- Home
- Social
- ALBA IULIA, (02.10.2016, 13:19)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Studenţii în Alba îşi iau în primire căminele. Mihai: Viaţa de student e trăită doar în cămin - GALERIE FOTO
Studenţii Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia îşi iau în primire camerele din cele patru cămine, pentru care plătesc 200 de lei lunar. Unul dintre studenţi, Mihai, spune că cei care nu stau în cămin nu cunosc viaţa de student şi că aici există doar avantaje.
Urmărește
1651 afișări
FOCUS: Studenţii în Alba îşi iau în primire căminele. Mihai: Viaţa de student e trăită doar în cămin
Studenţii Universităţii ”1 Decembrie 918” din Alba Iulia au condiţii excelente de cazare, camerele având trei sau patru locuri, iar majoritatea căminelor sunt dotate cu băi şi bucătării. Universitatea din Alba Iulia are patru cămine, în care sunt circa 800 de locuri, unul dintre ele, singurul unde există camere cu patru paturi, fiind luat în chirie pentru a acoperi cererea.
Taxa de cazare în toate căminele este de 200 de lei pe lună, deşi condiţiile diferă. Căminele unu şi doi se află pe strada Vasile Alecsandri, aproape de un cartier de romi, iar căminele trei şi patru sunt mai bine poziţionate, pe strada Vasile Goldiş, în cartierul Cetate, mult mai aproape de universitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Anul ăsta, liderii Democrativei te-au sacrificat. Pe tine, bugetul, țara. 2024 l-ai pierdut pe mâna lor. Puterea ta e în votul tău, de care le e frică
-
Georgia: Mihail Kavelashvili, învestit preşedinte al ţării. Zourabichvili: Rămân singurul preşedinte legitim
-
Accident aviatic în Coreea de Sud: Bilanţul morţilor ajunge la 179
-
Colegiul Medicilor a dat în judecată CNAS. Care este motivul
Căminul studenţesc numărul unu este cel mai vechi al Universităţii, fiind un bloc de garsoniere transformat în cămin. Camerele sunt complet utilate, având băi, balcoane şi bucătării, însă nu există săli de lectură. Fiecare bucătărie are o mini-plită electrică pentru pregătirea mesei, iar studenţii beneficiază şi de o spălătorie, aflată la subsol.
Camerele căminului numărul doi sunt şi acestea complet mobilate, având inclusiv frigidere în fiecare cameră, însă nu au bucătării proprii. La capătul fiecărui etaj există oficii pentru pregătirea mesei, dotate cu mobilier de bucătărie, aragaze şi cuptoare cu microunde. Pe fiecare palier există săli de lectură, iar la unul dintre etaje o spălătorie, dotată cu mai multe maşini de spălat.
În vecinătatea acestor două cămine s-a construit o sală de sport, unde echipa de baschet feminin CS Universitatea joacă meciurile de acasă şi în care studenţii pot practica mai multe sporturi, între care fitness, fotbal sau handbal. Studenţii care sunt cazaţi aici sunt mai departe de universitate şi au cerut, în anii trecuţi, introducerea unei linii de autobuz care să oprească în apropierea campusului, respectiv a universităţii, cererea fiind aprobată.
Citeşte şi: Doi cetăţeni sârbi arestaţi pentru că au ajutat un grup de migranţi să intre ilegal în România - VIDEO
Citeşte şi: Cluj: Acoperişurile a 15 locuinţe au fost distruse într-un incendiu; 80 de persoane sunt afectate - FOTO
Căminele trei şi patru se află în clădiri vecine, în cartierul Cetate din Alba Iulia, la zece minute de mers pe jos până la universitate.
Camerele din căminul trei au băi proprii, televizoare, frigidere, mobilier nou, iar pe fiecare palier există oficii pentru pregătirea mesei, dotate cu electrocasnice. Studenţii care locuiesc în acest cămin au acces la o sală de lectură multifuncţională, dotată cu calculatoare, cât şi la spălătorie.
Studenţii care au prins loc în căminul patru au la dispoziţie camere cu patru paturi, iar băi există doar la capătul fiecărui palier, cu mai multe toalete şi duşuri. În schimb, şi aici sunt maşini de spălat, aragaze, frigidere, mobilier nou în camere şi săli de lectură. Unele camere sunt dotate chiar cu televizoare LED.
Majoritatea studenţilor au venit până în acest weekend să-şi ocupe camerele, iar purtătorul de cuvânt al Universităţii din Alba Iulia, Diana Câmpan, spune că nu vor rămâne locuri neocupate.
”Încă nu avem situaţia clară până nu ştim ce camere se revendică. Mulţi şi-au făcut cerere, dar este posibil să prefere, în final, chiria. În 4 octombrie vom avea o redistribuire a camerelor libere. Sunt unii care nu şi-au depus cerere, din varii motive, însă se răzgândesc şi vor în cămin. În fiecare an, la noi, undeva la 95% dintre solicitări se acoperă. Eu cred că în anul acesta vom acoperi 100%. Noi am închiriat încă un cămin anume pentru studenţi. În acest an, cererea este direct proporţională cu oferta”, a spus Diana Câmpan.
Citeşte şi: IGPR: Noutăţi în organizarea concursului pentru încadrarea de poliţişti din sursă externă
Ea a adăugat că la fiecare început de an universitar se verifică baza materială din cămine.
”Se înlocuiesc frigidere, televizoare stricate, se reface reţeaua de internet, deci absolut toate utilităţile pentru studenţi sunt reevaluate la sfârşitul universitar şi se fac investiţii foarte serioase. La noi, prioritatea este să dotăm aşa cum trebuie ceea ce ţine de viaţa de student”, a mai spus Diana Câmpan.
Admiterea în cămin se face online, în repartizarea locurilor contează mediile studenţilor din anii precedenţi, iar locurile de cazare sunt repartizate pe specializări şi ani de studiu proporţional cu numărul studenţilor subvenţionaţi din anul şi specializarea respectivă.
Mihai, un student în anul 3 la Informatică, originar din Hunedoara, spune că nu cunoşti viaţa de student decât dacă stai şi în cămin.
”Ocup locul în cămin pentru al treilea an consecutiv şi nici nu m-aş vedea, cât timp sunt student, să stau altundeva. Cei care nu stau în cămin nu pot spune că au cunoscut viaţa de student şi, nu, nu există părţi proaste, doar bune. E mult mai ieftin decât în chirie, elimini o serie de cheltuieli privind utilităţile, îţi faci noi prieteni. Eu sunt unul dintre cei care se înţelege foarte bine cu colegii de cameră. Servim masa la cantina studenţească şi mai primim şi de acasă, de la părinţi”, a spus Mihai, care e cazat în căminul unu.
Galerie foto
Un coleg de-al său, care şi-a luat camera duminică, iar în acest an este cazat în căminul 2, a spus că viaţa de student în cămin are mai multe avantaje, însă există şi seri în care ar vrea linişte, iar alţii vor petrecere.
”Să stai trei-patru ani cu colegii, cât timp eşti student, nu se compară cu nimic. În plus, le ai pe toate la pachet. Plătesc lunar cei 200 de lei, iar ei îmi plătesc gazul, curentul, internetul şi tot ce mai e nevoie. În acest fel economisesc bani şi timp. În anul 1 erau mai multe chefuri. Se întâmpla să am treabă a doua zi, iar alţii chef de petrecere. Asta e viaţa", a spus Dan.
Maia, din Republica Moldova, masterandă la Istorie, afirmă că pentru basarabeni cea mai bună alegere este căminul, întrucât aşa pot să-şi facă prieteni mai uşor.
”Stau în cămin pentru al patrulea an şi am ales să studiez în Alba Iulia pentru că este un oraş istoric. Pentru mine ca basarabeancă îţi dai seama că cea mai bună alegere e căminul, nu chiria. Avem bucătărie pe palier, gătim împreună, iar apoi împărţim mâncarea. Trăim ca într-o familie. În afara unor incidente, chiar certuri, cu vecinii din cartierul de romi nu pot spune că am avut multe nemulţumiri”, a spus ea.
O fostă absolventă a Universităţii din Alba Iulia, care a locuit patru ani în cămin, îşi aminteşte că în urmă cu câţiva ani se făceau chefuri la care participau mulţi studenţi, însă acum sunt din ce în ce mai puţine.
”Căminul doi e cel mai bun pentru că sunt camere mai spaţioase. Recomand studenţilor să stea în cămin, au cu cine socializa, pot sta în cameră cu colegi de facultate şi pot învăţa unul de la celălalt. Viaţa la cămin m-a schimbat foarte mult. Eu sunt singură la părinţi, am avut până atunci camera mea, nimeni nu mă deranja, iar experienţa aceasta m-a schimbat. În urmă cu câţiva ani, se făceau chefuri tari. Acum văd că sunt din ce în ce mai rare”, a spus Roxana, absolventă a Facultăţii de Drept.
O alternativă pentru cei care nu vor să locuiască în cămin şi au nevoie de mai multă intimitate este închirierea unei garsoniere, ale cărei preţuri variază între 100 şi 200 de euro. Cei care doresc să-şi împartă locuinţa cu colegi sau prieteni pot închiria un apartament cu două-patru camere, ale cărui preţuri variază între 150 şi 400 de euro, însă poate ajunge şi 500 de euro, dacă are finisaje de lux, potrivit unui dezvoltator imobiliar care deţine o agenţie.
În luna octombrie, când începe anul universitar, preţul la chirii nu creşte, însă cererea este mai mare cu circa 10 la sută, potrivit sursei citate.
”Preţurile chiriilor din Alba nu au fost ridicate niciodată odată cu începerea anului universitar, cum se întâmplă în marile oraşe, ci s-a simţit o creştere după modernizarea Cetăţii Alba Carolina, prin creşterea numărului de turişti, respectiv a demarării lucrărilor la Autostrada Sebeş-Turda şi la magistrala feroviară, prin crearea locurilor de muncă”, a spus dezvoltatorul imobiliar.
Universitatea ”1 Decembrie 1918” este singura din Alba Iulia. În prezent are circa 5.000 de studenţi şi masteranzi, iar cele mai căutate specializări sunt Dreptul şi Informatica.
Citeşte şi: IGPR: Noutăţi în organizarea concursului pentru încadrarea de poliţişti din sursă externă
Citește pe alephnews.ro: Principalele măsuri ale „ordonanței trenuleț” pregătite de noul Guvern. Cum arată varianta finală a măsurilor de austeritate
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
O nouă descoperire incredibilă aduce science fiction la realitate: Cum teleportarea cuantică va revoluționa viitorul comunicațiilor
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe