- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost şef Acvila: Achiziţiile s-au derulat prin MAI după reguli stricte
Fostul şef al Acvila, Valeriu Mihai, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că achiziţiile pentru această unitate s-au derulat prin direcţiile de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor după reguli stricte, informaţiile recente despre aceste achiziţii fiind eronate şi tendenţioase.
Fost şef Acvila: Achiziţiile s-au derulat prin MAI după reguli stricte (Imagine: Mediafax Foto)
Jandarmeria a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în legătură cu "numeroase nereguli" privind achiziţiile realizate de grupul de intervenţie "Acvila", arătând că un luptător avea trei perechi de schiuri, iar un tricou, cumpărat cu 100 de lei, era dus la casare după ce era purtat o singură dată.
În legătură cu achiziţiile publice, comisarul Valeriu Mihai a precizat că se fac după reguli foarte drastice, achiziţiile în cazul Acvila fiind derulate prin direcţiile de specialitate din cadrul MAI, el adăugând că "dacă nu te ocupi de achiziţii publice, nu ai de unde să cunoşti procedurile".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
"Facem o listă prin care solicităm următoarele produse, tot ce ar fi nevoie pentru asemenea unitate, după care fiecare structură din minister îşi ia din lista respectivă partea care include domeniul său de activitate, ocupându-se de aceste achiziţii", a arătat Valeriu Mihai.
El a explicat că achiziţiile publice se fac numai în baza CPV- coduri comune de achiziţii publice care includ mai multe produse, fără ca aceasta să însemne că sunt achiziţionate toate produsele incluse în codul respectiv. Aşa s-a întâmplat şi în cazul prezervativelor care apar pe listele de achiziţii, la un anumit cod, de pe lista aferentă codului fiind achiziţionate odorizantele pentru toalete.
Mihai a menţionat că, de exemplu, în cazul vestelor, există mai multe tipuri, iar cea pe care o avea în dotare Acvila, în valoare de aproximativ 14.000 de lei, este cea de tip 4 plus, care are cel mai mare nivel de protecţie apărut la nivel mondial.
"Sunt 27 de asemenea veste în toată România şi toate erau la noi, însă toţi lupătorii Acvila ar fi trebuit să aibă acest tip de vestă. Acest tip de vestă este Rolls-Roys-ul vestelor de protecţie. Se foloseşte pentru un anumit tip de armament, având o mai bună protecţie balistică. De exemplu, la vesta de tip 3A, dacă este folosit un AKM, vesta nu face doi bani", a spus Mihai.
Acesta a subliniat că, deşi bunurile din dotarea Acvila au fost probabil achiziţionate de la acelaşi distribuitor ca cele achiziţionate de Jandarmerie, niciunul dintre acestea nu este de acelaşi tip.
Referindu-se la tricourile achiziţionate de Acvila, el a explicat că cele folosite la antrenament costă 30,54 lei, dar că există şi tricouri cumpărate la 150 de lei, confecţionate din nomex, un material ignifug şi a cărui valoare este într-adevăr de 148,75 lei.
"Aceste tricouri din nomex nu le-am folosit niciodată, sunt toate în ţiplă, doar le luam la noi, la misiunile unde aveam informaţii că se putea folosi focul", a spus Mihai, menţionând că acesteau au fost achiziţionate pentru protecţia personalului. Aşa s-a întâmplat şi în cazul combinezonului pe care nu l-am îmbrăcat decât în anumite situaţii când aveam informaţii când aveam informaţii că se putea arunca cu foc, cu Molotov", a mai spus fostul şef al Acvila.
În legătură cu achiziţionarea a 1.000 de genţi în valoare de 1000 de lei bucata, Mihai a explicat că Acvila a fost dotată cu patru tipuri de genţi. Din primul tip au fost cumpărate 500 de bucăţi în valoare de 179 de lei fiecare, din al doilea tip, 70, cu 160 de lei fiecare, din al treilea tip, 64 de bucăţi, în valoare de 63 de lei fiecare, iar din al patrulea tip, 40 de bucăţi în valoare de 1050 de lei fiecare.
Acestea din urmă sunt genţi speciale, impermeabile, folosite de scafandri, a spus Mihai.
În legătură cu informaţiile legate de schiuri, respectiv că fiecare luptător Acvila avea câte trei - patru perechi, Mihai a menţionat că unitatea deţinea 60 de perechi de schiuri şi 60 de perechi de clăpari.
"Noi suntem peste 80 şi nici măcar nu aveam câte o pereche pentru fiecare om. Plecam la pregătire, la munte, pe rând şi le foloseam unii de la alţii, nefiind igienic deloc", a precizat Mihai. El a adăugat că aceste echipamente sunt de acelaşi tip, singura diferenţă fiind cea de culoare.
Referitor la mănuşile pe care le avea în dotare Acvila, Mihai a spus că acestea erau de diferite tipuri, folosite atunci când cobori dintr-un elicopter pe o coardă groasă, mănuşi din nomex, de scafandru, de schi, de rapel - cu care cobori pe exteriorul unei clădiri, de antrenament, printre care cele de box.
"Aceste mănuşi trebuie să le cunoşti, să ştii la ce se întrebuinţează fiecare. Când nu ştii, spui că ai şi tu asemenea mănuşi", a declarat fostul şef al Acvila.
Întrebat în legătură cu achiziţionarea de şosete cu ursuleţi şi lenjerie viu colorată, fostul şef Acvila a spus că toate acestea '"sunt poveşti, nu le-am avut niciodată".
Misiunile Acvila includeau cinci misiuni permanente pe durata unui an şi altele punctuale, făcute împreună cu Crima Organizată şi DIICOT, a precizat Valeriu Mihai.
"Tot ce a făcut Acvila în ultimii şase ani nu poate face Jandarmeria, deoarece legea Jandarmeriei nu-i permite. În momentul în care faci o asemenea mutare trebuie să faci o documentare foarte bună, să-ţi iei specialişti. Însă, mulţi văd, puţini cunosc", a declarat Valeriu Mihai.
Toate aceste informaţii au fost prezentate într-un mod eronat şi tendenţios, a spus Mihai, care a adăugat că deţine documente în sprijinul afirmaţiilor sale.
"Pe timpul procedurilor de predare-primire a patrimoniului aparţinând Grupului Special de Protecţie şi Intervenţii Acvila, comisia responsabilă a Jandarmeriei Române a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în legătură cu numeroase neregului privind modul în care s-au realizat achiziţiile la nivelul acestei unităţi", se arăta într-un comunicat al Jandarmeriei, Brigada Specială de Intervenţie "Vlad Ţepeş", remis, vineri seară, MEDIAFAX.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO