FORUM CNAS - MEDIAFAX - Eureko: Participarea asigurătorilor la reforma sănătăţii necesită fonduri de 500 milioane de euro

Participarea asigurătorilor la reforma sistemului de stat de sănătate presupune aporturi de capital de aproximativ 500 milioane de euro, fără a lua în calcul şi alte cheltuieli, cum ar fi cele pentru atragerea clienţilor, a declarat directorul general al Eureko România, Frans van der Ent.

Urmărește
787 afișări
Imaginea articolului FORUM CNAS - MEDIAFAX - Eureko: Participarea asigurătorilor la reforma sănătăţii necesită fonduri de 500 milioane de euro

FORUM MEDIAFAX - Eureko: Participarea asigurătorilor la reforma sănătăţii necesită fonduri de 500 milioane de euro (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Plăţile anuale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se ridică la 3,5 miliarde de euro. Dacă aceşti bani îi considerăm prime de asigurare care vor fi subscrise de companiile de profil, înseamnă că asigurătorii interesaţi de reforma sistemului de stat de sănătate vor fi nevoiţi să aloce, să blocheze în capitalul lor, suma de 500 milioane de euro pentru acoperirea riscurilor preluate şi respectarea condiţiilor de solvabilitate", a afirmat van der Ent, prezent la Forumul Român de Sănătate organizat de MEDIAFAX şi CNAS.

El a adăugat că, pe lângă această sumă, asigurătorii vor cheltui fonduri importante pentru atragerea clienţilor şi realizarea infrastructurii IT care va gestiona noul business.

"Să presupunem că atragarea clienţilor necesită 5 lei pe persoană şi, raportându-ne la populaţia României, de circa 20 milioane de locuitori, rezultă că este nevoie de circa 100 milioane de lei doar pentru acest proces. În plus, asigurătorii vor fi nevoiţi să investească în infrstructura IT a companiei pentru a gestiona procesele pe care le implică noul business", a mai spus şeful Eureko România.

El a subliniat că marja de profit în acest domeniu se situează în jurul a 1% din volumul primelor subscrise anual.

"Deci câştigul asigurătorilor va fi, într-un scenariu optimist, de circa 35 milioane de euro, în condiţiile în care vor fi nevoiţi să investească sume importante în atragerea clienţilor, în infrastructura IT şi rezervele de capital, fără a lua în calcul impactul negativ al eventualelor modificări în structura pachetului de servicii medicale de bază", a afirmat van der Ent.

Grupul oandez Eureko este prezent în România prin Eureko Asigurări şi Eureko Pensii Private.

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii, contribuţiile sociale la fondul social de sănătate vor rămâne obligatorii, însă fiecare cetăţean al României va putea alege ce casă de sănătate îi va administra banii.

O altă noutate se referă la introducerea unui pachet de servicii medicale de de bază, care va include o listă cu servicii pe care statul se obligă să le asigure tuturor persoanelor asigurate în contul contribuţiilor virate la fondul de sănătate, dar şi la înfiinţarea a circa zece case de asigurări private care vor concura între ele.

Prin noul proiect, companiile şi angajaţii vor plăti la Agenţia Naţională de Admi­nistrare Fiscală (ANAF), sumele acumulate urmând să fie transferate către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi apoi la asiguratorii de sănătate.

Decontarea serviciilor medicale solicitate de persoanele asigurate se va face de casele de asigurări.

Sumele care se cheltuiesc anual în domeniul sănătate din fonduri publice se ridică la 5 miliarde de euro, din care 3,5-4 miliarde de euro provin de la CNAS, iar restul de la Ministerul Sănătăţii, la care se adaugă între 300 şi 500 milioane de euro plăţi informale făcute direct de către pacienţi şi circa 500 milioane de euro piaţa serviciilor medicale private.

Piaţa asigurărilor private de sănătate se ridică la 10 milioane de euro, principalii jucători fiind Eureko Asigurări, Signal Iduna Asigurări de Viaţă şi Allianz-Ţiriac Asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici