Fost şef al Casei de Asigărări de Sănătate Timiş, trimis în judecată pentru conflict de interese şi spălare de bani

Fostul şef al Casei de Asigărări de Sănătate Timiş Cristian Careba şi alte trei persoane au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, între altele, pentru conflict de interese, spălare de bani şi înşelăciune, într-un caz privind încheierea unor contracte de furnizare de servicii medicale.

Urmărește
437 afișări
Imaginea articolului Fost şef al Casei de Asigărări de Sănătate Timiş, trimis în judecată pentru conflict de interese şi spălare de bani

Fost şef al Casei de Asigărări de Sănătate Timiş, trimis în judecată pentru conflict de interese şi spălare de bani

Potrivit unui comunicat de vineri al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a patru persoane, printre care şi fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş Cristian Călin Careba, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost trimişi în judecată Călin Cristian Careba, acuzat de conflict de interese, conflict de interese în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, Eugenia Diana Nicoară, pentru înşelăciune în formă continuată şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi Graţiela Los şi Laura Mihaela Marian pentru fals intelectual şi uz de fals.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţin că, în perioada decembrie 2009 - iunie 2012, în calitate de preşedinte al CJAS Timiş, cu atribuţii de încheiere a contractelor de furnizare de servicii medicale, Careba a participat la încheierea de către instituţia pe care o conducea a contractelor de furnizare servicii medicale cu mai multe spitale şi a semnat contractele şi actele adiţionale aferente, deşi atât în perioada anterioară dobândirii funcţiei, cât şi în perioada deţinerii acesteia, prin intermediul unei societăţi pe care o controla şi o administra - SC S.N. SRL - realiza foloase materiale ca urmare a încheierii cu aceiaşi furnizori de servicii medicale de contracte de prestări servicii în domeniul IT.

De asemenea, în martie 2014, o echipă a Casei Naţionale de Sănătate, al cărei coordonator era Careba, a făcut un control la furnizorul de servicii medicale SC S.C. SRL, societate cu care fostul şef al CJAS Timiş se afla în relaţii comerciale şi din partea căreia beneficia de foloase materiale. Procurorii susţin că acesta a întocmit un proces-verbal de constatare în care se arăta respectarea de către furnizor a obligaţiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti încheiat cu CJAS Timiş, "ceea ce a avut drept consecinţă obţinerea, indirect, a unui folos patrimonial de către SC S.C. SRL, întrucât, în situaţia constatării realităţii, respectiv a încălcării obligaţiilor prevăzute în contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti, furnizorul ar fi fost supus unor sancţiuni pecuniare, respectiv reţinerea unei sume calculată prin aplicarea unui procent de 1% la valoarea de contract aferentă lunii verificate".

Totodată, arată procurorii, în perioada ianuarie 2010 - aprilie 2014, Careba a manifestat o atitudine de protejare a SC S. SRL şi SC S.C. SRL, societăţi administrate de Eugenia Diana Nicoară, astfel încât la controale să nu fie descoperite aspectele neconforme realităţii, ceea ce a ajutat-o pe Nicoară să inducă în eroare Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, prin prezentarea pentru decontare a unor servicii medicale fictiv prestate de către cele două societăţi.

"În acest context, la data de 18.06.2014, în cadrul unei acţiuni de control efectuat la SC S.C. SRL, ce avea ca obiectiv stabilirea, prin efectuarea de verificări în teren, a realităţii efectuării serviciilor medicale raportate şi decontate de CJAS Timiş, aflând că deplasările în teren au evidenţiat mai multe situaţii de pacienţi fictivi, inculpatul Careba Călin Cristian a dispus finalizarea controlului la aceeaşi dată. Ca urmare, Graţiela Los şi Laura Mihaela Marian, în calitate de membre ale echipei de control, au întocmit un proces-verbal de constatare în care au omis să consemneze că au fost identificate mai multe situaţii de pacienţi fictivi", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2014, prin intermediul SC S.N. SRL, Careba a dobândit în mod repetat de la SC S.C. SRL, prin transfer bancar, cu titlu de plată contravaloare factură, suma totală de 243.856 lei, pe care a folosit-o în vederea acoperirii unei linii de credit acordate de Banca Transilvania, plata dobânzii bancare aferente liniei de credit, prin ridicare numerar din bancă sau de la ATM sau pentru plata unor contracte de leasing, deşi aceste sume provenea din săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Prejudiciul estimat, ca urmare a infracţiunii de înşelăciune, este de 987.772,9 lei, sumă cu care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş s-a constituit parte civilă.

Mai multe bunuri şi imobile ale lui Careba şi ale Eugeniei Diana Nicoară, precum şi terenuri, aparatură medicală şi o maşină aparţinând SC S.C. SRL şi SC S. SRL (administrate de Nicoară) au fost puse sub sechestru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici