Fostul antrenor al naţionalei de baschet Marcel Ţenter a donat bani Institutului Clinic de Urologie din Cluj după ce a suferit un transplant renal / Alţi foşti pacienţi au strâns bani pentru renovarea Ambulatorului

Fostul antrenor al echipei naţionale de baschet, Marcel Ţenter, a donat bani Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, în semn de recunoştinţă, după ce a suferit un transplant renal în aprilie 2017, iar alţi foşti pacienţi au strâns bani pentru renovarea Ambulatorului.

Urmărește
1632 afișări
Imaginea articolului Fostul antrenor al naţionalei de baschet Marcel Ţenter a donat bani Institutului Clinic de Urologie din Cluj după ce a suferit un transplant renal / Alţi foşti pacienţi au strâns bani pentru renovarea Ambulatorului

Fostul antrenor al naţionalei de baschet Marcel Ţenter a donat bani Institutului Clinic de Urologie din Cluj după ce a suferit un transplant renal / Alţi foşti pacienţi au strâns bani pentru renovarea Ambulatorului

Marcel Ţenter a declarat, vineri, presei, că societatea nu poate să stea şi să nu facă nimic, lăsându-i pe profesioniştii care lucrează la ICUTR Cluj-Napoca „să moară”.

„Am efectuat o donaţie în bani în contul ICUTR Cluj-Napoca, s-a făcut un contract între mine şi spital, pentru că am considerat că tot personalul de aici merită numai laude, am fost extraordinar de bine tratat, am suferit un transplat renal în 15 aprilie 2017. Datorită priceperii lor, de la chirurgi la asistente şi infirmiere, care s-au comportat excepţional, trebuie recompensaţi într-un fel sau altul. Societatea nu poate să stea şi să nu facă nimic, şi să lase oameni care lucrează la un astfel de standard de profesionalism să moară. Toată lumea ar trebui să ia atitudine şi să ajute cum poate, eu am făcut-o deja şi îndemn pe toată lumea să o facă în continuare”, a spus Ţenter.

Fostul antrenor al naţionalei de baschet a României se află, vineri, internat la ICUTR Cluj-Napoca pentru control.

Marcel Ţenter a fost antrenorul principal al echipei naţionale de baschet masculin a României în campania de calificare la EuroBasket 2015 şi la turneul final al EuroBasket 2017, desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 1 – 7 septembrie.

Tudor Ilie, unul dintre pacienţii care a primit în martie 2017 un rinichi, a declarat, la rândul său, că a făcut o donaţie alături de alţi pacienţi transplantaţi la ICUTR pentru cumpărarea de medicamente şi materiale sanitare, după care au demarat, împreună, un proiect de renovare a Ambulatorului institutului, care nu mai corespunde normelor.

„Am vrut să fac ceva care să rămână, încercăm să restructurăm, să dăm o altă faţă Ambulatorului. Puterea exemplului este foarte puternică, am strâns bani doar din donaţii. Lucrările constau în compartimentări, tâmplărie de PVC, înlocuirea faianţei, schimbăm totul. Am angajat două firme şi sperăm că lucrările să dureze cam 10 zile. Costurile lucrării sunt estimate la 10.000 de euro, vrem să fie o lucrare de calitate, cu materiale care să reziste”, a spus Ilie.

Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, a afirmat că trebuie făcut mai mult pentru confortul pacienţilor, nu numai activitatea medicală fiind importantă, ci şi asigurarea condiţiilor mai civilizatie de internare.

„Se efectuează lucrări de modernizare a Ambulatorului de specialitate, am beneficiat de aportul unor foşti pacienţi care au contribuit financiar pentru această lucrare”, a spus Moga.

La sfârşitul lunii octombrie 2017, conducerea ICUTR Cluj-Napoca a făcut apel la societatea civilă şi la mediul de afaceri să sprijine financiar unitatea avertizând că există riscul încetării activităţii în cazul în care se vor bloca toate conturile din Trezorerie din cauza datoriilor de aproape 2 milioane de lei.

Managerul interimar al ICUTR Cluj-Napoca, Silviu Moga, declara atunci corespondentului MEDIAFAX că institutul se află în procedură de executare silită, existând o sentinţă definitivă în acest sens.

”Am lansat un apel pentru salvarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) care, deşi în prezent se află într-o situaţie de criză, este sustenabil financiar pe termen mediu şi lung. Apelul este adresat societăţii civile şi mediului de afaceri, să contribuie financiar cu sponsorizări pentru asigurarea continuităţii activităţii medicale şi a ajuta institutul care înregistrează datorii de aproape 2 milioane de lei. Suntem în curs de executare silită, avem o sentinţă definitivă, iar blocarea tuturor conturilor, inclusiv din Trezorerie, se poate întâmpla oricând”, a spus Moga.

Potrivit apelului public lansat, în cazul în care nu se vor plăti sume semnificative din totalul datoriei, ”ICUTR va ajunge în situaţia de a avea toate conturile din Trezorerie blocate şi pe cale de consecinţă, blocată întreaga activitate”.

”Având în vedere procesul de derulare a executării silite, s-a ajuns în situaţia critică de a se bloca, efectiv, conturile instituţiei noastre atât din băncile comerciale cât şi din Trezorerie”, se arată în documentul citat.

Actuala conducere a ICUTR Cluj-Napoca a explicat că, pe parcursul ultimilor ani, managementul defectuos şi colaborarea impusă de fosta conducere cu clinica privată LukMed, condusă de medicul Mihai Lucan şi fiul acestuia, Ciprian Lucan, în urma unui contract de colaborare păgubos, a condus la scăderea serviciilor medicale atât calitativ, cât şi cantitativ.

”La începutul anului 2017 s-a schimbat conducerea managerială a institutului, găsind instituţia într-o situaţie financiară dezastruoasă, cu datorii mari, cu dosare de executare silită pe rolul instanţelor de judecată, cu servicii medicale prestate în baza contractului cu CJAS Cluj necorespunzătoare, majoritatea acestora fiind în fapt îngrijiri ale pacienţilor trataţi în altă unitate sanitară. Ca urmare, principalii indicatori de performanţă erau la valori mici, ceea ce a condus la o finanţare insuficientă”, se mai arată în apel.

De asemenea, s-a înregistrat o scădere semnificativă a transplantelor renale realizate, de la 167 în 2013, la 42 în 2017, iar la începutul anului 2017 existau două dosare de executare silită din partea a doi creditori şi multe alte somaţii de plată venite din partea altor creditori.

”Trebuie remarcat că pentru datoriile din perioada 2013-2016, faţă de cei doi creditori principali, anterior anului 2017, nu s-a făcut nici un demers pentru a fi achitate”, se menţionează în apel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici