- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Foşti şefi ai Jandarmeriei Române, trimişi în judecată în cazul angajărilor ilegale
Procurorii Parchetului instanţei supreme au finalizat ancheta în dosarul privind angajările ilegale în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi au trimis în judecată şapte persoane, printre care Olimpiodor Antonescu, fost şef al Jandarmeriei Române, şi Nicolaie Rugină, fostul său prim-adjunct.
Foşti şefi ai Jandarmeriei Române, trimişi în judecată în cazul angajărilor ilegale (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie i-au trimis în judecată pe Olimpiodor Antonescu, general - locotenent, care la data săvârşirii faptelor deţinea funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române, acuzat de neglijenţă în serviciu şi pe Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul său prim adjunct, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.
Olimpiodor Antonescu a aprobat componenţa nominală a comisiilor de examen şi procedura de examen contrar dispoziţiilor prevăzute în Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor, în scopul exclusiv al încadrării în rândul cadrelor militare active a patru participanţi, de altfel singurii candidaţi la concurs. De asemenea, în favoarea lui F.C., care a fost numit ca şef al Direcţiei Financiare din cadrul Jandarmeriei Române, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Antonescu a avizat transferul şi practic promovarea acestuia în cadrul Poliţiei Române - la Direcţia Generală Financiară a Ministerului Administraţiei şi Internelor, deci pe o funcţie prevăzută pentru gradul de general.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Adjunctul său, Gheorghe Rugină este acuzat că a încălcat, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu, deoarece a făcut demersuri în scopul ocupării în cadrul examenului organizat, în favoarea şi numai pentru cei patru candidaţi, ale căror dosare de înscriere nu le-a verificat nici măcar formal. În acest mod, cei patru au fost încadraţi, deşi de la dosarele acestora de înscriere lipseau documente esenţiale, care, în cazul unei competiţii reale ar fi atras excluderea de la posibilitatea de a participa la concurs.
În acest dosar va fi judecat şi Constantin Baci, chestor de poliţie, care la data săvârşirii faptelor deţinea funcţia de secretar general în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, el fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Acesta, în numele şi pentru MAI, a aprobat ocuparea a trei posturi în cadrul Jandarmeriei Române şi a unui post în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, deşi, conform Ordinelor Ministrului Administraţiei şi Internelor şi a prevederilor OUG 34/2009, ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante din unităţile MAI şi recrutarea personalului din sursă externă erau suspendate.
Prin derogări ilegale de la ordinele menţionate au fost deblocate posturi, pe care au fost încadraţi în rândul cadrelor militare active ale Jandarmeriei Române, trei persoane, iar în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, o a patra persoană. Cei patru nu au lucrat nicio zi în cadrul Jandarmeriei Române sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât, la data la care aceştia au fost numiţi pe funcţii, au şi fost transferaţi în unităţi ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu aprobarea lui Baci.
Chestorul de poliţie Adrian Pătraşcu, fost director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, va fi judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, el fiind acuzat că a avizat în mod ilegal ocuparea a trei posturi în cadrul Jandarmeriei Române şi a unui post în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, fiind încadrate astfel cele patru persoane.
Comisarul şef de poliţie Ion Valentin Opriţescu, fost director general al Direcţiei Generale Financiare în cadrul MAI, a fost deferit justiţiei pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
El este acuzat că a încălcat dispoziţiile legale privind exercitarea controlului financiar preventiv şi a avizat încadrarea şi salarizarea celor patru candidaţi în favoarea cărora s-a organizat concursul în mod ilegal. Deşi, în temeiul atribuţiilor de serviciu, avea obligaţia să exercite asupra tuturor operaţiunilor care afectează fondurile publice şi/sau patrimoniului public, inclusiv operaţiunile care vizează angajamentele legale şi angajamentele bugetare, deschiderea şi repartizarea de credite bugetare sau ordonanţarea cheltuielilor, datorită faptului că întregul demers urmărea să creeze doar aparenţa de legalitate, şi-a dat acordul pentru scoaterea posturilor la concurs printr-o simplă semnătură formală, pe o notă-raport neînregistrată la compartimentul pe care îl conducea şi în absenţa unui control financiar preventiv.
În acest dosar vor mai judecaţi Constantin Stoleriu, fost ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane a Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi Marian Valntin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.
Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ au stabilit că în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, au fost deblocate posturi în scopul exclusiv al angajării ilegale, a patru persoane, respectiv a unei persoane direct într-o funcţie de autoritate publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar a celorlalţi trei pe funcţii de ofiţeri.
Datorită faptului că realizarea acestui scop nu era posibilă într-o singură etapă şi, în plus, era nevoie şi de crearea unei aparenţe de legalitate a încadrării acestora din sursă externă, în condiţiile în care rigorile legale prevedeau păstrarea echilibrului bugetar menit să reducă nivelul cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită respectarea angajamentelor interne şi internaţionale asumate de Guvernul României, au fost demarate mai întâi proceduri care să creeze aparenţa de nevoie pentru structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor de personal din surse externe. Odată angajate în rândul cadrelor active ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, trei dintre aceştia au fost transferaţi de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române la Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar a patra persoană a rămas în cadrul IGSU.
Aceste demersuri, respectiv identificarea unor posturi vacante, apte a fi deblocate, organizarea concursurilor, componenţa comisiilor, aparenţa examinării candidaţilor au fost desfăşurate prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către inculpaţi, în funcţie de nivelul de decizie la care se aflau.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO