Fost primar dintr-o comună dâmboviţeană deferit justiţiei fraudarea unor fonduri europene

Fostul primar din comuna Corneţelu, judeţul Dâmboviţa, un funcţionar al APIA Târgovişte şi patronul unei firme au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA pentru ilegalitaţi în legătură cu obţinerea de fonduri europene, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 23.000 de euro, recuperat parţial.

Urmărește
52 afișări

Procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Ploieşti l-au deferit justiţiei pe Liviu Georgescu, fost primar al comunei Cornăţelu, judeţul Dâmboviţa, pe care îl acuză de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

Alături de acesta, au mai fost trimişi în judecată Sorin Bărbulescu, funcţionar în cadrul Centrului Local Târgovişte al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), acuzat de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi pe Alexandru Cristian Matei, administratorul societăţii Mateus, acuzat de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii notează că în cursul lunii mai 2007, Liviu Georgescu, în calitate de primar al comunei Cornăţelu, judeţul Dâmboviţa, l-a determinat pe Alexandru Cristian Matei, reprezentant al Mateus şi pe mai mulţi locuitori ai comunei Cornăţelu să formuleze cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă (fonduri FEGA şi FADR), asigurându-i că banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi de primărie pentru îngrijirea islazului comunal.

Inculpatul Georgescu Liviu, mai notează anchetatorii, cunoştea că cererile conţin menţiuni false, întrucât păşunile respective, în suprafaţă totală de aproximativ 345 de hectare, erau în proprietatea Consiliului Local al comunei Cornăţelu.

Acest demers ar fi fost sprijinit de Sorin Bărbulescu, funcţionar în cadrul Centrului Local Târgovişte al APIA, care a redactat cererile de plată pentru solicitanţi, a primit documentaţia incomplet întocmită şi a înregistrat-o, cunoscând că cererile conţin menţiuni false şi a omis să solicite documente valabile care să ateste dreptul de folosinţă a suprafeţelor de teren pentru care s-au solicitat plăţile.

În mod similar, menţionează procurorii, în 26 aprilie 2007, Alexandru Cristian Matei ar fi solicitat în nume personal fonduri europene din categoria celor menţionate fără a deţine sub niciun titlu terenul pentru care a solicitat banii, fiind ajutat de Bărbulescu care a înregistrat cererea fără să solicite documente justificative cu privire la dreptul de folosinţă a terenului.

În acest fel inculpaţii ar fi cauzat bugetului general al Comunităţilor Europene şi bugetului naţional un prejudiciu în sumă totală de 77.199,49 lei, respectiv aproximativ 23.000 de euro. Prejudiciul a fost în cea mai mare parte recuperat în cursul urmăririi penale, menţionează procurorii anticorupţie.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Judecătoria Răcari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici