Foştii preşedinţi CNAS, Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită

Foştii preşedinţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Urmărește
618 afișări
Imaginea articolului Foştii preşedinţi CNAS, Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită

Potrivit DNA, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi foşti preşedinţi ai CNAS şi a unei societăţi comerciale, pentru că cei doi ar fi abuzat de funcţia deţinută pentru a încheia, în mod nelegal, o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate. Cei doi ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite societăţi comerciale.

Astfel, Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, în timp ce societatea comercială este acuzată de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii au încheiat în acest caz un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu directorul general al firmei respective, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, patru acte materiale.

Potrivit rechizitoriului, între CNAS şi firmă au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

„Achiziţiile s-ar fi făcut la preţuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale şi de 760 euro/zi-om, în cazul altor două acte adiţionale. Actele adiţionale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de preşedinţii CNAS, inculpatul Ciurchea Vasile, la datele de 29.10.2007 şi 16.05.2008 şi inculpatul Popescu Irinel la datele de 06.08.2009 şi 18.11.2009, în afara vreunei proceduri de achiziţie conform legii şi fără ca serviciile achiziţionate să fi fost prevăzute în contractul iniţial”, se arată în comunicatul DNA.

Directorul firmei ar fi negociat cu preşedinţii CNAS încheierea celor patru acte adiţionale, aceştia din urmă acceptând ofertele supraevaluate şi nefundamentate, deşi cunoşteau că, în realitate, serviciile ar fi fost executate de o altă societate (împreună cu subcontractanţii) la preţuri mult mai mici (cel mult 500 de euro/zi-om), arată procurorii.

Conform acestora, interpunerea societăţii ar fi dus la o majorare artificială a preţului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 euro, TVA inclus, şi obţinerea unui folos necuvenit de către firmă în acelaşi cuantum.

Procurorii susţin că, în schimbul încheierii actelor adiţionale în condiţiile descrise, inculpaţii ar fi pretins, în calitate de preşedinţi ai CNAS, remiterea unor foloase necuvenite, sume care ulterior ar fi fost primite în conturile persoanelor indicate de cei doi inculpaţi.

Astfel, Vasile Ciurchea ar fi pretins de la reprezentanţii firmei şi de la societatea subcontractantă, în perioada iulie 2007-martie 2008, suma de 60.000 de euro, precum şi să încheie contracte cu două societăţi comerciale, în baza cărora ar fi făcut mai multe plăţi, respectiv 165.000 euro în conturile uneia dintre cele două societăţi (perioada martie 2008 – iulie 2008) şi 300.000 euro în contul celeilalte (perioada iunie – decembrie 2008).

De asemenea, Irinel Popescu ar fi solicitat reprezentanţilor firmei şi societăţii subcontractante, în perioada ianuarie-august 2009, să încheie contracte cu două societăţi; ulterior, societatea subcontractantă ar fi încheiat contracte cu societăţile indicate, în baza cărora a făcut mai multe plăţi, respectiv echivalentul în lei a 100.000 de euro (ianuarie – martie 2010) către o societate şi echivalentul în lei a 70.000 de euro (în perioada ianuarie – martie 2010) către cea de a doua societate.

Directorul general al firmei a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv aplicarea unei pedepse de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani.

Procurorii mai spun că în cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor.

„Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziţia DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru şi transferată în contul ANABI. Cele două dosare de urmărire penală conţinând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti”, se mai arată în comunicat.

Procurorii precizează că, pentru ceilalţi suspecţi angajaţi ai CNAS, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici