O dată pe an, INS realizează cea mai importantă anchetă asupra numărului de salariaţi şi nivelului salariilor medii, raportată la nivelul lunii octombrie şi livrează datele cu şase luni întârziere, necesare prelucrării acestora.
„O parte din aceste scăderi a fost reprezentată de tăierile salariilor bugetare, care aveau venituri mult mai mari faţă de ce îşi poate permite România. Pe de altă parte, în această perioadă, în sectorul privat s-au micşorat o parte din salarii pentru că firmele nu au avut profituri atât de mari, iar o parte din bani s-au dus în economia gri, pentru că au fost plătiţi prin alte forme”, a spus analistul financiar Dragoş Cabat.
Într-adevăr, cei mai afectaţi de tăierile salariale au fost angajaţii din sistemul bugetar, cărora li s-au redus salariile cu 25% în luna iulie a anului trecut, iar măsurile de austeritate ale Guvernului s-au reflectat în statistici: dacă în 2008 peste 29.000 de bugetari încasau salarii şi sporuri care le aducea venituri lunare de peste 5.000 de lei brut, numărul acestora a scăzut la 4.000 în 2010.
În prezent, 30.000 de oameni sunt cel mai bine plătiţi salariaţi din economie, ei încasând venituri lunare de peste 8.000 de lei brut (adică 5.600 lei, respectiv 1.335 de euro net), iar numărul acestora a scăzut cu aproape 17% faţă de 2008.
Citeşte mai multe despre topul salariilor din România pe www.zf.ro.