Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, este vorba de ariile protejate „Someşul Mare Superior”, „La Sărătura”, „Vulcanii Noroioşi”, „Râpa cu Păpuşi”, „Poiana cu narcise de pe şesul Mogoşenilor”, „Piatra Fântânele”, „Pădurea Posmuş”, „Lacul Zagra”, „Zăvoaiele Borcutului” şi „Masivul de sare de la Sărăţel”.
Organizaţiile interesate să le preia în administrare sau în custodie trebuie să îşi întocmească dosare, în conformitate cu prevederile Ordinul ministrului Mediului şi Pădurilor nr. 1948/2010 privind aprobarea Metodologiei de atribuire a custodiei ariilor naturale protejate care nu necesită constituirea de structuri de administrare.
Dosarele se depun până în 23 februarie, aceasta fiind a treia etapă de dare în custodie sau administrare a ariilor protejate.
Anul trecut, trei asociaţii ale proprietarilor de pădure din Bistriţa-Năsăud şi o instituţie publică au obţinut dreptul de a primi în custodie arii protejate de interes naţional şi comunitar.
Peştera Izvorul Tăuşoarelor a fost atribuită Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud într-o primă etapă, în timp ce asociaţiile proprietarilor de pădure au fost acceptate ca administratori ai siturilor în cea de-a doua etapă de atribuire.
Asociaţia proprietarilor de pădure din comuna Bistriţa Bârgăului a luat în custodie situl „Cuşma”, cea a proprietarilor de pădure de pe Valea Ilvei situl „Larion”, iar Asociaţia proprietarilor de pădure Dealul Negru – situl „Poiana cu narcise de pe Şesul Văii Budacului”.
Circa 20 la sută din suprafaţa judeţului Bistriţa-Năsăud este acoperită cu arii protejate de interes naţional sau comunitar.