- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul consul Ioan Păun l-a acuzat direct pe Năstase de şantaj în procesul bunurilor din China
Fostul consul al României la Shanghai, Ioan Păun, fost învinuit în dosarul privind importul unor bunuri din China, a dat, vineri, o declaraţie la instanţa supremă acuzându-l în mod direct pe fostul premier Adrian Năstase de şantaj, ceea ce a dus la replici directe între cei doi.
Fostul consul Ioan Păun l-a acuzat direct pe Năstase de şantaj în procesul bunurilor din China (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Instanţa supremă a reluat, vineri, procesul privind importul mai multor bunuri din China în care fostul premier Adrian Năstase şi soţia acestuia, Daniela, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.
Judecătorii i-au audiat pe experţii desemnaţi şi pe cei aleşi în acest caz, care au oferit lămuriri suplimentare asupra exepertizelor efectuate în acest dosar, precum şi pe fostul consul al României la Shanghai, Ioan Păun, care l-a acuzat pe fostul premier Năstase de şantaj.
Păun le-a relatat judecătorilor că, după ce a dat declaraţie la DNA în calitate de învinuit, cu acordul procurorilor, a decis să plece împreună cu avocatul său, Adrian Vilău, în China pentru a aduce documente doveditoare ale faptului că soţii Năstase i-au solicitat să identifice şi să le trimită o serie de bunuri din această ţară.
Ajuns în China, a relatat Păun, a primit un telefon de la prietenul său Octavian Creţu, la care şi locuia, în Mogoşoaia. Creţu i-a spus că în timpul ueni întâlniri, Năstase i-ar fi spus să-i transmită lui Păun să-şi schimbe declaraţia dată în calitate de învinuit. În caz contrar, ar fi urmat să fie divulgată informaţia că Păun este agent sub acoperire al serviciului secret extern al României, Ministerul Afaceriloe Externe (MAE).
"Ca învinuit m-am apărat spunând doar adevărul şi anume că ceea ce am făcut avusese loc la cererea soţilor Adrian şi Daniela Năstase. În declaraţia aceea afirmam, şi menţin, că soţii Năstase mi-au cerut să îi ajut în procurorarea unor bunuri din China. ... . Ameninţările le-a făcut şi le-am primit prin intermediul lui Octavian Creţu, un foarte bun prieten al meu la care şi locuiam. În China m-a sunat Creţu care a zis că a vorbit cu Adrian Năstase care i-a spus că în cazul în care îmi voi menţine declaraţii, el ava face public faptul că sunt ofiţer sub acoperire", le-a spus Păun judecătorilor.
Întrebat ce anume a generat temerea pentru siguranţa sa şi în ce măsură Păun a precizat că "atunci când o persoană de rang înalt face astfel de afirmaţii faţă de un diplomat atunci acel diplomat este retras şi nu mai poate îndeplini atribuţiile pentru care a fost delegat şi nu mai poate pleca în misiune în străinătate" menţionând totdată că familia sa era stabilită în China, ţară unde diplomatul avea un salariu de "6-7 ori mai mare decât cel din România".
"Era o stare generală de presiune cea pe care o simţeam. Îmi simţeam şi familia ameninţată din punct de vedere financiar. Ştiam că dacă se scurge o astfel de informaţie voi fi dat afară. ... . Octavian Creţu mi-a menţionat că afirmaţia urma a fi făcută de Irina Paula Jianu, dar ştiam că ea este prietenă cu familia Năstase. ... . În discuţia cu Creţu, după ce acesta a discutat cu Năstase, mi s-a transmis cererea lui Năstase de a reveni la declaraţia iniţială, cea de martor, în care arătam că banii pentru bunurile din China proveneau de la Irina Paula Jianu", a mai explicat Păun instanţei.
Fostul consul a recunoscut nemijlocit în faţa instanţei de judecată faptul că înainte de a merge pentru prima oară la DNA, în calitate de martor, a purtat discuţii cu soţii Năstase cu care s-a înţeles în "linii mari" asupra celor ce urma să le declare procurorilor anticorupţie, admiţând astfel că prima declaraţie a fost una mincinoasă.
"Înainte de declaraţia de martor, am dicutat cu familia Năstase şi am stabilit în linii mari declaraţia ce urma să o dau la procurori. Când mi-am dat seama că avocatul de la acel moment, Ciobanu (Aurel Ciobanu - n.r) în loc să mă ajute în bine, mă ajuta de fapt să mă autoincriminez am decis să spun tot adevărul, nemijlocit, şi anume că banii pentru bunuri nu erau de la Irina Paula Jiannu ci de la soţii Adrian şi Dana Năstase. Acel avocat Ciobanu mă ajuta practic să servesc interesele familiei Năstase. Atunci am simţit că atitudinea avocatului Ciobanu nu era din proprie iniţiativă ... şi credeam că era în colaborare cu familia Năstase", a mai arătat fostul demnitar.
Avocaţii i-au adresat numeroase întrebări fostului consul privind momentele precise ale declaraţiilor date la procurori şi faţă de relaţia dintre el şi Adrian Năstase.
Păun a precizat instanţei că nu s-au făcut niciun fel de presiuni asupra sa, dar că s-a simţit şantajat şi ameninţat, moment la care a intrat în discuţie directă cu Adrian Năstase care a dorit să-i adreseze întrebări personal.
"Mi-am pierdut slujba şi sufăr pentru afirmaţiile referitoare la calitatea mea de ofiţer acoperit, nu pentru informaţiile divulgate în rechizitoriul Zambaccian sau pentru asocierea cu acest caz, domnule Năstase. Eu sufăr consecinţele acestea, domnule Năstase", a comentat Păun, aflat cu spatele la fostul premier.
"Eu suport urmările dumneavoastră, domnule Păun", a replicat intrigat Năstase.
Instanţa a liniştit spiritele şi rumoarea apărută în sala de judecată şi i-a cerut fostului consul să precizeze exact cum putea influenţa Adrian Năstase demiterea sa de la Ministerul Economiei şi Comerţului în 2006. Păun a declarat că "Adrian Năstase era al treilea om în stat, fiind preşedintele Camerei Deputaţilor", a replicat tăios Păun care a recunoscut în final că soţii Năstase l-au ajutat într-o chestiune medicală ce o privea pe soţia sa, motiv pentru care le-a adresat mulţumiri.
În final, instanţa decis ca la termenul următor, din 17 februarie, fostul consul Ioan Păun să revină la instanţa supremă unde va fi audiat din nou în acest dosar în calitate de martor, cu privire la importul de bunuri din China de către soţii Năstase.
La ieşirea din sala de judecată Adrian Năstase a precizat că situaţia fostului consul este una delicată în acest caz, la fel şi declaraţiile acestuia care ar fi fost date sub presiunea calităţii de învinuit, cu care procurorii anticorupţie l-au ţinut pe Păun până în momentul finalizării anchetei din dosarul Zambaccian.
Năstase a arătat că nu exista o relaţie de prietenie între familia sa şi fostul consul Păun şi că dacă el ar fi dat banii pentru bunurile din China atunci "era foarte greu ca Paula Jiannu să-mi dea mită banii mei".
"Experţii şi expertiza au concluzionat că banii proveneau de la Vertcon", a conchis Năstase care a precizat că îl poate înţelege pe Ioan Păun care "este nemulţumit pentru ceea ce s-a întâmplat, respectiv pentru publicarea rechizitoriului în care figurează numele său. "Dar este absurd să mă acuze pe mine pentru asta, sfatul meu fiind să se îndrepte către DNA care a emis rechizitoriul", a spus Năstase.
Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.
Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.