Fost primar din Gorj condamnat la şapte ani de închisoare într-un dosar de corupţie
Fostul primar al comunei gorjene Săcelu Dănuţ Rentea, trimis în judecată în 2007 de procurorii DNA după ce a primit mită de la administratorul unei firme pentru a-i atribui o lucrare cu fonduri SAPARD, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Dolj la şapte ani de închisoare cu executare.
Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat, miercuri după-amiază, pe fostul primar al localităţii Săcelu Dănuţ Rentea la şapte ani de închisoare cu executare "pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene”.
Potrivit sentinţei penale a magistraţilor de la Tribunalul Dolj, fostului edil din Gorj i-a fost interzis, de asemenea, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice pe o durată de cinci ani din momentul începerii executării pedepsei de şapte ani de detenţie.
Alături de fostul primar din Săcelu a mai fost condamnat administratorul unei societăţi din Bumbeşti-Jiu, Alexe Mihăilă, la şase ani de închisoare pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.
De asemenea, judecătorii i-au condamnat în acelaşi dosar pe Cornel Cimpoieru, la cinci ani cu executare, pe Petre Gherghe la cinci ani de închisoare, Vasile Orosz – patru ani de închisoare, Liviu Popescu – patru ani de închisoare, Daniel Marian Găină – patru ani de închisoare şi Daniel Ilie Pavel – cinci ani de închisoare.
Totodată, magistraţii Tribunalului Dolj au admis acţiunea civilă a Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, obligându-i pe inculpaţi la plata sumei de 589.505 lei ca despăgubiri civile.
Potrivit procurorilor DNA, Biroul Teritorial Târgu Jiu, în 2004 Primăria Săcelu (Gorj) a beneficiat de fonduri SAPARD în valoare de 2,9 milioane lei pentru realizarea lucrării “Extindere şi modernizare, alimentare cu apă”.
Anterior licitaţiei organizate pentru desemnarea firmei câştigătoare, primarul Dănuţ Rentea acceptase propunerea făcută de Alexie Mihăilă, administratorul la SC Hiral Exim SRL Bumbeşti-Jiu, de a primi suma de 120.000 lei, în scopul atribuirii lucrării, suma fiind efectiv primită după decontarea primei tranşe de către Agenţia SAPARD.
“Astfel, câştigător al licitaţiei pentru execuţia lucrărilor a fost desemnat consorţiul de firme SC Hiral Exim SRL – SC Edvaur SRL”, se arată într-un comunicat al DNA.
Deşi nu s-a întrunit comisia de evaluare, Dănuţ Rentea a semnat, în calitate de preşedinte al acestei comisii, minuta întâlnirii pregătitoare şi raportul de evaluare pentru atribuirea către SC Asean SRL Târgu Jiu a contractului de verificare proiect tehnic, caiete de sarcini şi detalii de execuţie. Inculpatul a prezentat aceste înscrisuri în vederea avizării de către Agenţia SAPARD.
Primarul de la acea vreme a comunei Săcelu a întocmit şi semnat rapoartele de execuţie din iunie, iulie şi septembrie 2004 şi procesele-verbale de recepţie în care a menţionat date nereale privind stadiul şi valoarea lucrărilor şi a semnat procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor prin care se atesta, în mod nereal, că lucrările au fost terminate.
De asemenea, Dănuţ Rentea a folosit şi prezentat “documente false, inexacte sau incomplete” la depunerea dosarelor şi cererilor de plată la Agenţia SAPARD. “Acesta, prin contrafacerea semnăturii contabilului Primăriei Săcelu pe mai multe adrese, a dispus în mod nelegal deblocarea garanţiei de bună execuţie, în sumă de 1.366.233.100 ROL, cu toate că lucrările nu au fost terminate iar recepţia nu a fost realizată în totalitate”, se mai arată în comunicatul DNA.
La rândul său, Alexie Mihăilă a dispus întocmirea documentaţiei de eligibilitate/calificare pentru consorţiul SC Hilar Exim SRL – SC Edvaur SRL conţinând informaţii necorespunzătoare adevărului, referitoare la echipamentele deţinute şi personalul folosit pentru realizarea contractului cu Primăria Săcelu. De asemenea, a emis facturi fiscale însoţite de situaţii de lucrări, liste consumuri, centralizatoare, devize ofertă, în care au fost menţionate cantităţi şi valori pentru lucrări neexecutate sau neconforme cu proiectul tehnic.
“Inculpatul Mihăilă Alexie a dispus întocmirea, în fals, a documentelor privind calitatea execuţiei lucrărilor, a semnat procesele-verbale de control al calităţii lucrărilor, toate completate cu date nereale şi a predat aceste documente inculpatului Rentea Dănuţ pentru a fi depuse la Agenţia SAPARD. Aceste fapte au avut drept consecinţă încasarea de către SC Hiral Exim SRL a sumei de 27.795.534.579 ROL, din care 9.065.033.189 ROL reprezintă valoarea lucrărilor neexecutate sau neconforme calitativ”, mai menţionează DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO