Fostul decan al Baroului Alba, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul decan al Baroului Alba, Doina Scutea, trimisă în judecată pentru fapte de corupţie, a fost condamnată, joi, la doi ani de închisoare cu suspendare, de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Urmărește
351 afișări
Imaginea articolului Fostul decan al Baroului Alba, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul decan al Baroului Alba, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare (Imagine: Shutterstock)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a declarat că în dosarul fostului decan al Baroului Alba Doina Scutea instanţa a decis schimbarea încadrării juridice la una dintre acuzaţii, reţinând o singură infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată, din două astfel de infracţiuni.

Ea a adăugat că instanţa a condamnat-o pe Scutea pentru mai multe infracţiuni, pedepsele fiind contopite.

"Fostul decan al Baroului Alba Doina Scutea a fost condamnat la doi ani de închisoare. Sentinţa este cu suspendare. De asemenea, instanţa a decis un termen de încercare de patru ani, în care aceasta va fi verificată să nu săvârşească alte infracţiuni", a afirmat Duşa.

Potrivit minutei sentinţei comunicate de instanţă, Scutea a fost condamnată la un an şi şase luni de închisoare pentru trafic de influenţă, doi ani de închisoare pentru înşelăciune în forma tentativei şi un an de interzicere a unor drepturi, precum şi la două luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Pedepsele au fost contopite, fiind aplicată pedeapsa cea mai grea, de doi ani închisoare, la care se adaugă un an de interzicere a unor drepturi ca pedeapsă complementară.

Instanţa a decis suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante pe o perioadă de patru ani, ce reprezintă termen de încercare.

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi alţi patru inculpaţi, din care unul singur cu executare - Alexandru Duca.

Astfel, Alexandru Duca a primit cinci pedepse, care, contopite, au dus la o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare (cea mai grea pedeapsă a fost aplicată pentru infracţiunea de delapidare) şi la o pedeapsă complementară de doi ani de interzicere a unor drepturi.

Instanţa a precizat că din pedeapsă va fi scăzută perioada în care acesta a fost reţinut şi arestat preventiv - din 11 noiembrie 2010 până în 16 noiembrie 2010.

În acest caz a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de trei ani şi şase luni, şi fostul director al DGFP Alba Anghel Ştefan Bogin, pentru cumpărare de influenţă.

Vasile-Claudiu Vulpe a fost condamnat pentru două infracţiuni, pedepsele fiind contopite în pedeapsa cea mai grea, de un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, fiind dat şi un termen de încercare de trei ani şi opt luni.

Bogdan Radu a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, instanţa suspendând condiţionat executarea pedepsei rezultante pe o perioadă de trei ani şi 10 luni, ca termen de încercare.

Totodată, Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus confiscarea specială a sumelor de 10.000 de euro şi 40.000 de lei de la inculpatul Bogdan Radu şi de 206.615,27 lei de la inculpatul Alexandru Duca.

Totodată, fiecare inculpat a fost obligat să achite cheltuieli judiciare de 2.750 de lei.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Dosarul în care fostul decan al Baroului Alba Doina Scutea a fost judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie, alături de alţi inculpaţi, a fost strămutat în mai 2011 la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Doinea Scutea şi fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba Ştefan Anghel Bogin au fost trimişi în judecată, la sfârşitul lunii ianuarie 2011, de procurorii anticorupţie, pentru intervenţii nelegale în rezolvarea unor litigii.

Potrivit rechizitorioului, în 1 iunie 2010, Doinea Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 de lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Scutea şi persoana fizică Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei. Cererea de compensare a fost respinsă de reprezentanţii autorităţilor fiscale având în vedere că era contrară reglementărilor legale în materie fiscală. În plus, cererea de compensare a avocatei Scutea Doina s-a bazat pe două documente fictive.

În iunie 2009, Bogin Anghel Ştefan a fost numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, numirea acestuia fiind contestată pe cale judecătorească. Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu Doinea Scutea, prin Vulpe Vasile Claudiu, zis Fox, şi Duca Alexandru - foşti colegi în cadrul SIE -, cerându-i respingerea contestaţiei, iar decanul Baroului Alba a fost de acord, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi. În schimbul intervenţiei, ea a pretins atât direct, cât şi prin intermediul celor doi intermediari, ca Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate.

Doinea Scutea a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Anghel Ştefan Bogin pentru cumpărare de influenţă, instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată un om de afaceri din Alba Iulia, un fost angajat al SRI şi un fost consilier în Ministerul IMM-urilor.

În 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Scutea Doina, Bogin Anghel Ştefan şi Radu Bogdan pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a tuturor celor cinci inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile.

În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici