Fostul adjunct de la SRI, Florian Coldea, i-a replicat lui Dragomir: Nimeni nu e absolvit de vină şi nimănui nu i se oferă scut în faţa legii

Florian Coldea, fost adjunct al Serviciului Român de Informaţii, îi răspunde colonelului Daniel Dragomir, susţinând că cele mai multe sunt minciuni şi atacuri orchestrate. Temele esenţiale din interviul acordat de Florian Coldea jurnalistei Ioana Ene Dogioiu (ziare.com).

Urmărește
1013 afișări
Imaginea articolului Fostul adjunct de la SRI, Florian Coldea, i-a replicat lui Dragomir: Nimeni nu e absolvit de vină şi nimănui nu i se oferă scut în faţa legii

Fostul adjunct de la SRI, Florian Coldea, i-a replicat lui Dragomir: Nimeni nu e absolvit de vină şi nimănui nu i se oferă scut în faţa legii

Dragomir acuză. Coldea răspunde

“Consider că în acest moment există forţe interne şi externe care şi-ar dori servicii româneşti inhibate şi retrase în cazarmă, pentru ca unii să işi realizeze planurile si obiectivele, care nu au nimic de-a face cu interesele Romaniei. Din punctul meu de vedere, aceasta este cheia în care trebuie interpretate aceste atacuri”, spune Florian Coldea, fostul număr doi din SRI, pentru ziare.com

Coldea subliniază însă că cei cu care ofiţerii se pun la masă pot să aibă probleme cu legea. “Oamenii cu care ne intâlnim pentru indeplinirea misiunii noastre (...) fac parte din toate domeniile, din toate segmentele si straturile sociale. Ei nu sunt sfinti, marea lor majoritate nu cânta în corul bisericii şi nu avem voie sa aplicam filtre morale, discriminatorii sau prejudecăţi în a ne întâlni cu orice persoană utilă intereselor de securitate naţională. Faptul ca unii dintre acestia s-au confruntat sau se confrunta cu diverse probleme, inclusiv de ordin juridic, nu poate constitui pentru noi o problema. Nu suntem si nu ne simtim responsabili atata timp cat problemele lor nu ne includ. As vrea sa fiu extrem de categoric privind faptul ca nicio persoană nu este absolvita de vreo vină şi nimănui nu i se oferă scut de protectie în faţa legii, indiferent cât clamează că ei au susţinut statul, ca s-au cunoscut ori întâlnit cu unii sau alţii, că sunt apropiaţii unor înalţi demnitari sau orice ar clama”, susţine Coldea.

Afirmaţiile vin în contextul în care un fost om din sistem, colonelul SRI demisionat în anul 2013, Daniel Dragomir, a lansat o serie de acuzaţii, inclusiv că Florian Coldea şi pe Laura Codruţa Kovesi şi-au aservit instituţiile pe care le conduceau transformând SRI în “SRL Coldea” şi DNA în “PFA Kovesi”. “Ţintele erau stabilite în comun. Cunosc doi oameni care erau atât de apropiaţi în uneltirea acestor lucruri. Este vorba despre PFA Kovesi şi SRL Coldea care erau implicaţi. Pe lista aceea vor trebui puşi toţi cei care au participat. În culoarul justiţei suntem noi, penalii, societatea civilă, media, penalii spun cei ţinuţi în arest 6 luni şi apoi achitaţi. Pe partea cealaltă trebuie să se afle judecătorii. Să înţeleagă că trebuie să se termine cu această mizerie, cum e cu cei care vin cu bileţele şi rugăminţi", a declarat,duminică, Daniel Dragomir, la Antena 3.

“Cei care îl folosesc azi pe Dragomir în jocurile lor josnice vor sfârsi prin a constata ca au fost ei înşişi folosiţi (...). Ceea ce am văzut public nu sunt nici dezvăluiri, nici informatii, ci dezinformari si minciuni ordinare, iar Serviciul a facut deja precizarile necesare. Am vazut un om disperat de anvergura problemelor penale cu care se confruntă. Dacă el avea cunoştinţă despre aşa-zise abuzuri sau ilegalităţi încă din perioada în care era ofiter activ, de ce nu le-a adus de atunci la cunoştinţă instituţiilor abilitate? De ce nu a făcut-o după plecarea din institutie, în ultimii patru ani, şi a aşteptat acest moment?”, răspunde Coldea.

 

Relaţia Florian Coldea- Daniel Dragomir

Întrebat despre relaţia cu Daniel Dragomir, Florian Coldea a negat că acesta i-ar fi fost foarte apropiat. “Nu a fost niciodată adjunctul meu şi nici consilierul meu, pe durata carierei lui in Serviciul Roman de Informaţii. Ca să fim bine înţelesi, nu a fost niciodată nici mâna mea stanga, nici mâna mea dreaptă. Aceste afirmaţii apărute şi întreţinute în spaţiul public fac parte dintr-o serie mai largă de minciuni de acest gen, de exemplu ca aş fi rudă, văr se spunea, cu un domn care îşi desfăsoară activitatea în industria medicamentelor (...)Am fost colegi şi colaboratori, în bune relatii, in aceeasi unitate, până acum 12 ani. Am participat împreună, în acea perioadă, alături de alţi colegi la o serie de activităţi. După numirea mea în funcţia de prim-adjunct, în 2005, era unul dintre zecile de ofiteri cu funcţie, grad şi pregătire similare care nu a mai interacţionat profesional în mod direct cu mine”, a declarat Coldea.

Legat de plecarea lui Dragomir din sistem: “A plecat prin demisie, care este un act unilateral, cu motivaţia declarată de a intra în business, pentru a obţine venituri mai mari în condiţii de mai puţin stres".

De cealaltă parte, Daniel Dragomir a declarat că a avut o relaţie strânsă cu familia Coldea, chiar şi în afara biroului. Dragomir susţine că relaţia care îi lega a început în 1997, iar într-o emisiune televizată a prezentat fotografii în care apare la o masă la petrecere alături de Florian Coldea şi soţia acestuia, şi ea angajată în cadrul Serviciului.

“Da, l-am iubit pe Coldea. Pot să spun că am ţinut foarte mult la el.Îmi vine greu să vorbesc despre aceste chestii personale. Cred că această sete de putere s-a extins după alegerile din 2009 şi a ajuns la vârf după referendumul din 2012", au fost declaraţiile lui Dragomir la Antena3.

 

Mandatele pe siguranţă naţională

Un subiect discutat mult în ultimele zile este cel legat de interceptările efectuate în baza legii privind siguranţa naţională. Daniel Dragomir spunea că jurnalişti, politicieni sau magistraţi au fost ascultaţi între 2009-2013 în baza unor astfel de mandate. Dragomir susţinea că mandatele au fost obţinute pe vremea când Laura Codruţa Kovesi se afla la Parchetul General, după care, odată cu trecerea acesteia la DNA, mandatele au fost solicitate şi date Direcţiei Naţională Anticorupţie.

În interviul acordat ziare.com, Coldea explică: Potrivit legii, dacă există un dosar penal, nu doar DNA, ci orice structura a Ministerului Public poate solicita SRI date care pot concura la stabilirea unui eventual parcurs infractional. În momentul primirii unei solicitari specifice, SRI este obligat să pună la dispoziţie datele circumscrise acestei solicitări, care uneori pot proveni inclusiv din mandate de securitate nationala exploatate în trecut, chiar si pe profil de antiterorism. Adică un suspect de terorism poate desfăşura şi activităţi care se constituie în elemente constitutive ale unor infractiuni de orice natură, altele decât cele asociate unor activităţi teroriste. Astfel de elemente pot parea lipsite de relevanţă la momentul obţinerii, dar ulterior la momentul solicitării de către un procuror pot fi definitorii în stabilirea contextului unor fapte.

Serviciul Român de Informaţii transmitea, într-un comunicat, în urmă cu câteva zile, că: În privinţa modului în care sunt executate mandatele de supraveghere pe profil de prevenire şi combatere a terorismului precizăm ferm că nici o astfel de informaţie nu a fost valorificată de către DNA. Fondul informativ strict de securitate naţională pe profil antiterorism a fost valorificat doar pe două componente strategice majore, respectiv informarea organelor de urmărire penală, în special a DIICOT şi a beneficiarilor legali abilitaţi să dispună măsuri pe linia regimului străinilor în România din categoria declarării ca persoane indezirabile, interzicerea intrării în ţară, neacordarea

 

Implicarea SRI în justiţie

"Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării", acuza de curând Dragomir.

Dragomir spunea că există un “culoar” în Justiţie prin care Serviciul îşi alegea completul de judecată pentru a asigura sentinţa dorită. “Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie. Când vorbim de ofiţeri acoperiţi între procurori şi judecători se încalcă grav Constituţia", a spus Dragomir.

Răspunsul lui Florian Coldea pentru ziare.com: Colaborarea dintre cele două instituţii (SRI şi DNA) s-a desfăşurat strict în limite legale. Nu există rechizitorii scrise de vreun ofiter SRI. Sunt minciuni sfruntate, cu atat mai periculoase cu cât au aparenţa unei credibilităţi când provin de la un om care a fost in interiorul institutiei si despre care se acrediteaza ideea falsa ca ar fi fost adjunctul meu si ar fi lucrat direct cu mine. As vrea sa reamintesc ca, in 2005, prin hotarare CSAT, fenomenul coruptiei a fost inclus in seria amenintarilor la securitatea natională (...) Am fost implicat in activitati de cooperare cu procurori ai Ministerului Public, deci inclusiv cu DNA, in limita atributiilor noastre legale. Astfel de activitati aveau legatura cu decizii privind responsabilitatile SRI si in niciun caz cu instrumentarea cauzelor de catre procurori.

Coldea a negat că avea birou la DNA sau că vreun ofiţer SRI a fost implicat în întocmirea unui dosar.

Unul dintre cele mai recente cazuri apărute în spaţiul public a fost cel al dosarului Strutinsky- Mazăre, unde, la beneficiarii interceptărilor, erau menţionate de către DNA două unităţi al SRI din Bucureşţi şi Constanţa.

Legat de acoperii din Justiţie: "Nu există procurori sau judecători ofiteri acoperiti. Acest lucru a fost verificat in repetate randuri si in cadrul CSAT si de catre Comisia de Control asupra SRI. (...) Nu şi-ar asuma nimeni o astfel de incalcare flagranta a legii", declară Coldea.

 

Acoperiţii din presă

La capitolul acoperiţi în presă nici Florian Coldea, la fel ca SRI, nu poate să nege că aceştia există. “Reiterez pozitia exprimată public de institutie si anume ca SRI se comporta dupa aceleasi norme ca si serviciile partenere din zona euro-atlantica, utilizand surse secrete umane, inclusiv acoperite, in toate domeniile de interes pentru siguranta nationala, cu stricta respectare a legii. Totuşi este ingrijorător pentru mine să văd cu câtă usurinta si lipsa de responsabilitate anumiţi oameni sunt etichetaţi ca fiind ofiţeri acoperiţi”, spune Coldea.

Daniel Dragomir declara de curând că nu va face publice numele acoperiţilor din presă, dar a menţionat trei jurnalişti pe care i-a văzut intrând sau ieşind din biroul lui Florian Coldea. “Dan Turturică, Dan Tapalagă şi Sorina Matei. La ea aş face o menţiune. S-a discutat despre ea în cercurile restrânse, dădea dovadă de independenţă şi nesupunere faţă de multe din comenzile pe care le avea, poate de aceea spune azi anumite chestiuni în anumite domenii (...) Eu nu spun că sunt ofiţeri acoperiţi, dar i-am văzut intrând sau ieşind de la generalul Coldea. Ei mergeau la Coldea pt ce? Pentru a discuta chestiuni de sigurantţă naţională? Pentru a sprijini siguranţa cetăţeanului? Nu cred ", a spus Dragomir.

Acesta a nominalizat şi trusturile la care cei trei lucrează sau au activat. Întrebat dacă Digi24 sau Hotnews sunt protejate de către Coldea, fostul adjunct al SRI a răspuns:”Să fim serioşi, doamnă! Nu am nicio legatură cu vreuna dintre institutiile de presa despre care vorbiţi”.

Florian Coldea încearcă să justifice şi de ce afirmaţiile potrivit cărora în biroul său erau acoperiţi nu e reală. "Este regula elementara a oricarui serviciu de informatii din lume, nici eu nu m-am abatut de la ea: cu ofiterii acoperiti nu se pot realiza intalniri operative in sediul central al institutiei. De aceea, insist sa spun ca acestea sunt minciuni inabil ticluite".

 

Coldea şi vacanţele cu Sebastian Ghiţă

“Ca toate relatiile mele profesionale sau personale, şi aceasta s-a desfăşurat strict in limitele legii si ale regulamentelor militare. Este un prilej să raspund categoric unor acuzatii sau insinuari pe care le-am vazut in spatiul public. Ca sa fim bine intelesi, nu am avut nicio conditionalitate, in raport cu nimeni, nu am avut niciun beneficiu financiar sau material din partea vreunei persoane. Nimeni de buna credinta nu poate sustine altceva. Cat despre episoadele la care va referiti, ancheta interna si cea realizata de Comisia de Control asupra SRI referitor la acest subiect, care va asigur ca au fost extrem de riguroase, au indicat si in acest caz ca am respectat legea si regulamentele militare in toate circumstantele. De aceea, am fost repus in functie, la capatul anchetei interne”, spune Florian Coldea despre relaţia cu Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă i-a legat vreo relaţie de prietenie, Coldea a evitat să dea un răspuns:”mă păstrez în limitele regulii de aur in intelligence indiferent despre cine e vorba”.

Cât priveşte statutul lui Sebastian Ghiţă şi dacă acesta e ofiţer acoperiit, Coldea a refuzat să răspunsă. “Indiferent despre cine ar fi vorba, răspunsul la aceasta intrebare reprezinta o informatie cu caracter clasificat. In plus, ma pastrez in limitele regulii de aur in intelligence, adica n-am sa confirm si nici n-am sa infirm unde, cand, cu cine si în ce calitate am avut intâlniri.”

Sebastian Ghiţă a fost însă mult mai dispus să vorbească despre relaţia cu Florian Coldea. Imediat, după fuga lui din iarnă, Ghiţă a transmis mai multe casete video la postul România TV, pe care îl deţine, în care vorbea despre relaţia apropiată cu adjunctul SRI. Familiile Coldea şi Ghiţă au fost în mai multe concedii în ţară şi în locuri exotice, spunea Ghiţă, care a făcut publice şi fotografii care să îi susţină afirmaţiile.

De altfel, dezvăluirile lui Ghiţă au fost pentru Florian Coldea finalul carierei. SRI a stabilit, în comisie internă, că nu se face vinovat, dar Coldea a referat să demisioneze. Unii susţineau că varianta a fost preferată de Serviciu pentru o ieşire din peisaj în mod elegant a lui Coldea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici