FOCUS: Zeci de elevi din Dolj merg la şcoli cu WC-ul în curte. "Plătim ca la oraş, stăm mai rău ca la ţară” - FOTO

Zeci de elevi din Dolj mai merg la şcoli cu WC-ul în curte, iar într-o şcoală din Craiova, cu grupurile sanitare situate în curte - care peste iarnă nu au avut nici măcar uşi - elevii şi dascălii se spală într-o chiuvetă la intrarea în clădire. "Vai de copiii care învaţă aici", spune un muncitor

Urmărește
972 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Zeci de elevi din Dolj merg la şcoli cu WC-ul în curte. "Plătim ca la oraş, stăm mai rău ca la ţară” - FOTO

FOCUS: Zeci de elevi din Dolj merg la şcoli cu WC-ul în curte. "Plătim ca la oraş, stăm mai rău ca la ţară”

Mai multe şcoli cu zeci de elevi din judeţul Dolj au şi acum grupurile sanitare în curte, iar unele dintre acestea arată ca în Evul Mediu. Cu o astfel de situaţie se confruntă chiar şi elevi din Craiova, respectiv copii de clase primare care învaţă la şcoala 27 din cartierul Popoveni.

Unitatea de învăţământ este o structură a şcolii “Gheorghe Bibescu” din Craiova. Clădirea are doar două săli, unde învaţă aproape o sută de elevi de clasele I-IV, în condiţii nedemne de un oraş municipiu reşedinţă de judeţ. Chiuveta unde dascălii şi elevii trebuie să se spele este chiar la intrarea în clădire. În plus, wc-ul "turcesc" se află în curtea unităţii şcolare şi are trei compartimente. Se fac igienizări, însă mare lucru nu se va schimba până la începerea anului şcolar.

Vai de copiii care învaţă aici, spune un muncitor

O femeie care locuieşte în apropierea şcolii 27 din cartierul Popoveni povesteşte că pe timp de iarnă WC-urile nu avea nici măcar uşi, pentru că au fost furate.

"Băieţeii mai foloseau WC-ul ăla fără uşă, ce să facă şi ei. Nu e normal. Sunt totuşi copii mici, dar dacă acestea sunt condiţiile, asta este”, spune femeia.

Plătim ca la oraş, stăm mai rău ca la ţară

Peste drum de şcoală se află o grădiniţă care aparţine de aceeaşi structură, Şcoala "Gheorghe Bibescu". Faţada grădiniţei este vopsită frumos, iar în interior, spun localnicii, este curăţenie. Lângă clădire, însă, se află un loc de joacă pentru copii, cu bănci şi mese de ciment rupte în bucăţi şi buruieni care au înghiţit cu totul leagănele. Unele piese de mobilier nici nu se mai văd, iar poarta de acces a dispărut.

"Vin o dată la nu ştiu cât timp să taie iarba. Şi nici aici pe toată, că părculeţul e mai mare, dar nu se mai vede de buruieni. La interior arată mai bine. E curăţenie că mai vine femeia de serviciu. Dar locul de joacă... Aici ar trebui să se joace copiii şi în vacanţă, dar pe unde? Cine ştie ce e prin iarba aia. Au crescut şi pomi. Plătim ca la oraş, stăm mai rău ca la ţară”, declară oamenii care locuiesc în apropiere.

Şcoala Gimnazială "Gheorghe Bibescu” a primit de la Primărie aproape 100.000 lei pentru proiectarea reabilitării corpului şcolii şi amenjarea de grupuri sanitare, la unitatea din Popoveni şi, de asemenea, pentru construirea şi amenajarea de grupuri sanitare la Grădiniţa nr.34.

Şi în celalălalt capăt al oraşului, spre Filiaşi, în cartierul Izvorul Rece, elevii unei şcoli învaţă în condiţii precare. Cartierul este cochet, cu case frumoase, iar în zonă este curăţenie. Şcoala face însă notă discordantă. Vopseaua de pe clădire s-a scorojit pe alocuri, iar grupul sanitar, aflat în curtea unităţii, are nevoie de unele amenjări. Şcoala Izvorul Rece aparţine de Şcoala nr. 12 Decebal Craiova. Aici învaţă 19 copiii din clase I-IV şi 18 preşcolari.

"Acum sunt la Şcoala Decebal, dar am fost la Izvorul Rece. Am văzut că două plase din gardul împrejmuitor au fost rupte, cel mai probabil de copii care voiau să intre să se joace în curtea şcolii. Am făcut deja comandă, mâine le înlocuim. Grupul sanitar este, într-adevăr, în curtea şcolii, dar este într-o bună stare de funcţionare, mai trebuie reparate uşile. Pe de altă parte am făcut o adresă la Primărie să facem şi un grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi. Este o magazie lângă grupul sanitar, o desfiinţăm şi facem grup sanitar pentru persoanele cu dizabilităţi. Sper ca în două săptămâni să şi rezolvăm problema. Vom curăţa şi iarba. Curtea este foarte mare şi momentan lucrăm la Decebal, apoi vom merge acolo”, a declarat Angelica Nuţă, directorul Şcolii nr 12 Decebal Craiova.

Primăria a alocat anual diverse sume de bani unităţilor de învăţământ din oraş, însă primarul spune că majoritatea nu i-au cheltuit.

"Anual am alocat sume de bani tuturor şcolilor, pentru diferite necesităţi. Am constatat, la sfârşitul fiecărui an, că majoritatea şcolilor nu au cheltuit aceste sume, ceea ce este inexplicabil. În acelaşi timp, am investit de la buget în jur de 10 milioane de euro anual în şcoli pentru igienizări şi reparaţii. În şcolile Popoveni şi Izvorul Rece s-au făcut igienizări, s-a lucrat la toalete şi s-au găsit soluţii pentru ca toaletele să fie la interior, ceea ce a fost destul de complicat din cauza construcţiilor propriu-zise", a declarat Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Pe 1 septembrie, directorii de şcoli şi administratorii de patrimoniu, nu doar din Craiova, ci din întregul judeţ, vor fi chemaţi la raport, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj pentru a explica ce lucrări au făcut înainte de începutul anului şcolar, dar şi cu ce alte probleme se confruntă.

"Voi merge şi eu în teritoriu să văd cum se derulează lucrările. Am primit de la majoritatea şcolilor informare cu data la care termină igienizări şi reparţii. Inclusiv de la cei care nu au fonduri suficiente pentru reabilitări. Directorii şi administratorii de patrimoniu au fost chemaţi în şedinţă. Încercăm să găsim soluţii pentru toate unităţile de învăţământ. La Şcoala de la Calopăr de exemplu, unde acoperişul clădirii a fost distrus de grindina din vară, primăria nu are banii de reparaţii. Am făcut demersuri şi la Consiliul Judeţean şi la Minister şi am convingerea că până la sfârşitul săptămânii vom avea bani pentru reparaţii”, declară inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Lavinia Craioveanu.

Sute de clădiri din judeţul Dolj în care se desfăşoară activităţi de educaţie şcolară nu primesc, anual, avizul sanitar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici