Fosta procuroare Angela Nicolae, condamnată la patru ani de închisoare cu executare

Fosta procuroare a Parchetului instanţei supreme Angela Nicolae a fost condamnată, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsită vinovată de trafic de influenţă, după ce a cerut aproape 88.000 de lei pentru a interveni în mai multe dosare.

Urmărește
410 afișări
Imaginea articolului Fosta procuroare Angela Nicolae, condamnată la patru ani de închisoare cu executare

Fosta procuroare Angela Nicolae, condamnată la patru ani de închisoare cu executare (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Judecătorii instanţei supreme au dispus să aplice şi o pedeapsă complementară în cazul Angelei Nicolae. Astfel, fostul magistrat nu va avea dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

"Deduce din pedeapsa aplicată inculpatei perioada reţinerii şi arestului preventiv de la data de 28 octombrie 2013 până la data de 27 mai 2014, perioada arestului la domiciliu de la 27 mai 2014 până la data de 20 iunie 2014 şi perioada arestului preventiv de la data de 4 septembrie 2014 până la data de 17 martie 2015", conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 87.715 lei, bani care se presupune că Angela Nicolae i-a luat drept mită.

În acelaşi caz a fost condamnat şi fiul fostei procuroare, Daniel Nicolae, la o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

Tot la trei ani de închisoare a fost condamnat şi Rami Ghaziri, el fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada martie-septembrie 2012 şi în ziua de 16 noiembrie 2012, dar şi în mod repetat, în cursul acestui an, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului ei Daniel Nicolae, mai multe sume de bani. În total, ea ar fi pretins de la Ghaziri aproape 112.000 de lei şi 1.500 de euro din care a primit prin intermediul fiului său, în total, 82.215,64 de lei.

În schimbul banilor, spun anchetatorii, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe lângă magistraţi procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri şi firmei sale.

"Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi declinat ulterior la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti", potrivit procurorilor anticorupţie.

Conform sursei citate, între 28 mai şi 12 iulie, fostul procuror al Parchetului general a cerut şi a primit de la Sorin Gheorghe, trimis şi el în judecată, în trei tranşe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul parchetului de pe lângă o judecătorie şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă faţă de un cunoscut al omului de afaceri. Persoana pentru care urma să intervină era cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unităţi de parchet, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

"În luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în baza unei înţelegeri infracţionale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenţia făcută pe lângă un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte - Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancţioneze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de provenienţă", spun anchetatorii DNA.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe apartamentul din Capitală al Angelei Nicolae, pentru a acoperi suma de 87.715,64 de lei, bani pe care ea i-ar fi primit sub formă de mită.

Angela Nicolae şi fiul ei au fost arestaţi în 29 octombrie 2013, după ce procurorii DNA au identificat o reţea de evaziune fiscală în domeniul alimentar, care ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro.

În aceeaşi zi în care a fost arestată, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus suspendarea din funcţia de magistrat a Angelei Nicolae, procuror şef de birou în Parchetul instanţei supreme. Ulterior, în 10 decembrie 2013, CSM a luat act de cererea de demisie înaintată de Angela Nicolae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici