Fosta conducere a Spitalului de Urgenţă Suceava, cercetată penal după ce spitalul a fost focar COVID

  • Fosta conducere a Spitalului de Urgenţă din Suceava din momentul izbucnirii focarului COVID este cercetată penal pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor,
  • Este vorba de managerul, de directorul medical, de directorul de îngrijiri şi de coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale
  • Acestora le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspecţi în dosar.
Urmărește
2832 afișări
Imaginea articolului Fosta conducere a Spitalului de Urgenţă Suceava, cercetată penal după ce spitalul a fost focar COVID

Fosta conducere a Spitalului de Urgenţă Suceava, cercetată penal după ce spitalul a fost focar COVID

Fosta conducere a Spitalului de Urgenţă din Suceava din momentul izbucnirii focarului COVID este cercetată penal pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor, potrivit unui comunicat transmis, joi, de procurori.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, este vorba de managerul, de directorul medical, de directorul de îngrijiri şi de coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Acestora le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspecţi în dosar.

Procurorii spun că în perioada ianuarie 2020 – 25 martie 2020, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, şi-a încălcat obligaţiile legale, respectiv de a organiza, conduce şi administra spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2.

„Fapta sa a avut ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava”, spun procurorii.

În privinţa directorului medical, procurorii spun că în perioada ianuarie 2020 – 23 martie 2020 şi-a încălcat obligaţia legală de a participa, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale, „aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava”.

De asemenea, aceeaşi obligaţie o avea şi directorul de îngrijiri şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Pentru faptele lor, directorii sunt acuzaţi de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, deoarece nu au luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-au încălcat obligaţiile de îndrumare, coordonare şi control a activităţii de prevenire a îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, deşi răspundeau în mod direct de prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava,

Coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale este acuzat că nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale legate de activitatea Compartimentului, privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, în contextul pandemiei provocate de SARS-CoV-2.

Totodată, cei patru sunt acuzaţi şi de zădărnicire a combaterii bolilor, deoarece, în intervalul ianuarie 2020 şi 23 martie –2 aprilie 2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia).

„Nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ, iar consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19 ca urmare a nerespectării măsurilor este decesul unei paciente determinate”, arată procurori.

În prezent în cauză se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile.

Pentru audieri în această cauză, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost amenajată o sală specială, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, circumstanţe în care în cauză au putut fi efectuate audieri încă din timpul stării de urgenţă instituite pe teritoriul României.

În judeţul Suceava sunt 3.852 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, cele mai multe din ţară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici