sibiu, în municipiul reşedinţă de judeţ, opt cupluri au depus, până în prezent, cereri pentru desfacerea căsătoriei la ofiţerul de Stare Civilă.
"Prima cerere a fost depusă în 11 ianuarie 2011. De la data depunerii cererii, petenţii trebuie să aştepte 30 de zile, timp prevăzut de lege pentru o eventuală reconciliere. Dacă aceasta nu se produce, cei doi soţi vor depune o declaraţie prin care îşi exprimă dorinţa de a stărui în acţiunea de divorţ. Ofiţerul Stării Civile va emite apoi certificatul de divorţ", a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Potrivit sursei citate, municipalitatea nu a hotărât încă taxa percepută pentru această acţiune, suma urmând a fi stabilită în prima şedinţă a Consiliului Local Sibiu.
"Chiar dacă perioada de conciliere a primului cuplu care a depus cerere de desfacere a căsătoriei expiră în data de 11 februarie, până când efectiv se va emite certificatul de divorţ, care trebuie să primească număr de înregistrare de la Bucureşti, va mai dura. Până atunci vom stabili care este taxa percepută pentru desfacerea căsătoriei", a declarat Mirela Gligore.
Potrivit datelor oficiale ale Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Sibiu, în anul 2010, 766 de cupluri au divorţat în întreg judeţul Sibiu, mai mult cu aproape 15 la sută decât în anul 2009.
Lunile cu cele mai multe divorţuri înregistrate - peste o sută - au fost iunie şi decembrie, în timp ce luna cu cele mai puţine divorţuri a fost noiembrie (23).
În luna septembrie, chiar dacă numărul divorţurilor înregistrate a fost de 40, creşterea faţă de aceeaşi lună a anului precedent, calculată de către specialiştii DJS, a fost de 1000 la sută.
În Timiş, o situaţie specială se înregistrează la Timişoara, unde divorţul pe cale administrativă nu este pus în aplicare de autorităţile locale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea, angajaţii acestei instituţii aşteaptă încă normele metodologice de aplicare a acestei modalităţi de divorţ şi formularele aferente, înainte de a permite timişorenilor să apeleze la metoda divorţului administrativ.
Legea nr. 4/1953 (Codul familiei) a fost modificată prin Legea nr. 202 din 25 octombrie 2010, astfel că, în condiţiile în care ambii soţi sunt de acord şi nu au copii minori născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, desfacerea acesteia poate fi constatată de ofiţerul de stare civilă din unitatea administrativ-teritorială unde soţii au încheiat căsătoria sau din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află ultima locuinţă comună a acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO