Problemele sunt cât se poate de grave, mai ales în Sectorul 1 al Capitalei, mai exact în zona Chitila şi Bucureştii Noi. În ultimii zece ani, în zona Dămăroaia, unde există de altfel şi zona protejată, parcelarea Bazilescu-monument istoric, multe clădiri fie nu au deloc autorizaţie, fie nu respectă în întregime autorizaţiile de construire. După mii de reclamaţii, clădirile controversate sunt încă în picioare, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt chiar proprietarii şi desigur cei care trebuie să suporte cum în fereastra lor se zăreşte un bloc imens.
Conform unor surse, percheziţiile vizează Direcţia Generală de urbanism şi amenajarea teritoriului şi Serviciul de autorizări din Primăria Generală a Capitalei.
Am stat de vorbă cu experţi, dar şi cu o victimă într-o astfel de situaţie. Mărturiile sunt cât se poate de şocante, mai ales dacă stai să te gândeşti că şi oameni ai primăriei au fost şi sunt implicaţi.
„Zona protejată Bazilescu este sub jurisdicţia Primăriei Capitalei. Regimul de înălţime pentru construcţiile colective este de P+2. Sunt două fenomene aici: modul de autorizare şi modul de executare al construcţiei. Chiar ISC-ul (Inspectoratul de Stat în Construcţii) venea şi anunţa Primăria Capitalei că nu este respectată autorizaţia de construire şi funcţionarul din primăria capitalei de la Serviciul Urbanism se ducea şi semna procesul verbal cu care se făcea intabularea acelui bloc. Cea mai vizibilă problemă este lipsa locurilor de parcare. Practic se construieşte mai mult, sunt mai multe apartamente, se construiesc mai puţine locuri de parcare…uneori chiar deloc. Subsolurile sunt pline cu apartamente, sunt intabulate apartamente acolo unde ar fi trebui să fie locuri de parcare. Principalul vinovat este funcţionarul care îi permite”, a completat acesta.
„Sunt oameni păcăliţi de investitor care le spun că au toate utilităţile şi ştiţi ce am constatat? Nici nu vreau să vă mint. Unii îşi îngroapă butelii pur şi simplu şi spun că sunt racordaţi la gaze, alţii au o mică groapă în care deversează direct resturile menajere şi spun că au canalizare. Aceşti oameni sunt păcăliţi nu numai prin faptul că acea clădire nu este construită legal, dar sunt păcăliţi şi asupra utilităţilor şi după constată că trebuie să plătească iarăşi sume foarte mari de bani pentru utilităţi”, a completat acesta.