Fost jurnalist britanic, suspectat de uciderea unui producător francez în 1996, extrădat de Irlanda

Un fost jurnalist britanic, suspectat de uciderea unui producător francez, în 1996, în Irlanda, va fi extrădat Parisului, a decis, vineri, instanţa din Dublin, care a acceptat ca ziaristul să fie cercetat de autorităţile judiciare franceze, relatează The Independent.

Urmărește
5 afișări

Jurnalistul englez Ian Bailey a fost încarcerat şi eliberat, de trei ori, în cazul privind uciderea Sophiei Toscan du Plantier în 1996, ziaristul fiind ridicat de poliţie, ultima dată, în aprilie 2010, în baza unui mandat european de arestare emis de către autorităţile judiciare de la Paris, relata Le Figaro.

Jurnalistul Bailey este suspectul numărul unu în asasinarea Sophiei Toscan du Plantier în 1996, preciza sursa citată.

Înalta Curte din Dublin a decis, în 24 aprilie 2010, plasarea sub supraveghere judiciară a suspectului, Bailey fiind eliberat din arest preventiv.

Magistratul francez Patrick Gachon a cerut extrădarea, în Franţa, a fostului jurnalist Ian Bailey, pentru a fi interogat în legătură cu uciderea Sophiei Toscan du Plantier (39 de ani), producător de emisiuni. Aceasta a fost găsită moartă în apropiere de Schull, în County Cork, în preajma Crăciunului din 1996.

Ian Bailey (54 de ani) a fost arestat şi interogat de Poliţia irlandeză despre asasinarea Sophiei Toscan du Plantier.

Magistratul francez consideră că există suficiente elemente de probă pentru a continua ancheta lui Bailey, în cadrul abordării diferite utilizate de către sistemul judiciar francez.

Sophia Toscan du Plantier, producător de emisiuni şi soţia unui celebru producător francez de film, a fost bătută până la moarte în apropierea casei ei de vacanţă în West Cork, în 23 decembrie 1996.

Bailey, un jurnalist independent local, a scris articole despre crimă. El a fost arestat de poliţie, în februarie 1997, dar a negat orice implicare. Soţia sa a insistat că reporterul nu a părăsit casa.

El a fost arestat din nou în februarie 1998, când au apărut noi dovezi, dar el a fost din nou eliberat.

În anul 2003, Bailey a deschis un proces de defăimare împotriva mai multor ziare britanice şi irlandeze, care au sugerat că există dovezi ale vinovăţiei sale, jurnalistul pierzând cazul în faţa instanţei.

Martori au declarat că l-au auzit pe Bailey spunând că ar fi ucis-o pe Sophia Toscan du Plantier, însă, în faţa anchetatorilor, el a negat vehement.

Autorităţile judiciare franceze au iniţiat o anchetă paralelă la solicitarea părinţilor femeii. Dreptul francez permite o anchetă de către un magistrat francez privind examinarea unui caz de ucidere a cetăţean francez în străinătate.

Judecătorul Gachon a dispus, în vara anului 2008, exhumarea corpului victimei pentru teste ADN, însă acestea nu au adus nimic nou.

În 2009, Gachon şi un coleg judecător au vizitat locul crimei şi au vorbit cu martori.

Poliţia irlandeză a convenit să predea volumele cazului, iar doi ofiţeri irlandez s-au deplasat la Paris, în octombrie 2009, unde au fost audiaţi.

Judecător Gachon a emis, în 19 februarie 2010, un mandat european de arestare pe numele lui Bailey, autorităţile irlandeze confirmând primirea în 9 martie 2010, potrivit AFP. Potrivit unor surse judiciare franceze, magistratul spera să organizeze o audiere cu uşile închise la Paris, în care Bailey să fie confruntat cu martori.

The Independent, informează în ediţia electronică de sâmbătă, că instanţa din Dublin a admis, vineri, 18 martie 2011, solicitarea autorităţilor franceze de a-l extrăda pe Ian Bailey, însă soluţia poate fi contestată, până marţi, la Curtea Supremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici