Cei 16 turişti români, care au plecat joi seară din Gara de Nord din Capitală, spun că nu li s-a permis accesul în Republica Moldova şi că au fost coborâţi din tren, în Vama Ungheni, pe partea moldoveană, iar ulterior au fost urcaţi într-o altă garnitură către Iaşi.
"Ni s-a cerut să coborâm din tren, fără să ni se ofere vreo explicaţie. Am fost ţinuţi într-o sală neîncălzită, apoi am fost aduşi la Iaşi", a declarat unul dintre turişti.
Cei 16 turişti se află în prezent la Iaşi şi spun că sunt decişi să depună plângere la Poliţie împotriva vameşilor moldoveni care nu le-au pemis accesul în Republica Moldova.
Joi, membri ai unor delegaţii de la Consiliile Judeţene din Iaşi şi Vaslui care urmau să participe la o reuniune în raionul Făleşti din Republica Moldova au fost întorşi de la graniţă, în vama Leuşeni, fără să primească vreo explicaţie.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Simirad, preciza că din delegaţie făceau parte şapte reprezentanţi ai Consilului Judeţean Iaşi, ai Consiliului Judeţean Vaslui şi ai unei firme de cercetări de piaţă şi marketing, care urmau să participe, în raionul Făleşti din Republica Moldova, la o reuniune a preşedinţilor de raioane, unde se discută strategia de dezvoltare a euroregiunii Siret-Prut-Nistru pentru 2009-2010.
"Au reuşit să treacă graniţa doar vicepreşedintele CJ Iaşi, Victor Chirilă, şi încă o persoană. Restul membrilor delegaţiei, printre care şi şeful CJ Vaslui, nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova. Au fost lăsaţi să aştepte o oră, după care li s-au înapoiat paşapoartele şi li s-a spus că nu pot trece graniţa pe la Vama Leuşeni din Republica Moldova", afirma Simirad.
El mai spunea că vameşii moldoveni nu le-au oferit nici o explicaţie şi că va semnala acest incident autorităţilor de la Bucureşti.