- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Refugiat eritreean din Libia: În fiecare joi, gardienii libieni se drogau şi băteau deţinuţi
Unul din cei 30 de refugiaţi eritreeni din Libia care au ajuns, miercuri, la Timişoara povesteşte că a petrecut doi ani într-o închisoare libiană după ce a fugit din ţara natală ca să evite serviciul militar, iar în detenţie s-a îmbolnăvit şi a văzut cum gardienii, după ce se drogau, băteau deţinuţi
Daniel Ghebreselasie, de 26 de ani, este unul din cei 30 de eritreeni care au fugit din Libia la începutul conflictului din această ţară şi au ajuns în Tunisia, în tabăra Shousha, unde se mai află alte 4.000 de persoane în nevoie urgentă de relocare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Din tabăra Shousha, cu ajutorul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, tânărul a ajuns în Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, de unde, după o perioadă de maximum şase luni, va pleca spre SUA sau Olanda.
El a povestit că, în urmă cu aproximativ trei ani, după ce a traversat ilegal graniţa în Libia pentru a scăpa de serviciul militar din ţara natală, a fost prins şi a petrecut doi ani în închisoare, fără să primească îngrijiri medicale, iar în fiecare zi de joi a asistat la scene în care gardienii, după ce consumau droguri, băteau deţinuţi.
"În Libia, cel mai mult am stat la închisoare, doi ani. A fost prima dată când am intrat în închisoare şi nu mai doresc să se întâmple acest lucru niciodată. A fost foarte rău în închisoare, în Libia. Nu există tratament medical, mulţi deţinuţi s-au îmbolnăvit, eu am făcut o infecţie pe piele. Gardienii, în fiecare joi, luau droguri şi veneau în celule doar ca să bată deţinuţi. Şi nu le păsa ce fusesem noi în ţara de origine, ce educaţie am avut", a povestit Ghebreselasie.
După ce a fost eliberat, Ghebreselasie a afirmat că a locuit în Tripoli, timp de un an, până la izbucnirea conflictului, când, împreună cu mai mulţi prieteni, au plătit circa 30 de euro de persoană ca să ajungă în Tunisia, în tabăra Shousha.
"De un an am fost eliberat şi am trăit în Tripoli. Când a început conflictul, erau maşini care transportau oameni în Tunisia. Cereau între 50 şi 60 de dinari libieni (circa 30 de euro - n.r.) de persoană pentru a ne transporta în Tunisia. Am plecat împreună cu câţiva prieteni şi am ajuns în Tunisia, în tabăra Shousha", a Spus Ghebreselasie.
El a afirmat că, în comparaţie cu viaţa din Libia, deşi condiţiile nu au fost bune, în tabăra Shousha, unde a stat doar o lună, a avut libertate.
"În comparaţie cu Libia, în tabăra Shousha a fost mai bine, am avut libertate, însă condiţiile nu au fost bune, cele mai multe probleme le-am avut din cauza climei. În Shousha am stat doar o lună. Am lăsat acolo mulţi prieteni, din Eritreea, Somalia şi alte ţări, care aşteaptă şi ei aceeaşi şansă pe care am avut-o eu", a explicat refugiatul.
Tânărul eritreean a spus că îi este dor de familia lui, care a rămas în Eritreea şi de care nu a mai auzit nimic de şase luni, şi că speră să se întâlnească cu ei la Timişoara şi să plece împreună în SUA, ţară care a acceptat să preia refugiaţi din Libia.
"Familia mea e în Eritreea, nu am mai auzit de ei de şase-şapte luni. Mi-e dor de ei şi abia aştept să îi aud din nou. Ne vom întâlni aici, sper, şi vom pleca împreună în SUA", a conchis refugiatul eritreean.
Un alt refugiat care a ajuns, miercuri, la Timişoara şi care s-a prezentat simplu, Mahmoud, a declarat că a fugit în anii '70 din Eritreea şi a ajuns în Sudan, iar apoi în Libia. Bărbatul de 37 de ani a afirmat a fost nevoit să părăsească această ţară la începutul conflictului şi a ajuns în Tunisia, în tabăra Shousha.
"Am trecut graniţa cu Libia, spre Tunisia, unde era amenajată o tabără. Am fost ajutat de UNHCR, armata tunisiană, Crucea Roşie şi alte organizaţii şi sper ca şi ceilalţi din tabără să aibă ocazia să plece către alte locaţii mai sigure", a declarat Mahmoud.
Alături de Daniel Ghebreselasie şi Mahmoud, la Timişoara au ajuns, miercuri, alţi 28 de refugiaţi eritreeni din tabăra tunisiană Shousha, aflată la patru kilometri de graniţa cu Libia.
Refugiaţii, majoritatea tineri, au ajuns la Timişoara de la Roma cu un avion de linie al companiei Carpatair, fiind însoţiţi de reprezentanţi ai UNHCR şi ai Oficiului Internaţional pentru Migraţie. De la aeroport, refugiaţii au fost îmbarcaţi într-un autobuz şi duşi la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă.
Oficialii UNHCR au afirmat că la Timişoara vor mai ajunge şi alţi refugiaţi din Libia, până când capacitatea maximă de cazare a centrului de la Timişoara, 200 de persoane, va fi atinsă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO