Fostul deputat Sireţeanu a fost condamnat la doi ani cu suspendare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat, miercuri, pe fostul deputat PSD Mihail Sireţeanu, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, în dosarul tranzacţiilor de la Fabrica de armament din Mizil.

Urmărește
368 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat Sireţeanu a fost condamnat la doi ani cu suspendare

Fostul deputat Sireţeanu a fost condamnat la doi ani cu suspendare

Magistraţii completului de trei judecători al instanţei supreme i-au interzis o serie de drepturi lui Sireţeanu, prin decizia de miercuri.

Totodată, ICCJ a dispus ca fostului deputat să-i fie confiscată suma de 9.852 de lei şi a pus sechestru asigurator pe unele bunuri mobile şi imobile, până la completarea sumei respective.

În acelaşi dosar a fost condamnat, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi având un termen de încercare de şase ani, fostul director general al fabricii de armament MFA Mizil, Constantin Cazacu.

Instanţa supremă dispunând confiscarea acestuia suma de 10.556 de lei şi punerea sechestrului asigurator pe unele bunuri mobile şi imobile, până la concurenţa acestei sume.

Prin această decizie s-a respins cererea de constatare de parte civilă a lui Deugene Băiculescu, fostul şef de sindicat de la fabrica de armament.

Decizia ICCJ nu este definitivă, putând fi atacată atât de inculpaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, situaţie în care dosarul va ajunge la completul de cinci judecători al instanţei.

În 2006, Mihail Sireţeanu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care au constatat că politicianul a fraudat Fabrica de armament din Mizil, în perioada 2003-2004, cu peste şase miliarde de lei vechi.

Fost vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia şi fost deputat PSD de Prahova, Mihail Sireţeanu avea acţiuni la MFA Mizil în valoare de 11,9 miliarde de lei vechi, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Totodată, Mihail Sireţeanu - fost membru al Consiliului de Administraţie al MFA Mizil SA - figurează pe lista acţionarilor firmei Emco CAS, cu care fabrica de armament ar fi încheiat un contract de "prestări servicii de cercetare, proiectare, dezvoltare, testare, evaluare asistenţă tehnică şi încercare produse de tehnică militară şi civilă".

Mihail Sireţeanu a fost judecat pentru că, în efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia sa ori încheierea de tranzacţii financiare, s-ar fi folosit de informaţiile deţinute în virtutea funcţiei, pentru obţinere de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Alături de Sireţeanu, în acest dosar a fost trimis în judecată Constantin Cazacu, director general al Emco CAS şi fostul director general al fabricii de armament MFA Mizil. Constantin Cazacu a fost acuzat că ar fi folosit cu rea-credinţă creditele şi nu a anunţat Comisia de cenzori şi Consiliul de Administraţie despre existenţa stării de incompatibilitate.

Cei doi mai erau acuzaţi că, în perioada 2003-2004, au conceput şi pus în aplicare un plan prin care au fost create două societăţi comerciale - Emco CAS SA şi Euro Business SRL - menite să desfăşoare activităţi comerciale privilegiate cu fabrica de armament MFA Mizil.

Potrivit procurorilor, cei doi inculpaţi ar fi înlesnit încheierea unui număr de 17 convenţii comerciale cu cele două firme-căpuşă - Emco CAS SA şi Euro Business SRL - în care erau fie acţionari, fie aveau interese şi care erau administrate de persoane paravan aflate în relaţii de rudenie ori de prietenie cu cei doi inculpaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici