Magistrata a absolvit şi Facultatea de Litere a Universităţii de Nord Baia Mare, Secţia pictură şi arte decorative şi „este interesată de împrejurarea în care s-ar putea considera că se încalcă dispoziţiile articolului 11 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor în ipoteza valorificării propriilor lucrări de pictură”.
Potrivit textului de lege, judecătorii şi procurorii pot participa la elaborarea de publicaţii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori ştiinţifice şi pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepţia celor cu caracter politic.
„Din examinarea conţinutului textului legal se poate concluziona că acesta enumeră domenii cu caracter exemplificativ, iar nu limitativ în sensul că şi creaţia picturală poate fi poziţionată pe acelaşi plan cu o creaţie literară, factorul comun fiind evidenţierea drepturilor de autor, în ambele ipoteze. Drept consecinţă, în temeiul acestui raţionament apreciem că nu se încalcă dispoziţiile enunţate prin valorificarea lucrărilor de pictură proprii de către doamna judecător Elena Grama (Judecătoria Baia Mare)”, susţine Direcţia legislaţie a CSM, care a formulat un punct de vedere ce urmează a fi pus în discuţia membrilor Consiliului.
Conform sursei citate, în această speţă este vorba de valorificarea unui drept de autor, iar creaţia picturală nu poate avea alt statut sau caracter în raport de o lucrare literară sau ştiinţifică.
În aprilie anul trecut, CSM a mai constatat într-un caz privind o judecătoare din Bucureşti, Panaitescu Alegria, care cântă într-o formaţie de jazz (percuţie şi congas), că prin activitatea ei extrajudiciară nu încalcă normele codului deontologic.