Fostele spitale COVID reîncep să efectueze operaţii complexe. Două intervenţii chirurgicale realizate la Sibiu

  • Două intervenţii chirurgicale minim-invazive complexe au fost realizate la Spitalul din Sibiu, în fostele „zone roşii”
  • Secţiile COVID şi-au reluat activitatea pe care o derulau înainte de pandemie
Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului Fostele spitale COVID reîncep să efectueze operaţii complexe. Două intervenţii chirurgicale realizate la Sibiu

Sursă foto: Publimedia

Două intervenţii chirurgicale minim-invazive complexe au fost realizate la Spitalul din Sibiu, în fostele „zone roşii” care şi-au reluat activitatea după ce au fost secţii COVID. Operaţiile au fost făcute de prof. Dan Sabău, preşedintele Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică şi Inovatică.
 
Medicii chirurgi de la Spitalul din Sibiu, coordonaţi de prof.univ.dr. Dan Sabău, şeful Clinicii Chirurgie II, au operat minim-invaziv o femeie care suferea de hernie Morgagni-Larrey şi de o altă pacientă care avea un chist ovarian voluminos de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen.
 
Primul caz operat a fost cel al unei femei de aproximativ 60 de ani care suferea de o hernie foarte rară retrosternală, hernie Morgagni-Larrey.
 
„Pacienta prezenta acest tip de hernie rară, cu migrare în torace a întregului stomac, colonului transvers şi a marelui epiplon. În mod obişnuit se practică o intervenţie tradiţională, în chirurgie deschisă dar am efectuat această intervenţie prin procedeu laparoscopic, cu ancorarea diafragmului la peretele toraco-abdominal anterior, apelându-se la o serie de artificii inovative care au simplificat şi eficientizat metoda”, a explicat prof.univ.dr. Dan Sabău, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi preşedinte al Departamentului de Înalte Tehnologii, Inventică şi Inovatică al acesteia.
 
Operaţia a durat circa o ora şi jumătate şi a decurs foarte bine, femeia fiind în stare bună, internată pentru supraveghere.
 
„Dată fiind metoda aplicată, este nevoie de acumularea de dovezi medicale pentru succesul acestui tip de intervenţie, prin refacerea imagisticii doveditoare, astfel că pacienta este în continuare internată”, a mai spus chirurgul sibian.
 
Cel de-al doilea caz operat la Sibiu a fost cel al unei femei de aproximativ 45 de ani, mamă a cinci copii, operată marţi, care a venit la spital cu un chist ovarian voluminos de circa 30 de centimetri în diametru, care ocupa întregul abdomen.
 
„Intervenţia a decurs foarte bine, prin abordare laparoscopică, ceea ce neobişnuit pentru un chist de asemenea dimensiuni dar este o variantă pe care o promovăm permanent în ideea protejării peretelui abdominal şi implicit a pacientului. Operaţia a durat circa 75 de minute, problema pacientei fiind rezolvată în condiţiile unei minim-invazivităţi remarcabile (...). Practic, după o astfel de operaţie, pacientul se poate mişca mai repede, nu are tăieturi, nu există riscul de evisceraţii. În acelaşi timp şi convalescenţa este semnificativ scurtată”, precizează prof. dr. Sabău.
 
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a fost spital Covid, astfel că majoritatea secţiilor au primit doar cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici