Fosta casă de oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu, din oraşul Galaţi, va fi reabilitată. FOTO

Fosta casă de oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu din oraşul Galaţi va fi reabilitată. Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Consiliul Judeţean a fost construită în urmă cu peste o sută de ani şi după Revoluţia din decembrie 1989 a fost declarată monument istoric.

Urmărește
6187 afișări
Imaginea articolului Fosta casă de oaspeţi a lui Nicolae Ceauşescu, din oraşul Galaţi, va fi reabilitată. FOTO

Sursa FOTO: Profimedia Images

Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că imobilul reprezentativ pentru Galaţi va trece prin lucrări de consolidare şi de hidroizolaţie, iar acoperişul va fi înlocuit.

De asemenea, pentru înlăturarea igrasiei se va folosi o procedură utilizată la reabilitarea clădirilor vechi, scara interioară din lemn va fi refăcută, iar pardoselile vor fi schimbate în totalitate. În plus, vor fi restaurate toate decoraţiunile exterioare ale monumentului istoric.

„Am analizat situaţia şi am decis că este momentul să reabilităm complet această clădire reprezentativă pentru istoria judeţului Galaţi. Noi ne dorim să redăm frumuseţea de altădată a acestui monument istoric. Vor fi realizate lucrări ample şi se vor utiliza proceduri speciale pentru casele vechi. Lucrările la aceasta clădire se vor desfăşura etapizat, astfel încât activitatea Consiliului Judeţean Galaţi să nu fie afectată. Valoarea investiţiei este de peste 760 de mii de lei, bani din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Clădirea de pe strada Eroilor a fost construită în urmă cu peste o sută de ani şi are o istorie bogată. La început a fost sediul reprezentanţelor diplomatice ale Cehoslovaciei şi Germaniei, apoi, comuniştii au transformat-o în Casa Pionierilor şi ulterior în casă de protocol pentru liderii PCR.

După revoluţie, clădirea a devenit sediul Direcţiei de Cultură şi apoi al Consiliului Judeţean.

„În câteva cărţi poştale ilustrate din primul deceniu al secolului XX se poate observa că pe actualul loc era un gard de lemn (...) În altă ilustrată din perioada interbelică apare un zid de piatră cu poartă de fier forjat. În 1926, pe planul oraşului Galaţi figura deja consulatul Cehoslovaciei, exact pe locul actualei clădiri. Există şi o scrisoare a guvernului cehoslovac adresată primarului Galaţiului prin care acesta era informat că la Galaţi a fost înfiinţat un consulat sub conducerea lui Francois Kaderavek. Imediat după declanşarea celui de al Doilea Război Mondial, clădirea a fost ocupată de reprezentanţii Germaniei naziste. Asta deşi în Galaţi exista un alt consulat al Germaniei”, a spus, pentru MEDIAFAX, consilierul Direcţiei de Cultură, Marius Mitrof.

În timpul regimului comunist imobilul a fost poreclit de gălăţeni „casa lui Ceauşescu” deşi nu este clar dacă liderul comunist a ajuns vreodată în clădire.

„După război, casa a fost luată de stat şi din 1953 a fost Casa Pionierilor. Ulterior, s-a transformat în casă de oaspeţi pentru înalţii oficiali ai regimului comunist, intrând în mentalul colectiv sub forma casa lui Ceauşescu. Sunt opinii separate cu privire la faptul dacă Nicolae Ceauşescu a stat vreodată în acest imobil”, a precizat Marius Mitrof.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici