FOCUS: Unele magazine etnobotanice din Bucureşti şi-au suspendat deja activitatea

Mai multe magazine care comercializează plante etnobotanice din Bucureşti şi-au suspendat activitatea "pentru câteva zile", dar personalul dă asigurări clienţilor că acestea nu se vor închide definitiv.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Unele magazine etnobotanice din Bucureşti şi-au suspendat deja activitatea

FOCUS: Unele magazine etnobotanice din Bucureşti şi-au suspendat deja activitatea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Spice shop-ul de pe bulevardul Magheru era închis miercuri, zi în care Guvernul a interzis prin Ordonanţă de urgenţă vânzarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice. Clienţii potenţiali erau întâmpinaţi de un anunţ lipit pe uşă, în care se spunea că magazinul a fost desfiinţat şi că va urma o schimbare de activitate comercială.

Botanic shop-ul din centrul vechi, din Lipscani, era deschis, iar vânzătorii, mai dispuşi decât în alte locuri să facă recomandări. Dacă vroiai ceva "tare", invariabil ţi se recomandau produsele Ninja sau Chocolate, pentru că "te fac să vezi realitatea altfel". Întrebată dacă nu există riscuri de efecte adverse, după lectura etichetei care specifica că "acest produs nu este recomandat consumului uman", vânzătoarea răspunde că nu, cu excepţia situaţiiilor în care "ţi-l bagi în venă sau îl iei în combinaţie cu alcool", dar nu poate spune ce plante intră în componenţa produsului.

Majoritatea magazinelor etnobotanice nu lasă clienţii înăuntru decât dacă faci dovada unei intenţii serioase de achiziţie. Până atunci, întrebările sunt adresate printr-o ferestruică, uşile deschizându-se doar pentru "iniţiaţi". La magazinul de pe bulevardul Corneliu Coposu, vânzătoarele dispun din plin de dreptul de utilizare a ferestruicii, închizând-o brusc, impacientate, când sunt întrebate despre efectele interdicţiei guvernamentale asupra activităţii.

Pe internet, reprezentanţii spice shop-urilor sunt mai amabili, existând posibilitatea de a fi contactaţi direct, prin intermediul unui ID de messenger valabil pe aproape orice site al unui magazin care vinde astfel de produse. Aşa poţi afla direct de la un reprezentant al magazinului, prin intermediul unei platforme mult mai personale, cea a mesageriei instant, că activitatea va fi suspendată câteva zile, dar primeşti asigurări că nu vor fi închise definitiv şi că activitatea va fi reluată.

Câteva magazine din lanţul Spice Gold, cu cel mai mare număr reprezentanţe din Bucureşti sunt închise. La cele din centru vânzătorii sunt precauţi, nu fac recomandări şi spun că nu cunosc produsele, pentru că "nu sunt consumatori". Sunt recomandate aceleaşi mărci, fără detalii privind conţinutul sau eventuale riscuri. Tot aici aflăm că magazinele nu se vor închide, doar vor fi scoase din ofertă anumite produse.

Miercuri cei interesaţi au putut să cumpere produse de la magazinele etnobotanice de tipul "Smoke plus", care faţă de alte produse, cum ar fi "Ninja", are pe etichetă precizate ingredientele. Ca potenţial client aflu că, dacă voi fuma amestecul, mă voi simţi "bine". De pe spatele plicului aflu că este "un amestec cu esenţe naturale fructate, reprezentând o bună modalitate de a împrospăta aerul din locuinţă cu mirosuri autentice". Tot ce trebuie să fac este să desfac ambalajul, să pun conţinutul acestuia într-un vas mic şi să las aroma fructată să se răspândească în cameră. Tot pe etichetă se precizează că "este interzisă folosirea produsului de către tinerii cu vârsta mai mică de 18 ani". Mai jos se adaugă menţiunea: "Acest produs nu este recomandat consumului uman ca atare". Să înţeleg de aici că cei după vârsta majoratului sunt mai puţin "predispuşi" la consum uman?

În mediul online, majoritatea magazinelor activează cu aceleaşi oferte de produse "destinate studiului etnobotanic sau pentru colecţionarii privaţi". Serviciile de livrare la domiciliu sunt suspendate temporar, dar serviciul de distribuţie în ţară prin firme de curierat rămâne valabil pentru unele magazine, cum ar fi TheHighWay.

Miercuri, guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru distrugerea produselor aflate pe stoc va fi acordat un termen de zece zile.

Actul normaiv permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, pentru tratament terapeutic şi utilizarea ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.

Potrivit listei, substanţele şi plantele incluse în lista produselor interzise sunt:

DOC (2,5-dimetoxi-4-cloroamfetamin) = 1-(4-clor-2,5-dimetoxifenil)propan-2-amina;

DOI (2,5-dimetoxi-4-iodoamfetamina) = 1-(2,5-dimetoxi-4-iodofenil)-propan-2-amina;

4-metilmetcatinona (mefedrona) = 1-(4-metilfenil)-2-metilaminopropan-1-ona;

Fluorometcatinona (flefedrona) = 1-(fluorofenil)-2-(metilamino)propan-1-ona;

4-metoximetcatinona (metedrona) = 1-(4-metoxifenil)-2-(metilamino)propan-1-ona;

ß-ceto-MDMA (metilona) = 2-metilamino-1-(3,4-metilendioxifenil)propan-1-ona;

ß-ceto-MBDB (butilona) = 1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-(metilamino)butan-1-ona;

CPP (clorofenilpiperazina);

TFMPP (trifluorometilfenilpiperazina);

BZP (benzilpiperazina);

CP 47,497 = 2-(3-hidroxiciclohexil)-5-(2-metiloctan-2-il)fenol;

JWH-018 = Naftalen-1-il-(1-pentilindol-3-il)metanona;

Indanylamphetamine;

toate speciile din genul Psilocybe;

amida acidului lisergic;

Rivea Corymbosa (L.) Hallier f.;

toate speciile din genul Argyreia;

Nymphaea caerulea Sav;

Acid ibotenic;

Muscimol;

Amanita muscaria (L:Fr.) Lam;

Amanita pantherina;

Ketamina;

Salvia divinorum Epling & Jativa;

Salvinorin A-F;

Tabernanthe iboga (L.) Nutt.;

Ibogaina;

Mitragyna speciosa Korth (Kratom);

7-hidroximitragynina;

Mitragyna;

Nitril de amil;

Bromo-dragonfly = 1-(8-Bromobenzodifuran-4-il)-2-aminopropan;

Gama-butirolactona (GBL) = Dihdrofuran-2(3H)-ona.

(Material realizat de Iulia Teliban, iulia.teliban@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici