- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul director al CNCFR Mihai Necolaiciuc, reţinut pentru şedere ilegală în SUA - VIDEO
Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CNCFR), Mihai Necolaiciuc, a fost reţinut de FBI în Statele Unite, pentru şedere ilegală, a anunţat, joi, chestorul Bujor Florescu, şeful Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGP.
Fostul director al CNCFR Mihai Necolaiciuc, arestat în SUA (Imagine: cfr.ro)
Potrivit sursei citate, Biroul Washington a anunţat Biroul român Interpol cu privire la prinderea lui Necolaiciuc pe teritoriul statului american Florida, acuzat de încălcarea legislaţiei americane de imigrare.
Bujor Florescu a subliniat faptul că din 2007 poliţiştii aveau date despre faptul că Mihai Necolaiciuc este în Statele Unite, el frecventând adrese din Florida şi Washington.
Interpol va înainta o solicitare Judecătoriei sectorului 1 pentru demararea procedurii de extrădare a lui Necolaiciuc din SUA, a mai spus sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Fostul director general al CNFC CFR este dat în urmărire generală, după ce poliţiştii nu i-au dat de urmă, între timp procurorii anticorupţie conexând cele 25 de dosare în care este vizat acuzatul.
Potrivit Poliţiei Române, Necolaiciuc a fost dat în urmărire generală din 26 octombrie 2006, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni economice, de către Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.
Sursa citată precizează că Necolaiciuc este acuzat că, în perioada 2000-2003, în calitate de director general, administrator şi ordonator de credite la Compania Naţională Căi Ferate - CFR SA a efectuat nelegal cheltuieli cu titlu de investiţii fără a avea aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, a achiziţionat produse la preţuri supraevaluate - prejudiciul fiind estimat la peste 1.700 de miliarde de lei vechi.
Totuşi, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a declanşat urmărirea penală, în martie 2006, împotriva fostului director general al CNFC CFR, Mihai Necolaiciuc, alături de acesta fiind acuzat şi fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Traian Panait, ambii cercetaţi în legătură cu o fraudă de peste 27 de milioane de euro.
În acest dosar mai sunt învinuite alte 29 de persoane, între care foşti reprezentanţi ai conducerii Ministerului Transporturilor şi ai Căilor Ferate Române.
Necolaiciuc, trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale
În 16 februarie, Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte cinci persoane, printre care şi foşti directori ai societăţii, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Alături de Necolaiciuc, au mai fost deferiţi justiţiei Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, Vasile Dragoş Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vlăduţ, fost funcţionar în cadrul Serviciului Aprovizionare şi Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab şi coordonator achiziţii al Serviciului Aprovizionare.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2002 - 2003, în calitate de director general al CN CFR, Mihai Necolaiciuc ar fi semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General Com Electrica SA Bucureşti. Aceste comenzi ar fi fost semnate ilegal, în lipsa unor acte din care să reiasă necesitatea şi oportunitatea achiziţiei, furnizorul nefiind neautorizat de către Autoritatea Feroviară Română.
Ulterior, Necolaiciuc ar fi semnat instrumente de plată în valoare totală de 55,6 miliarde de lei vechi, reprezentând contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ şi ar fi acceptat semnarea nelegală de către alte persoane a unor instrumente de plată.
Prejudiciul estimat cauzat CN CFR a fost de 71,6 miliarde de lei vechi, sumă cu care CN CFR s-a constituit parte civilă în cauză.
În perioada 2002 - 2003, Necolaiciuc ar fi semnat patru comenzi către SC Nurelo Prest Com SRL Târgu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.
Şi aceste comenzi ar fi fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.
Necolaiciuc ar fi semnat instrumente de plată în valoare totală de 25,2 miliarde de lei vechi, acceptând plăţi pentru întreaga cantitate de marfă furnizată, reprezentând contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ.
Prejudiciul estimat cauzat CN CFR este de 61,9 miliarde de lei vechi.
Deoarece Necolaiciuc s-a sustras de la urmărirea penală pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfăşurate în alte două dosare penale, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a emis mandat de arestare naţională, europeană şi de urmărire internaţională.
În urmă cu un an, Necolaiciuc a fost deferit justiţiei într-un alt dosar, procurorii anticorupţie acuzându-l de implicare într-o fraudă de 18 milioane de euro.
Fostul director general al CNCFR a mai fost trimis în judecată de DNA şi în alt dosar în care este acuzat că ar fi prejudiciat CN CFR cu 34 de milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO