Fostul contabil al Clubului Sportiv Orşova răspunde acuzaţiilor privind cheltuirea ilegală a 6,5 milioane lei

Fostul contabil al Clubului Sportiv Orşova care s-a ocupat de situaţia financiară a unităţii în perioada în care au fost făcute plăţi ilegale în valoare de 6,5 milioane lei susţine că banii au fost acordaţi ca premii, care nu sunt venituri impozabile, astfel că nimeni nu poate fi tras la răspundere.

Urmărește
860 afișări
Imaginea articolului Fostul contabil al Clubului Sportiv Orşova răspunde acuzaţiilor privind cheltuirea ilegală a 6,5 milioane lei

Fostul contabil al CS Orşova spune că banii au fost acordaţi ca premii, care nu sunt impozabile (Imagine: Publimedia)

Victoria Ciochină, cea care s-a ocupat de contabilitatea Clubului Sportiv Orşova în perioada 2008 - 2011, perioadă verificată de echipa de control a Ministerului Educaţiei, care, potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, a constatat cheltuieli ilegale în valoare de peste 6,5 milioane de lei, a declarat, miercuri, că în acea perioadă banii clubului "puteau fi însuşiţi de oricine", adăugând că legal "nu putea fi tras la răspundere nimeni pentru acest fapt".

De asemenea, ea a precizat că nu a fost angajată a Clubului Sportiv Orşova, ajungând să se ocupe de contabilitatea unităţii din funcţia de contabil şef al Liceului "Traian Lalescu", o structură a clubului.

"La Clubul Sportiv Orşova nu am avut calitatea de angajat. Nu am fost retribuită pentru munca mea şi mă judec pentru acest fapt. Eu în 1993 am dat concurs pentru postul de contabil I A, la Liceul «Traian Lalescu» din Orşova, apoi am dat concurs pentru postul de contabil şef. (...) Banii puteau fi însuşiţi de oricine. Un răufăcător putea să şi-i însuşească pentru că nu putea fi tras la răspundere. Eu am fost de bună credinţă. Nu s-au făcut fraude, iar echipa de control a Minsiterului Educaţiei m-a felicitat că m-am ocupat de club", a explicat Ciochină.

Femeia, care şi-a dat demisia din funcţia de contabil şef al Liceului "Traian Lalescu" şi a renunţat să se mai ocupe de Clubul Sportiv în primăvara anului 2012, a explicat că banii despre care ministrul Educaţiei a declarat că au fost cheltuiţi ilegal, sub formă de prime pentru sportivi şi profesori, au fost de fapt premieri şi nu intrau în categoria veniturilor impozabile.

"Nu se poate plăti CAS şi alte cheltuieli pentru că premierile nu sunt drepturi salariale. Niciun profesor antrenor nu avea în fişa postului să scoată olimpici. Le-am sesizat celor de la Curtea de Conturi care au făcut şi ei cercetări şi mi-au dat dreptate", a menţionat Ciochină.

Cu privire la situaţia sa juridică, Victoria Ciochină a acuzat Ministerul Educaţiei că "a lăsat de izbelişte Clubul Sportiv de la Orşova" şi că "nu s-a ocupat să stabilească dacă este un club de sine stătător sau aparţine de Liceul «Traian Lalescu»".

Ciochină a spus că pe lângă verificările făcute de echipa de control a Ministerului Educaţiei şi a Curţii de Contrui Mehedinţi a fost chemată la audieri, la sediul Poliţiei Mehedinţi, după ce şase sportivi din cadrul clubului au depus plângere pe motiv că nu şi-au primit premierile.

"Pe statul de plată eu am primit semnăturile, la mine au apărut că au primit banii. De aici încolo mă depăşeşte întrucât coordonatorul grupului ridica banii pentru ei", a afirmat Ciochină.

Pe de altă parte, profesorii antrenori ai clubului spun că scandalul financiar a afectat activitatea sportivilor care au început să plece în străinătate, din cauza faptului că în ultimul an nu s-au mai acordat prime pentru performanţă.

Beniamin Zabet, antrenor emerit, care a fost şi coordonatorul clubului, a declarat că din 250 de sportivi câţi erau în 2011, în 2012 au rămas aproximativ 200, adăugând că performanţele au păstrat totuşi proporţiile.

"La Campionatul Mondial de kaiac canoe şi canotaj am avut două medalii de aur şi două de argint, la europene am avut cinci medalii de aur şi opt de argint. Suntem clubul numărul 1, dar de un an de zile lucrăm însă într-un stres continuu. De anul trecut nu s-au mai primit prime, iar sportivii merită mai mult", a spus Zabet.

Zabet a negat că ar avea cunoştinţă despre cheltuielile ilegale, acuzând că prin intermediul scandalului financiar "se încearcă să se distrugă activitatea clubului".

"Suntem puşi într-o situaţie foarte delicată. Noi nu facem niciun fel de politică. Nu facem decât politica sportului", a concluzionat Beniamin Zabet, care a fost coordonatorul Clubului Sportiv Orşova din anul 1981 şi până la sfârşitul anului 2011, când conducerea a fost preluată de Cristian Maliş.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, aflată, marţi, în judeţul Mehedinţi, a declarat, într-o conferinţă de presă, că o echipă de control a ministerului a descoperit că la Clubul Sportiv Orşova s-au făcut cheltuieli ilegale, raportul controlului urmând să fie înaintat autorităţilor statului pentru cercetări.

"Sunt puţin înspăimântată de ceea ce a găsit echipa de control acolo. Este vorba despre nişte resurse care au fost cheltuite, în primul rând alocate şi apoi cheltuite fără o bază legală. Circa 39 de miliarde de lei vechi. Suma aceasta a fost alocată pentru premierea profesorilor antrenori, fără să fie reţinute din aceste sume impozitul, CAS-ul, contribuţia la şomaj, adică fără să fie alocate către stat dările care sunt impuse de lege, adică cu evaziune fiscală, ceea ce mi se pare că este înspăimântător", a declarat Andronescu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că alte sume de bani au fost alocate în ultimii doi ani ca şi prime pentru profesori care nu sunt antrenori ai clubului.

"Circa patru miliarde de lei vechi, o sumă netă, a fost acordată timp de doi ani sub formă de premii domnilor profesori Vlăduceanu şi Banaduc, care nu au niciun fel de contract cu Grupul Sportiv de la Orşova", a precizat Andronescu.

Corpul de control a mai descoperit că aproximativ 1,7 milioane de lei au fost acordaţi de Ministerul Educaţiei ca premii elevilor sportivi din acest club, dar din declaraţiile sportivilor a reieşit că aceştia nu au primit banii respectivi.

"Sunt plăţi nelegale, 5,8 miliarde de lei vechi, care au fost acordate către personal sub formă de prime personalului auxiliar, de asemenea fără reţinerea contribuţiilor prevăzute de lege. Patru miliarde s-ar fi alocat unei Regate care s-ar fi desfăşurat în Statele Unite, dar care nu apare în programul competiţional", a mai explicat Andronescu.

Potrivit acesteia, alocările de fonduri s-au făcut în perioada fostei guvernări, iar Corpul de Control se va întoarce la Orşova să caute explicaţii de la cei care au cheltuit aceste sume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici