Fost funcţionar vamal din Bucureşti, deferit justiţiei din nou pentru mită de la contrabandişti

Un fost funcţionar vamal din Bucureşti, alături de alte două persoane, a fost deferit justiţiei, într-un al doilea dosar, pentru mituirea unor angajaţi din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea, astfel încât să nu controleze un container cu parfumuri de contrabandă.

Urmărește
691 afișări
Imaginea articolului Fost funcţionar vamal din Bucureşti, deferit justiţiei din nou pentru mită de la contrabandişti

Fost funcţionar vamal din Bucureşti, deferit justiţiei din nou pentru mită de la contrabandişti (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a lui Vedat Vurgun, cetăţean olandez de origine turcă, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Mihai Lambadarie, pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, Eugen Grosu, pentru trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în intervalul noiembrie-decembrie 2009, Eugen Grosu ar fi acceptat promisiunea şi ar fi pretins pentru sine şi pentru alte persoane suma totală de 37.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud-Agigea şi pentru a-i determina pe aceştia să acorde liberul de vamă unui container, sosit din China în luna august 2009 în portul Constanţa Sud-Agigea, ce conţinea parfumuri contrafăcute, etichetate sub mărci de lux, fără ca acel container să fie supus controlului fizic de către autorităţile vamale. Din banii pretinşi, Eugen Grosu ar fi primit direct şi prin intermediul lui Mihai Lambadarie suma totală de 28.500 euro şi 800 lei în trei tranşe de la Vedat Vurgun.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Mihai Lambadarie a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului teritorial Bucureşti al DNA, pentru că ar fi primit mită de la contrabandişti de parfumuri şi ţigări, pentru a interveni în formalităţle de vămuire.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Mircea Ninel Doncu, fost funcţionar vamal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale - Biroul Autorizări, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată; Mihai Lambadarie şi Ovidiu Filip Bratu (recidivist), pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată; Gabriel Mihai Niculescu, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

În perioada ianuarie - februarie 2010, inculpatul Doncu, în calitate de funcţionar vamal la Direcţia Municipiului Bucureşti pentru Accize şi Operaţiuni Vamale - Biroul Autorizări, a primit de la inculpaţii Lambadarie şi Bratu suma totală de 5.000 de euro în două tranşe.

În schimbul acestor bani, Doncu a promis că va interveni pe lângă un funcţionar vamal din Punctul Vamal Olteniţa pentru ca acesta să îndeplinească formalităţile vamale de import pentru două transporturi ce conţineau produse de contrabandă (parfumuri contrafăcute), fără ca marfa să fie prezentă, în realitate, în incinta punctului vamal respectiv.

Lambadarie şi Bratu erau membri ai unui grup infracţional organizat care urmărea obţinerea de venituri ilicite prin introducerea în ţară a unor produse contrafăcute purtând mărci de renume pe piaţa internaţională (în special parfumuri şi ţigări) şi care ulterior erau comercializate ca fiind originale, în detrimentul producătorilor autorizaţi ai mărcilor respective şi al consumatorilor.

Relaţiile dintre Doncu şi Lambadarie, şi Bratu au fost intermediate de Niculescu Gabriel Mihai, care cunoştea intenţia acestora de a introduce în ţară mărfuri contrafăcute prin remiterea de sume de bani unor funcţionari publici. În schimbul intermedierii, Niculescu a primit de la Doncu suma totală de 1.100 de euro, în două tranşe.

De asemenea, în cursul lunii februarie 2010, Doncu a pretins de la Bratu suma de 10.000 de euro (ulterior redusă la suma de 8.000 euro), pentru a interveni pe lângă funcţionari vamali şi lucrători de poliţie de frontieră pentru ca aceştia să îndeplinească formalităţile vamale de import şi pentru a asigura tranzitarea prin vamă a unor produse de contrabandă (parfumuri contrafăcute) fără riscul unor verificări ale autorităţilor competente.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului Doncu şi asupra unei sume de bani aparţinând lui Niculescu.

Acest dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici