Forurile internaţionale sesizate în legătură cu sistemul judiciar românesc: Abuzurile au distrus elitele din clasa politică şi au dus la dispariţia a zeci de instituţii de presă

Publicaţia Lumea Justiţiei anunţă că va sesiza forurile internaţionale, printre care comisarul european pe Justiţie şi Departamentul de Stat al SUA, în legătură cu abuzurile din sistem, în raportul făcut public vorbindu-se despre dosarele care au schimbat lumea politică sau situaţia din media.

Urmărește
1512 afișări
Imaginea articolului Forurile internaţionale sesizate în legătură cu sistemul judiciar românesc: Abuzurile au distrus elitele din clasa politică şi au dus la dispariţia a zeci de instituţii de presă

Forurile internaţionale sesizate în legătură cu sistemul judiciar românesc: Abuzurile au distrus elitele din clasa politică şi au dus la dispariţia a zeci de instituţii de presă

Site-ul luju.ro prezintă un raport care va fi tradus şi transmis forurilor internaţionale (Comisia de la Helsinki, comisarul european pe Justiţie, Vera Jourova, Departamentul de Stat al SUA şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans) în legătură cu situaţia existentă în sistemul juridic. Documentul are şase puncte: Istoricul Binomului SRI-DNA, Actele şi procedurile ilegale, Practici abuzive în activitatea procurorilor DNA, Efectele nocive ale luptei anticoruptie asupra societatii românesti, un număr uriaş de judecători şi procurori au devenit ţinta dosarelor DNA şi lipsa societăţii civile. Tototdată, raportul are şi 12 anexe cu documente care pot proba acuzaţiile.

Potrivit sursei citate, începând cu 2005 au fost emise “acte normative nelegitime si nepublice de catre institutii care nu pot legifera in domeniul Justitiei si Drepturilor Omului: hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (organ administrativ) clasificate secret de stat; protocoale si planuri de actiune secrete între serviciile de informatii şi parchete, prin care s-a creat o legislaţie necunoscută pe zona corupţiei, cu proceduri şi acte de urmărire penală la care nu au avut acces în multe cazuri nici măcar părţile acuzate în dosarele penale.”

Raportul menţionează echipele mixte formate în baza protocoalelor secrete dintre SRI şi parchete , dar şi activitatea de interceptare a comunicatiilor la nivel national (telefonie si internet) care “a fost încredinţată, fără baza legală, Serviciului Român de Informaţii (SRI) care o desfăşoara prin doua unităti militare secrete a caror înfiintare nu este menţionată în nicio lege: Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor si Centrul National Cyberint”.

Sursa citată arată că începând cu 2005 au fost “operate epurări masive in marile parchete”, prin revocarea a 13 şefi ai Parchetului Naţional Anticorupţie în perioada mandatului Monicăi Macovei,
“În 2006 a fost înlocuit Procurorul General al Romaniei Ilie Botos (silit sa demisioneze) cu Laura Kovesi, procuror cu grad inferior, de doar 33 ani, fără nicio experienţă, fără niciun dosar semnificativ la activ, şi împotriva avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii”.

Documentul precizează că multe dintre pensionările forţate s-ar fi produs cu ajutorul unor informaţii obţinute din Arhiva SIPA.

“Judecătorii cu vechime înlăturaţi au fost înlocuiţi cu judecători aduşi pe filierele sistemului, dispusi să devină parteneri ai procurorilor în lupta anticorupţie. Insăşi preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu (numită în 2008 de Traian Băsescu) a ajuns să declare public în februarie 2014, la bilantul DNA: “Procurorii DNA vor avea mereu în judecatorul Stanciu un partener de nădejde”. Incepând cu 2005 au fost modificate legile justitiei în sensul acordării unor competenţe uriase Direcţiei Naţionale Anticorupţie (…) Procurorilor anticorupţie li s-a creat un ascendent asupra judecătorilor, care au fost permanent atraşi şi determinaţi să devină parteneri ai procurorilor sau au devenit inculpaţi în dosarele DNA când au dat soluţii potrivnice acestui parchet (cazul fostului judecator al Curţii de Apel Bucureşti, Stan Mustaţă, fiind cel mai relevant în acest sens, el fiind ridicat de DNA chiar inainte de a intra în sala de judecată într-un dosar intens mediatizat, după ce fusese înregistrat confesându-se unui apropiat că nu sunt probe în respectivul dosar)”, potrivit documentului.

În acesta se arată că abuzurile au fost făcute cu ajutorul “spectacolului de cătuşe” din faţa sediului DNA şi s-au îndreptat împotriva clasei politice, a mediului de afaceri românesc, a presei şi a sistemului judiciar. Sunt amintiţi ambasadorii străini, în special cel al Statelor Unite şi al Olandei, care ar fi intervenit pe lângă oficialii români pentru numirea şi mentinerea Laurei Kovesi la şefia DNA, “cu încălcarea art. 41 din Convenţia de la Viena, care interzice imixtiunea diplomaţilor în activitatea de guvernare a statului acreditar”.

Este menţionată şi ancheta pe marginea emiterii OUG 13, dar şi decizia CCR, care a calificat ancheta penală drept imixtiune în activitatea altei puteri în stat.

“Achitările nu au constituit niciodată vreun motiv de îngrijorare pentru conducerea DNA, care a susţinut constant ca niciunui procuror nu i se poate imputa vreo achitare, asta in conditiile in care sefa DNA Laura Kovesi personal a incasat intr-un singur dosar (Dosarul Referendumului) al carui rechizitoriu l-a semnat in 2013: 46 de persoane achitate definitiv pe temeiul lipsei de probe”.

Raport: “După 12 ani de luptă anticorupţie, cu defilări în cătuşe, procese televizate, care au rezultat din hotărârile secrete ale CSAT şi protocoalele ilegale dintre marile parchete şi Serviciul Român de Informatii, efectele luptei anticoruptie duse de DNA sunt urmatoarele: au fost distruse elitele din clasa politica: Parlamentarii si guvernantii au fost vânaţi programat cu dosare, fiind speriati, subminându-li-se autoritatea. În administraţia publică şi locală factorii decidenţi nu au curajul sa semneze pentru anumite investitii, achizitii publice; oamenii de afaceri români au fost decimaţi, sute de firme închise şi zeci de mii de oameni trimisi în şomaj ca urmare a anchetelor”.

Un alt subiect menţionat de document este situaţia patronilor trusturilor de presă importante, care au fost inculpati şi condamnaţi, cu rezultatul dispariţiei a zeci de instituţii de presa.

“După ce presa a fost decretată în secret de CSAT drept vulnerabilitate la siguranţa naţională s-au deschis dosare penale tuturor patronilor de trusturi de presă, cu efectul falimentarii sau aducere în stare de aservire (insolvenţă) a celor mai importante publicatii si posturi de televiziune. Indiferent de vinovatia sau nevinovatia patronilor de presă, imaginea de ansamblu arată ca a existat o acţiune concertata a institutiilor de forţă de distrugere a presei româneşti, fiind arestaţi, băgaţi în inchisoare sau trimisi in judecată:
-patronul OTV Dan Diaconescu (aflat in penitenciar), postul OTV a fost inchis;
-patronul Realitatea TV Sorin Ovidiu Vantu a carui ziare ZIUA, Gardianul, Cotidianul au fost inchise, iar postul TV preluat;
-patronul României libere, Dan Adamescu (lăsat sa moara in penitenciar);
-patronul trustului Intact Dan Voiculescu
-patronul Evenimentului zilei Dan Andronic (retinut si trimis in judecata);
-patronul Adevarul si altor publicatii Dinu Patriciu (retinut si trimis in judecata, care a decedat dupa ce a fost condamnat);
-patronul Trustului Media Pro si Mediafax Adrian Sârbu (arestat si trimis in judecată);
-al doilea patron al Realitatea TV Sebastian Ghiţă (fost deputat, trimis in judecata in mai multe dosare);
-patronul Nasul TV Radu Moraru (hărţuit de institutiile de forta);

Lista e mult mai lunga si ei i se adauga jurnalisti si directori de ziarei de prima importanta (precum Sorin Rosca Stanescu) cărora li s-au deschis dosare penale si au fost trimisi in judecata pentru a fi eliminati din viata publica. Rezultatul: presa veritabila, cât a mai rămas, este parazitată de o propaganda favorabilă institutiilor de forţă, finanţate în secret, cel mai probabil prin operatiuni speciale ale serviciilor de informatii”.

În concluzie, documentul menţionează că lupta anticoruptie a devenit un pericol pentru securitatea naţională deoarece "se duce selectiv, în beneficiul personal al celor care o practică".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici