- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul adjunct al PNA, Horia Miclescu, şi-a turnat sora la Securitate
Fostul adjunct al PNA Horia Miclescu ar fi dat fostei Securităţii o notă despre sora sa şi soţul acesteia, notând că cei doi fac parte din grupul "Meditaţia Transcendentală", motiv pentru care au fost excluşi din PCR, conform dosarului de informator al acestuia descoperit de CNSAS.
Fostul adjunct al PNA, Horia Miclescu, şi-a turnat sora la Securitate (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a verificat posibila colaborare cu Securitatea a lui Miclescu la cererea Ministerului Justiţiei, în baza unei adrese în acest sens formulată încă din 2005 (când ministrul Justiţiei era Monica Macovei-n.r.).
Căutând în arhivă, cercetătorii CNSAS au descoperit dosarul de informator al lui Miclescu. Potrivit documentului, fostul procuror a fost colaborator al Securităţii în perioadele 1979-1986 şi, ulterior, în 1988, pentru o scurtă perioadă de timp. Numele conspirativ primit de Miclescu era Adam.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Acelaşi dosar arată că Securitatea a renunţat la serviciile lui Miclescu în 1986 pentru că acesta avea relaţi cu străinii şi comportări "necorespunzătoare". A fost recrutat însă din nou, doi ani mai târziu, ca persoană de sprijin, însă abandonat din nou pe motiv că se înscrisese în PCR.
Miclescu a semnat, conform datelor din dosarul CNSAS, trei note informative în care povestea despre activităţi "potrivnice regimului comunist". Una dintre acestea, datată 15 iulie 1986, se refera la sora lui, care, împreună cu soţul ei, ar fi fost membri ai grupului "Meditaţia Transcendentală".
Din această cauză, cei doi au fost excluşi în 1982 din Partidul Comunist Român.
"Sursa informează că sora lui, inginer la IPCF, şi soţul acesteia, artist la filarmonica Enescu, au făcut parte din Mişcarea Transcendentală. (...) În prezent, ca şi după excluderea din PCR, se bucură de încredere în instituţiile în care muncesc, cumnatul sursei plecând în străinătate în diverse turnee, ultima în SUA şi Canada, în 1985, urmând a pleca în Cehoslovacia în 1986", scrie Miclescu în nota despre sora sa.
Cercetătorii CNSAS afirmă că tehnica de relatare în majoritatea dosarelor de reţea întocmite "ca la carte" era ca sursa să dea informaţiile la persoana a treia.
Conform notei, aspectele au fost semnalate la solicitarea ofiţerului.
În aceeaşi notă mai apare şi informaţia conform căreia Miclescu "era nemulţumit că nu putea intra în Procuratură din cauza situaţiei surorii sale".
În dosarul lui Miclescu mai apare şi o notă dată de acesta despre Notă şi despre o altă rudă de-a sa, de data asta prin alianţă, cu care era şi vecin, locuind în acelaşi imobil.
În aceste condiţii, Colegiul CNSAS a decis să ceară Curţii de Apel Bucureşti să confirme calitatea de colaborator cu Securitatea a fostului procuror Horia Miclescu. Termenul stabilit de instanţă este 16 septembrie.
Horia Adrian Miclescu - cel care l-a deferit justiţiei pe fostul consilier guvernamental Fănel Păvălache, condamnat la şase ani de detenţie - este, în prezent, pensionar.
Într-o primă fază, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins, la 1 iunie 2006, cererea de pensionare anticipată a procurorului Horia Adrian Miclescu.
CSM constatase că procurorul Miclescu nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a se pensiona anticipat, respectiv că nu are 25 de ani vechime ca magistrat.
Procurorul Horia Adrian Miclescu avea la acel moment 19 ani vechime în magistratură. Înainte de a fi procuror, Miclescu a fost consilier juridic pentru o perioadă de nouă ani, care - în opinia CSM - nu poate fi asimilată calităţii de magistrat.
Horia Adrian Miclescu a fost procuror general adjunct al Parchetului Naţional Anticorupţie (devenit direcţie), el dându-şi demisia din această funcţie în august 2005, când ministrul Justiţiei Monica Macovei a cerut CSM destituirea conducerii instituţiei. Miclescu a revenit atunci la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.
În data de 23 martie 2009, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de pensionare a lui Miclescu.
Horia Miclescu: Am fost urmărit de Securitate şi nu colaborator
"Este nefondată acţiunea CNSAS, nu sunt note informative, este vorba despre dosarul de urmărire informativă, am avut două dosare de urmărire", a declarat, pentru MEDIAFAX, Horia Adrian Miclescu.
Miclescu a susţinut că verificare sa a fost cerută de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, încă din 1 februarie 2005, şi că de atunci nu a fost niciodată chemat la CNSAS pentru a fi înştiinţat, şi că verificările în cazul său au fost reîncepute în octombrie 2008.
Fostul adjunct al PNA a mai arătat că materialele depuse de CNSAS sunt chiar acte din dosarul de urmărire informativă, în care nu este relevată nicio problemă de natură politică, de opinie, ci doar despre relaţiile de familie şi că nu încalcă nimănui drepturile fundamentale.
"Eu am fost revocat din funcţie în 9 august 2005, iar verificarea mea s-a cerut în februarie. Dacă exista vreo problemă, îmi dădeam demisia pe loc", a mai spus fostul procuror şef adjunct al PNA.
Horia Adrian Miclescu a mai spus că sora sa a fost urmărită şi exclusă din partid în 1982, în timp ce el a fost interogat în privinţa ei în 1986.
Miclescu a calificat CNSAS ca fiind o instituţie "care execută comenzi" şi că aceast proces are drept scop împiedicarea sa de a mai deţine funcţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO