- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.04.2015, 15:48)
- Otilia Ciocan
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, plasat în arest la domiciliu
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), Florinel Rotaru, judecat pentru plăţi negale de milioane de lei, a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti (CAB).
Urmărește
225 afișări
Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, plasat în arest la domiciliu (Imagine: Shutterstock)
Magistraţii au decis să înlocuiască măsura arestului preventiv, impusă în cazul lui Rotaru, cu cel la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.
Astfel, fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti a părăsit Arestul Central al Poliţiei, unde se afla de la jumătatea lunii septembrie 2014.
Florinel Rotaru şi alţi 12 inculpaţi, între care o fostă şefă de Serviciu din Primăria Capitalei, au fost trimişi în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în dosarul plăţilor negale de milioane de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Alături de Rotaru, sunt judecaţi Irina Bologa, fost şef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti - Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism, şi 11 persoane angajate ale BMB la data faptelor, respectiv Rodica Cosmaciuc, Ioana Gogoneaţă, Elena Cristina Baldovin, Virgil Lică, Ioana David, Maria Simona Codrescu, Petruţa Brezoiu, Cornelia Radu, Rodica Lupuşanschi, Paula Ioana Laszlo şi Anca Ioana Andreescu.
Toţi inculpaţii din dosar sunt acuzaţi de abuz în serviciu, mare parte a prejudiciul rezultând din cumpărarea de cărţi supraevaluate de către BMB. Rotaru este judecat şi pentru conflict de interese şi fals în declaraţii.
Potrivit anchetatorilor, în decembrie 2012, Florinel Rotaru, director general, Ioana Gogoneaţă, contabil şef, şi Elena Cristina Baldovin, şef Serviciu Achiziţii Publice, toţi din cadrul BMB, au efectuat diverse operaţiuni în baza cărora "s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 79.758 lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi o diferenţă rezultată, pe de o parte, urmare a decontării unei operaţiuni necuprinse în contract, iar pe de altă parte, urmare a aplicării nejustificate a unui tarif superior celui menţionat în contract".
Tot Rotaru a încheiat trei contracte de mentenanţă preventivă cu o societate comercială, în baza cărora s-a plătit în mod nelegal suma totală de 168.682 de lei, cu nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii utilizării fondurilor publice, susţin procurorii.
În rechizitoriu se mai precizează că Rotaru, Cosmaciuc, Brezoiu, Gogoneaţă, Baldovin, Lică, Radu, David şi Codrescu, în perioada 2010-2012, au făcut operaţiuni în baza cărora s-a realizat plata nelegală a sumei totale de 2.148.819 lei.
Anchetatorii mai susţin că Rotaru, Bologa, Lupuşanschi, Laszlo şi Andreescu, în calitate de preşedinte, respectiv de membrii ai unei comisii constituită la nivelul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, în perioada 2008-2012, contrar intereselor financiare ale acestei instituţii, "au procedat la supraevaluarea unităţilor bibliografice achiziţionate de la o persoana fizică, fapt ce a condus la plata nelegală din bugetul BMB a sumei totale de 3.758.339 lei".
Despre Irina Bologa, procurorii spun şi că aceasta, în calitate de şef Serviciu Cultură în cadrul Primăriei Capitalei, în perioada 2008-2012, "a participat la luarea unei decizii care a dus la achiziţionarea de la o persoană fizică a unui număr total de 688 unităţi bibliografice în valoare totală de 5.485.450 de lei, deşi se afla în relaţii patrimoniale cu BMB, cu care în perioada 1.11.2007-24.04.2011, încheiase în nume propriu un număr de cinci contracte cu caracter patrimonial, pentru care a fost remunerată cu suma de 18.000 lei".
Fostul director general al BMB este acuzat şi de faptul că şi-a urmărit interesele persoane folosindu-se de funcţia pe care o ocupa. Astfel, contrar intereselor financiare ale BMB, el a dispus ca doi angajaţi ai Serviciului Administrativ să muncească, în timpul orelor de program, la imobilele pe care le deţinea, fapt ce a condus la plata nelegală de către instituţie a sumei totale de 34.852 lei.
Acelaşi Rotaru, se arată în rechizitoriu, "a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut în mod direct un folos patrimonial pentru soţia sa, în sensul angajării acesteia în cadrul BMB pe o funcţie pentru care aceasta a primit un salariu". De asemenea, în perioada 2008-2012, a participat şi la luarea unor decizii, prin care s-au obţinut, direct, un folos patrimonial pentru o asociaţie al cărei preşedinte era, în condiţiile în care el a beneficiat din partea asociaţiei de foloase de orice natură.
În rechizitoriu se arată şi că Florinel Rotaru, în declaraţiile de avere din perioada 2010-2013, nu a menţionat calitatea de proprietar asupra unui teren intravilan.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a pus sechestru pe şase terenuri, nouă locuinţe, 688 de cărţi şi 17.500 de euro.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.
În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al BMB, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.
Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoaşterii sau "cunoaşterii insuficiente" a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume