- Home
- Social
- CONSTANŢA, (19.06.2015, 19:45)
- Cosmin Vaideanu
Fost şef al unei comisii de bacalaureat din Mangalia, condamnat la 4 ani de închisoare pentru mită
Preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia din 2013, Gheorghe Amza, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, a decis, vineri, Curtea de Apel Constanţa.
Urmărește
227 afișări
Fost şef al unei comisii de bacalaureat din Mangalia, condamnat la 4 ani de închisoare pentru mită (Imagine: Shutterstock)
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa l-au condamnat definitiv pe Gheorghe Amza, preşedinte al comisiei de bacalaureat de la centrul de examen nr. 37 de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, în vara lui 2013, la patru ani de închisoare cu executare, după ce, în luna martie, Tribunalul Constanţa dispusese în cazul acestuia o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată şi permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
Instanţa a decis ca din pedeapsa de patru ani de închisoare să fie scăzută perioada în care Gheorghe Amza s-a aflat în arest preventiv, respectiv din 2 martie şi până în prezent.
Celelalte persoane judecate alături de Amza au primit pedepse cu suspendare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Astfel, Ingrid Iulia Rădulescu, vicepreşedinte al comisiei respective, condamnată de Tribunalul Constanţa la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, a primit o reducere a pedepsei cu şase luni, adică de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
De asemenea, pedeapsa în cazul profesorului Florin Pădureanu, membru în comisia de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu", a crescut la doi ani şi şase luni de închisoare, în timp ce pentru Doina Manoleasca, tot membru al comisiei respective, a scăzut la un an şi zece luni de închisoare, ambele pedepse fiind cu suspendare. Totodată, Valeria Maria Tudosa, de asemenea membru în comisia de bacalaureat, a primit o pedeapsă mai mică decât cea dispusă de Tribunalul Constanţa, respectiv un an şi şase luni de închisoare, iar pedeapsa pentru Otilia Stere, secretara comisiei, a fost redusă la un an şi opt luni de închisoare, pedepsele fiind cu suspendare.
Mihaela Valentina Balint, cadru didactic supraveghetor în cadrul comisiei de bacalaureat, a fost condamnată iniţial la zece luni de închisoare cu suspendare pentru permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii a fost achitată de Curtea de Apel Constanţa. Totodată, pentru Veronica Cara pedeapsa a fost majorată de la şase luni la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.
Cilica Stângaciu, candidat la examenul de bacalaureat, a primit o mărire a pedepsei de la şase luni la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită. Aurel Boboşatu, candidat la examenul de bacalaureat, Gabriela Alexoiu şi Viorel Urziceanu, părinţii unor candidaţi la examenul de bacalaureat, au rămas cu pedepsele date de Tribunalul Constanţa, adică patru luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare, pentru complicitate la dare de mită.
Prin sentinţa Curţii de Apel Constanţa lui Gheorghe Amza şi lui Florin Pădureanu li se interzice să mai ocupe funcţii în comisii de organizare şi examinare în cadrul sistemului naţional de învăţământ, pe o perioadă de doi ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepselor închisorii.
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
Cele 12 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA în august 2013.
Procurorii arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în cursul lunilor iunie-iulie 2013, Gheorghe Amza, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, a primit mită, prin intermediari, de la mai mulţi candidaţi la examen, suma totală de 3.000 de euro şi contravaloarea cazării într-un hotel din staţiunea Saturn, în cuantum de 1.863 de lei, şi a serviciilor de masă, pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.
"În data de 30 iunie 2013, la acelaşi examen de bacalaureat, şi alte cadre didactice din comisia condusă de Amza Gheorghe au primit prin intermediari, de la mai mulţi elevi, sume de bani, pentru ca în schimb să le permită promovarea examenului în mod fraudulos. Concret, inculpaţii Pădureanu Florin, Tudosa Valeria Maria, Manoleasa Doina, membri ai comisiei, au primit câte 1.000 de lei, Rădulescu Ingrid Iulia, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat, a primit 4.000 de lei, iar Stere Otilia Cornelia, informaticianul liceului şi secretarul comisiei, a primit 2.000 de lei", scriau procurorii în documentul citat.
Anchetatorii au stabilit că Gheorghe Amza şi cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidaţilor la examen Boboşatu şi Stângaciu, precum şi al părinţilor Alexoiu şi Urziceanu, care înaintea examenului au strâns bani de la elevii care se pregăteau să susţină examenul la Liceul "Ion Bănescu" din Mangalia.
Procurorii o acuzau pe Cara că a intermediat contactul dintre Amza şi persoanele care strângeau banii de la elevi, a păstrat legătura cu preşedintele comisiei de bacalaureat pe toată durata desfăşurării examenului şi l-a ajutat să primească o parte din mită.
"În schimbul sumelor de bani primite, la data de 5 iulie 2013, inculpatul Amza Gheorghe, preşedinte al comisiei de bacalaureat, împreună cu Pădureanu Florin, Manoleasa Doina şi Stere Otilia Cornelia, membri, respectiv secretară a comisiei de bacalaureat, şi Balint Mihaela Valentina, asistent în cadrul comisiei de bacalaureat, au pus la dispoziţia elevilor rezolvările subiectelor la proba de chimie, în condiţiile în care acestea aveau caracter confidenţial", se mai arăta în documentul citat.
Citește pe alephnews.ro: SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Selectează Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…” Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe