Folosirea smartphone-ului în faţa copiilor are efecte negative asupra dezvoltării inteligenţei lor emoţionale

Potrivit unui studiu al Universităţii din California, folosirea adesea a telefonului mobil în apropierea copilului limitează interacţiunile şi are efecte negative asupra dezvoltării inteligenţei sale emoţionale.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Folosirea smartphone-ului în faţa copiilor are efecte negative asupra dezvoltării inteligenţei lor emoţionale

Folosirea smartphone-ului în faţa copiilor are efecte negative asupra dezvoltării inteligenţei lor emoţionale

Nu este suficient să nu acordaţi, sau să acordaţi foarte puţin, smartphone-ul copiilor pentru a limita efectele negative asupra dezvoltării acestora. Un studiu realizat de Robin Nabi, profesor de comunicare la Universitatea din California, a arătat că privitul deseori la telefonul mobil în faţa copiilor ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării inteligenţei lor emoţionale care include acele abilităţi mentale care permit o persoană să-şi recunoască, să înţeleagă şi să gestioneze propriile stări emoţionale şi ale altora.

Pentru un copil, un părinte cu privirea absorbită de ecran acţionează ca o barieră în faţa cererilor şi nevoii lor de atenţie. „Oamenii se nasc cu un anumit nivel de inteligenţă emoţională care variază de la individ la individ, dar care în viaţă, mai ales în copilărie, este o abilitate care poate fi dezvoltată – explică Nabi -. Sunt oameni care au, prin natura sa, o sensibilitate mai mare in a surprinde nuanţtele emoţionale, alţii mai putin.

Dar fiecare îşi poate îmbunătăţi nivelul de inteligenţă emoţională, ceea ce are un impact semnificativ asupra vieţii de zi cu zi, deoarece înseamnă să ştie să-şi gestioneze mai bine emoţiile, inclusiv anxietatea şi furia, şi să le înţeleagă pe cele ale altora”.

Mai multe studii au arătat că oamenii cu inteligenţă emoţională ridicată sunt printre cei mai mulţumiţi din punct de vedere al relaţiilor, au un succes mai mare la locul de muncă şi, în general, un nivel mai ridicat de bunăstare.

Studiul

Lucrarea condusă de profesorul Nabi a implicat 400 de părinţi ai copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. Au fost efectuate diverse evaluări, în care părinţii au măsurat nivelul de conştientizare emoţională al copiilor lor, capacitatea lor de control şi gradul de preocupare faţă de ceilalţi.

Printre întrebările puse în chestionarul distribuit familiilor au fost şi ce mijloace de comunicare au fost utilizate de obicei în casă şi cât de des se implicau oamenii în alte activităţi precum lectura, ascultarea muzicii şi jocurile. Din datele culese a reieşit că singura variabilă asociată cu o inteligenţă emoţională mai scăzută a copilului a fost atunci când părinţii foloseau telefonul mobil în prezenţa copiilor lor.

„Indiferent de tipul de conţinut pe care un părinte îl poate vizualiza pe telefonul său, ceea ce vede copilul este o lipsă de reacţie, o faţă „albă”. Este important ca părinţii să fie mai conştienţi de cât de des folosesc telefoanele în faţa copiilor lor şi să ţină cont de faptul că copiii acordă prioritate la ceea ce urmăresc”, subliniază Nabi.

Concluzii

Studiul lui Nabi citează un altul pe care l-a realizat în 1991, cu mult înainte ca smartphone-urile sau chiar e-mail-ul să devină obişnuit, şi care a recunoscut modul în care utilizarea conştientă a mass-media poate fi de fapt un stimul pentru dezvoltarea emoţională.

„Media are potenţialul de a deveni un vehicul prin care părinţii pot încuraja dialogul şi îmbunătăţi abilităţile emoţionale ale copiilor, în special empatia”, a explicat Nabi. S-a spus că în familia ei nu există nicio interdicţie privind utilizarea noilor tehnologii, dar că este important să se stabilească reguli clare: fără telefoane în timpul cinei.

„Smartphone-urile sunt instrumente pentru care încă nu avem reguli grozave, pot face lucruri minunate, cum ar fi să ne ajute să ne relaxăm, să ne conectăm cu alţi oameni şi să ne permită să învăţăm şi să experimentăm lucruri noi. Dar pot fi şi problematice, în funcţie de modul în care le folosim. Găsirea unui echilibru este cheia”, conchide Nabi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici