Fost director al Parcului Industrial Ploieşti, condamnat la cinci ani de închisoare

Fostul director al Parcului Industrial Ploieşti (PIP) Valerian Sfârloagă a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi uz de fals, Sfârloagă şi alţi doi inculpaţi fiind obligaţi să despăgubească PIP cu 7,5 milioane lei.

Urmărește
632 afișări
Imaginea articolului Fost director al Parcului Industrial Ploieşti, condamnat la cinci ani de închisoare

Fost director al Parcului Industrial Ploieşti, condamnat la cinci ani de închisoare (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Potrivit portalului instanţelor de judecată din România, Valerian Sfârloagă, fost director al Parcului Industrial Ploieşti, a fost condamnat de Judecătoria Ploieşti la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată şi la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată.

Pedepsele aplicate au fost contopite şi, în final, Valerian Sfârloagă are de executat cinci ani de închisoare. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată de către DNA fostul consilier judeţean Gabriel Cristian Finichiu, acuzat de complicitate la fals intelectual şi fosta juristă a parcului Industrial Ploieşti Maria Daniela Manolache, sub acuzaţia de fals intelectual.

Cristian Finichiu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Maria Daniela Manolache a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit sentinţei pronunţate de Judecătoria Ploieşti luni, 28 martie, cei trei inculpaţi sunt obligaţi să plătească Parcului Industrial Ploieşti, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, suma de 7.584.353,18 lei, prejudiciul cauzat prin săvârşirea faptelor.

Prin aceeaşi sentinţă, înscrisurile falsificate de către cei trei şi care au produs efecte juridice sunt desfiinţate. În plus, instanţa l-a obligat pe Sfârloagă Valerian la plata sumei de 20.300 lei, pe inculpatul Finichiu Cristian Gabriel la plata sumei de 9.000 lei şi pe inculpata Manolache Maria Daniela la plata sumei de 9.000 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.

Sentinţa dată luni de Judecătoria Ploieşti poate fi atacată cu recurs.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de DNA în iulie 2009, atunci când dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Ploieşti , în perioada 2004 - 2005, Valerian Sfârloagă a vândut în mod ilegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de 28,6 hectare, la un preţ subevaluat, prejudiciind parcul industrial cu 1.980.000 de euro.

Conform unor surse din cadrul DNA, Sfârloagă ar fi facilitat cumpărarea acestei suprafeţe de teren de către o firmă care activează ca antreprenor în judeţul Prahova. Terenul, în suprafaţă de 28,6 hectare, a fost cumpărat pe 17 martie 2005, iar a doua zi, pe 18 martie 2005, o parte din terenul respectiv a fost vândut altei firme la un preţ mult mai mare. Afacerea a atras atenţia Curţii de Conturi, care a sesizat DNA în acest caz.

Alături de Valerian Sfârloagă, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată fostul consilier judeţean Cristian Gabriel Finichiu şi fosta juristă a PIP. Parcul Industrial Ploieşti s-a constituit parte civilă în acest dosar. Parcul Industrial Ploieşti a fost înfiinţat în anul 2002 şi are ca unic acţionar Consiliul Judeţean Prahova. Pe platformele industriale ale PIP Ploieşti funcţionează 52 de firme, care au în total aproximativ 7.000 de angajaţi. Printre firmele mari aflate în acest parc se numără Kaufland, Procter &Gamble, Johnson Controls România, Yazaki România, Calsonic Kansei.

În anul 2010, PIP Ploieşti a înregistrat o cifră de afaceri de 5.800.000 de lei şi un profit de 3.400.000 de lei. Pe parcursul derulării procesului, la Judecătoria Ploieşti au fost citaţi ca martori în acest dosar politicieni cunoscuţi în judeţul Prahova. Printre aceştia se numără deputatul PDL Florin Anghel, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova între 2004 şi 2008, senatorul PSD Georgică Severin, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, subprefectul de Prahova, Gabriel Hornoiu, un alt fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova din perioada 1996 -2000, Victor Petrescu şi mai mulţi foşti sau actuali membri ai Consiliului Judeţean Prahova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici