- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.06.2013, 12:54)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost şef al Gărzii Financiare Teleorman trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Fostul şef al Gărzii Financiare Teleorman Aurel Puiu şi doi comisari au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că nu au trimis la DNA rezultatele unui control cerut de procurori într-un dosar în care un avocat era cercetat pentru evaziune fiscală de peste 7,5 milioane lei.
Urmărește
290 afișări
Fost şef al Gărzii Financiare Teleorman trimis în judecată pentru abuz în serviciu (Imagine: Shutterstock)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Aurel Puiu, comisar şef secţie Garda Financiară Teleorman la data faptelor, Cantemir Constantin Tănăsescu, comisar superior la Garda Financiară Teleorman şi Marin Pană, comisar la Garda Financiară Teleorman, pentru abuz în serviciu împotriva intereselor publice, în formă calificată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Alături de aceştia va fi judecat şi Liviu Ardeiaş, avocat în Baroul Teleorman, arestat preventiv în lipsă în altă cauză. Acesta a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de evaziune fiscală, respectiv sustragere de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prin omisiunea evidenţierii în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate şi infracţiunea de a nu reface, cu intenţie, documentele de evidenţă contabilă distruse, în termenul înscris în documentele de control, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.
Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2006 - 2012, Liviu Ardeiaş nu a înregistrat în evidenţa contabilă a cabinetului său de avocatură veniturile realizate din activitatea de avocat, cauzând, prin aceasta, un prejudiciu în dauna bugetului de stat în sumă de 7.573.767 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
În cursul anului 2010, în timpul unui control la cabinetul de avocatură al lui Ardeiaş, reprezentanţii Gărzii Financiare Teleorman au constatat că acesta nu are o evidenţă contabilă şi i-au solicitat să o refacă, însă avocatul nu şi-a îndeplinit obligaţia, au scris procurorii în documentul citat.
În 2012, în timpul cercetărilor într-o altă cauză penală, în care era anchetat şi Liviu Ardeiaş, procurorii au solicitat Gărzii Financiare efectuarea unor controale de specialitate privind activitatea cabinetului de avocatură al lui Ardeiaş. Solicitare a fost repartizată Gărzii Financiare Teleorman.
Procurorii îi acuză pe Aurel Puiu, Cantemir Constantin Tănăsescu şi Marin Pană că, deşi procurorii le-au solicitat în mod repetat să transmită rezultatele controlului, "nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu şi au transmis DNA o sesizare penală prin care s-au rezumat să constate doar infracţiunea de refuz de a reface evidenţa contabilă, fără să răspundă şi cu privire la cerinţele dispuse de procuror".
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 7.573.767 de lei. Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor şi conturilor lui Aurel Puiu, Liviu Ardeiaş şi Cantemir Constantin Tănăsescu, pentru recuperarea acestui prejudiciu.
Dosarul a fost constituit după disjungerea dintr-o altă cauză în care avocatul Liviu Ardeiaş a fost trimis în judecată în luna aprilie.
În 15 octombrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a lui Liviu Ardeiaş, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului, în dosarul în care ulterior, în aprilie 2013, a fost trimis în judecată, şi acest dosar fiind judecat la Curtea de Apel Bucureşti.
În acest dosar au fost deferiţi justiţiei, alături de Liviu Ardeiaş, Eugen Fieraru, executor judecătoresc în cadrul Biroul Executorului Judecătoresc "Fieraru Eugen" din Piteşti, Sergiu-Florin Bălan, fost director executiv la SC Uzinele Sodice Govora SA (în prezent SC Uzinele Sodice Govora-Ciech Chemical Group SA), Mihai-Andrei Cocaină, avocat în cadrul Baroului Argeş, şi Costel Văitiş.
Potrivit DNA, în perioada 2009-2012, Ardeiaş, Cocaină, Fieraru şi Bălan au constituit o asociere infracţională prin care au urmărit obţinerea de sumei de 26.436.603,09 lei, prin inducerea în eroare a funcţionarilor unor agenţii bancare din Bucureşti, Sibiu şi Piteşti şi a reprezentanţilor SC Uzinele Sodice Govora SA.
Potrivit procurorilor, aceştia au vrut să pună în executare silită creanţe reprezentând cheltuieli de judecată stabilite de instanţele civile în favoarea lui Bălan, ale căror valori, între 11,15 lei şi 25.194 de lei, "erau în mod vădit disproporţionate faţă de valoarea cheltuielilor de executare".
Procedurile de executare, susţin procurorii, au fost derulate prin biroul executorului judecătoresc Fieraru Eugen, iar inculpaţii au încheiat între ei mai multe contracte fictive de asistenţă juridică şi de prestări servicii), onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea totală de 26.436.603,09 lei.
Din aceşti bani, inculpaţii au obţinut de la SC Uzinele Sodice Govora SA suma de 2.036.797,09 lei şi au încercat să obţină suma totală de 24.400.000 de lei de la mai multe unităţi bancare, fără să încaseze însă aceşti bani, ca urmare a opoziţiei funcţionarilor bancari şi a faptului că executarea fusese suspendată provizoriu de către instanţa de judecată, au precizat procurorii.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe