- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Multe şcoli din Bucureşti, improprii desfăşurării orelor de curs
Mii de elevi bucureşteni vor fi privaţi şi în acest an şcolar de laboratoarele de specialitate, bibliotecile şi sălile de sport din unităţile de învăţământ în care sunt înscrişi, fiind nevoiţi să înveţe în schimburi, în şcoli murdare şi dărăpănate, aflate în refacere din 2006, prin programul BEI.
FOCUS: Multe şcoli din Bucureşti, improprii desfăşurării orelor de curs (Imagine: Mediafax Foto)
Dintre cele 102 şcoli incluse în Programul de reabilitare finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) niciuna nu a fost reparată în totalitate.
Elevii înscrişi în şcoli aflate de trei ani în programul de reabilitare BEI vor fi nevoiţi să mai înceapă, luni, un an şcolar în condiţii improprii, în săli de curs cu pereţii crăpaţi şi cu tencuiala căzută, fiind obligaţi să privească pe geam la sălile de sport din curte, a căror construcţie a fost sistată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Numai la Şcoala 93 din sectorul 4 al Capitalei, sunt peste 700 de elevi care de luni vor reveni în cele 12 săli de curs care mai pot fi folosite, ei fiind nevoiţi să înveţe în trei schimburi.
Cu două zile înainte de deschiderea anului şcolar, cadrele didactice şi personalul administrativ al şcolii dădeau zor să acopere pe cât posibil urmele de şantier lăsate de constructorii care din luna august şi-au abandonat lucrările, astfel încât cei mici să simtă cât mai puţin lipsa lucrurilor de care sunt privaţi.
Am găsit directorul unităţii de învăţământ, Cornelia Codila, într-o încăpere mică, transformată în cancelarie, de unde coordona activitatea colegilor. Întrebările legate de stadiul de pregătire al şcolii pentru deschiderea unui nou an şcolar o fac să ridice neputincioasă din umeri şi să ne arate un perete decopertat al încăperii în care îşi desfăşura activitatea. Cărămizile rămase descoperite erau cea mai bună dovadă a dezastrului lăsat în urmă de constructori.
"Proiectul pe hârtie este superb. Eram fericiţi când am început. Ne-am plâns peste tot. Se lucra foarte încet, dar măcar se lucra. Acum s-a pus sigiliul. Din august nu s-a mai mişcat nimic", spune descumpănită Cornelia Codila.
Cerem să vedem cum arată sălile de curs în care cei peste 700 de copii vor începe, luni, cursurile. Pereţii de pe hol au nişte fisuri imense de-ţi intră palmele în ele, iar varul de pe pereţi, acolo unde a mai rămas, este cenuşiu. Desenele copiilor au fost folosite drept paravan pentru a acoperi găurile din pereţii de pe hol şi din sălile de clasă.
Unul din primii paşi făcuţi prin programul BEI a fost schimbarea geamurilor din unitatea şcolară. Peste tot au fost puse ferestre termopan însă de mai bine de doi ani nu s-a reuşit zugrăvirea încăperilor, astfel încât spuma pentru fixarea geamurilor iese proieminent în fiecare sală de curs, din pereţii ciuruiţi.
Din 2006, de când unitatea de învăţământ a intrat în programul de refacere, elevii nu au mai avut acces în vreun laborator de specialitate, acestea fiind toate în corpul care a început să fie renovat. În plus, copiii nu nu se pot bucura de sala de sport, bibliotecă sau de cabinetul medical. Toate aceste spaţii au fost improvizate în nişte încăperi mici.
Astfel, în zilele ploioase, activităţile sportive se desfăşoară în două încăperi din subsolul clădirii, cu linoleum jupit, fiecare având aroximativ zece metri lungime, iar biblioteca funcţionează într-o altă cameră de dimensiuni reduse, în care cărţile stau depozitate, claie peste grămadă, în saci albi sau cutii de carton. Întrebată cum ţine evidenţa cărţilor, bibliotecara ridică din umeri, recunoscând faptul că nu are nicio posibilitate să-i ajute pe elevi dacă aceştia îi cer ceva.
În ceea ce priveşte cabinetul medical, acesta nu mai există, eventualele consultaţii desfăşurându-se în cancelaria cu cărămizile la vedere.
Şcoala nu a primit avizul sanitar de funcţionare, dar cum alternativă nu există, îşi va deschide porţile şi în acest an.
Într-o situaţie similară este şi Şcoala 110 din acelaşi sector, unde 12 săli de clase şi laboratoare, plasate în partea aflată încă în şantier, nu pot fi folosite. Cei aproximativ 500 de elevi ai şcolii au 15 săli de curs la dispoziţie, astfel încât conducerea şcolii a decis ca procesul de învăţământ să se desfăşoare în două schimburi.
"Singura problemă e că nu pot deschide anul şcolar cu toţi copiii odată, pentru că nu am spaţiu", a declarat directorul Şcolii 110, Dumitra Boşneag.
Ea a explicat că un corp al unităţii de învăţământ a fost refăcut, elevii beneficiind încă de anul trecut de săli curate, dotate cu mobilier nou, prin acelaşi program.
Entuziasmul dispare însă atunci când adjunctul unităţii de învăţământ, Ioana Georgescu, ne arată în sălile de curs renovate linoleumul zgâriat şi murdar - care a înlocuit parchetul vechi - sau mobilierul nou, dar de proastă calitate, care de abia stă în picioare. Pereţii albi, văruiţi de curând, au deja fisuri de sus până jos, iar pe lângă tocul uşii constructorii au trecut în grabă, lăsând nişte găuri.
Un cadru didactic intervine, atrăgându-ne atenţia că "şi tablele aduse de BEI sunt de cea mai proastă calitate". Nici în grupul sanitar, proaspăt renovat, situaţia nu pare rezolvată.
"Noi am cerut un anumit tip de gresie şi uitaţi ce ne-au pus. Poţi să o speli oricât că tot murdară şi veche pare", se plânge Ioana Georgescu.
Pe lângă gresia întunecată, care seamănă mai degrabă cu pavajul unei pieţe centrale, prin programul BEI au fost înlocuite şi grupurile sanitare, precum şi chiuvetele. Ceea ce a scăpat constructorilor este ţâşnitoarea din care copiii ar trebui să bea apă, care a rămas, plină de rugină.
La etajele superioare e var peste tot, iar în unele încăperi zac materialele constructorilor care au abandonat de câteva săptămâni treaba. Nu există uşi, iar instalaţiile sanitare încă nu sunt gata. Directorul adjunct insistă însă să ne arate unde ar trebui să funcţioneze laboratorul de informatică.
Pe de altă parte, Şcoala 109 din Capitală, un nou proiect în programul BEI, alţi aproape 600 de copii care vor mai învăţa încă un an de zile în clase care au fost "periate" pe cheltuiala cadrelor didactice şi a părinţilor.
"Nu am avut niciun ban pentru reparaţii. Am fi dispuşi să îmbunătăţim situaţia prin forţele proprii, dar nu avem voie. S-au văruit şi s-au vopsit clasele de către cadrele didactice. Au muncit toată vara pentru că nu se mai putea. Era un dezastru!", a declarat directorul Şcolii 109, Carmen Istodor, care a asigurat că până luni unitatea de învăţământ va căpăta altă faţă, astfel încât copiii să se simtă bine.
Din cauza spaţiului impropriu în care funcţionează, şcoala a pierdut două clase de elevi, părinţii preferând să-i transfere la alte unităţi de învăţământ.
Conducerea susţine că elevii nu au acces nici măcar în curtea şcolii, care este în continuare şantier, astfel încât elevii sunt obligaţi să stea închişi în unitatea de învăţământ până termină orele.
"Vom face deschiderea anului şcolar doar pentru elevii din clasele I - IV, în curtea şcolii, unde vom intra ilegal pentru că în altă parte nu am unde şi, mai ales pentru cei care intră în cala I, este un eveniment important de care nu vreau să-i privez", a declarat Carmen Istodor.
Totodată, conducerea unităţii de învăţământ a precizat că, de la programul BEI, a primit primit toată dotarea necesară şcolii, însă aceasta este închisă într-un depozit, neputând fi folosită din cauza faptului că în orice moment poate fi cerută evacuarea sălilor de curs în vederea refacerii.
Cadrele didactice de la Şcoala 148, din sectorul 5 al Capitalei, vor începe, luni, anul şcolar în aceleaşi condiţii de anul trecut, însă ceva mai optimişti, întrucât primăria de sector le-a anunţat că unitatea de învăţământ va fi scoasă din programul BEI şi va fi refăcută cu fonduri de la bugetul local. Şcoala 148 nu beneficiază nici măcar de un gard, iar spaţiul din apropiere este de multe ori folosit pentru depozitarea gunoaielor.
"Nu mai sunt gunoaie foarte multe acum pentru că se lucrează la străzi şi e nevoie de spaţiu pentru depozitarea materialelor. Cei de la ADP au început de câteva zile să ne ajute să curăţăm curtea", a declarat directorul, Tamara Manatu.
Pentru că până acum unitatea şcolară a fost în programul BEI, eventualele investiţii au fost interzise. Cu toate acestea, clasele au fost igienizate, iar instalaţiile sanitare reparate pe banii părinţilor.
Dincolo de problemele cauzate de programul BEI, sunt dificultăţi şi în celelalte şcoli. De exemplu, Şcoala 169 din cartierul Drumul Taberei a beneficiat de fonduri pentru termoizolare şi faţadă, pentru geamuri termopan şi refacerea terasei.
Cu toate acestea, directorul şcolii, în care învaţă aproximativ 400 de copii, Oana Vişan, recunoaşte că sălile de clasă nu au mai fost renovate de şapte sau opt ani de zile, iar instalaţia sanitară ar trebui înlocuită. Vineri dimineaţă, tot personalul era însă mobilizat pentru pregătirea ultimelor detalii înainte de deschiderea anului şcolar de luni.
Elevii Colegiului Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii "Gheorghe Airinei", din sectorul 6 al Capitalei, vor începe cursurile în săli văruite şi cu tâmplăria schimbată, conducerea instituţiei de învăţământ declarându-se mulţumită de modul în care va începe acest an şcolar.
"Faţă de anul tecut acum arătăm şi noi civilizat", a declarat directorul adjunct, Adriana Trifu. În Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii învaţă, în două schimburi, peste 1.700 de elevi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO