Fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu, reţinută în dosarul despăgubirilor ilegale

Fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu Popa, a fost reţinută, luni, în acelaşi dosar în care a fost reţinut şi preşedintele ANI, ea fiind suspectată că a participat, alături de alţi membri al Comisiei ANRP, la acordarea unor despăgubiri supraevaluate cu 75 de milioane de euro.

Urmărește
4384 afișări
Imaginea articolului Fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu, reţinută în dosarul despăgubirilor ilegale

Fosta consilieră a lui Gabriel Oprea, Ingrid Mocanu, reţinută în dosarul despăgubirilor ilegale (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Ingrid Popa Mocanu a fost scoasă din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), având cătuşe la mâini, şi a fost urcată într-o maşină a Poliţiei, ea fiind transportată la Arestul Central.

"Nu am făcut nimic. Sunt faptele evaluatorilor. Eu nu am produs niciun prejudiciu", a spus Ingrid Mocanu Popa la ieşirea din DNA.

Ingrid Mocanu Popa, fosta consilieră a ministrului Afacerilor Interne Gabriel Oprea, a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din iunie 2008 până în martie 2009, fiind eliberată atunci din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a fost detaşată la ANRP de la Ministerul Justiţiei, în decembrie 2007, unde până în iunie 2008 a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare.

Ea a fost angajată la Ministerul de Justiţie din octombrie 1998, în urma promovării examenului de admitere în magistratură, şi a lucrat la Direcţia Juridică până în 2005, apoi la Direcţia Elaborare Acte Normative, până în decembrie 2007, când a fost detaşată la ANRP. În perioada în care a fost vicepreşedinte ANRP, Ingrid Mocanu Popa a coordonat Direcţia pentru controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare, având rang de subsecretar de stat. În 2013, Ingrid Mocanu Popa a fost detaşată de la MJ la MAI, unde a fost consilier al ministrului Oprea.

Ingrid Mocanu Popa este urmărită penal şi în dosarul în care este acuzată că, împreună cu fostul secretar general adjunct din MAI Mihai Şova, ar fi fotocopiat documente cu informaţii nepublice pentru a obţine foloase şi au luat informaţii din documente ale DNA care priveau două dosare.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2014 - ianuarie 2015, Ingrid Mocanu Popa i-ar fi permis accesul secretarului general adjunct al MAI Mihai Şova la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat, pentru a obţine foloase necuvenite.

În 14 ianuarie, Mocanu şi Şova au fost audiaţi la DNA, în urma mai multor percheziţii care au avut loc în birourile lor din MAI şi la locuinţele acestora. După ce au fost audiaţi şi li s-a adus la cunoştinţă acuzaţiile, cei doi au fost lăsaţi să plece de la DNA.

Ingrid Mocanu Popa a fost reţinută în acelaşi dosar în care fostul preşedinte al ANRP, Ingrid Zaarour a fost pusă sub control judiciar şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, reţinut.

Cei trei, alături de ceilalţi membri ai Comisiei Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au aprobat despăgubiri pentru trei imobile, pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele legii, supraevalând aceste bunuri cu aproximativ 75 de milioane de euro, potrivit DNA.

Ingrid Popa Mocanu, Ingrid Zaarour şi Horia Georgescu sunt acuzaţi de abuz în serviciu

Potrivit procurorilor, în ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Mai exact, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făcea parte şi şeful ANI, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare. Această comisie nu ar fi respectat Standardelor Internaţionale de Evaluare, a dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.

Procurorii precizează că valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 de euro (467.448.907 lei ).

"Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare", potrivit DNA.

Potrivit sursei citate, în două cazuri evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, "comparabile" constând în anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, "fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare".

"Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire", au conchis procurorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici