- Home
- Social
- GALAŢI, (14.01.2020, 13:23)
- Petre Mazilu
Fosta casă de oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu, din oraşul Galaţi, va fi reabilitată. FOTO
Fosta casă de oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu din oraşul Galaţi va fi reabilitată. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Consiliul Judeţean a fost construită în urmă cu peste o sută de ani şi după Revoluţia din decembrie 1989 a fost declarată monument istoric.
Urmărește
6190 afișări
Sursa FOTO: Profimedia Images
Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că imobilul reprezentativ pentru Galaţi va trece prin lucrări de consolidare şi de hidroizolaţie, iar acoperişul va fi înlocuit.
De asemenea, pentru înlăturarea igrasiei se va folosi o procedură utilizată la reabilitarea clădirilor vechi, scara interioară din lemn va fi refăcută, iar pardoselile vor fi schimbate în totalitate. În plus, vor fi restaurate toate decoraţiunile exterioare ale monumentului istoric.
„Am analizat situaţia şi am decis că este momentul să reabilităm complet această clădire reprezentativă pentru istoria judeţului Galaţi. Noi ne dorim să redăm frumuseţea de altădată a acestui monument istoric. Vor fi realizate lucrări ample şi se vor utiliza proceduri speciale pentru casele vechi. Lucrările la aceasta clădire se vor desfăşura etapizat, astfel încât activitatea Consiliului Judeţean Galaţi să nu fie afectată. Valoarea investiţiei este de peste 760 de mii de lei, bani din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Clădirea de pe strada Eroilor a fost construită în urmă cu peste o sută de ani şi are o istorie bogată. La început a fost sediul reprezentanţelor diplomatice ale Cehoslovaciei şi Germaniei, apoi, comuniştii au transformat-o în Casa Pionierilor şi ulterior în casă de protocol pentru liderii PCR.
După revoluţie, clădirea a devenit sediul Direcţiei de Cultură şi apoi al Consiliului Judeţean.
„În câteva cărţi poştale ilustrate din primul deceniu al secolului XX se poate observa că pe actualul loc era un gard de lemn (...) În altă ilustrată din perioada interbelică apare un zid de piatră cu poartă de fier forjat. În 1926, pe planul oraşului Galaţi figura deja consulatul Cehoslovaciei, exact pe locul actualei clădiri. Există şi o scrisoare a guvernului cehoslovac adresată primarului Galaţiului prin care acesta era informat că la Galaţi a fost înfiinţat un consulat sub conducerea lui Francois Kaderavek. Imediat după declanşarea celui de al Doilea Război Mondial, clădirea a fost ocupată de reprezentanţii Germaniei naziste. Asta deşi în Galaţi exista un alt consulat al Germaniei”, a spus, pentru MEDIAFAX, consilierul Direcţiei de Cultură, Marius Mitrof.
În timpul regimului comunist imobilul a fost poreclit de gălăţeni „casa lui Ceauşescu” deşi nu este clar dacă liderul comunist a ajuns vreodată în clădire.
„După război, casa a fost luată de stat şi din 1953 a fost Casa Pionierilor. Ulterior, s-a transformat în casă de oaspeţi pentru înalţii oficiali ai regimului comunist, intrând în mentalul colectiv sub forma casa lui Ceauşescu. Sunt opinii separate cu privire la faptul dacă Nicolae Ceauşescu a stat vreodată în acest imobil”, a precizat Marius Mitrof.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Momentul în care Regina Angliei s-a ascuns de soţii Ceauşescu în grădina Palatului Buckingham, subiectul unui nou documentar britanic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe