- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.01.2015, 15:44)
- Otilia Ciocan
Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare
Iuliana Coruţ, fost director de cabinet al ministrului Muncii, a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită pentru a ajuta o persoană să câştige concursul pentru funcţia de consilier afaceri europene la AM POSDRU.
Urmărește
273 afișări
Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare (Imagine: Shutterstock)
Decizia de joi a instanţei este definitivă.
Iuliana Coruţ, care a a deţinut funcţia de director de cabinet al fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) dispunând ca ea să aibă un termen de încercare de şase ani.
Prin decizia de joi a CAB, pedeapsa Iulianei Coruţ a fost redusă, întrucât, în primă instanţă, Tribunalul Bucureşti a decis, în 3 februarie 2014, ca ea să fie condamnată la trei ani de închisoare cu executare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Iuliana Coruţ a fost găsită vinovată de luare de mită şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii.
În acelaşi dosar a fost condamntă şi Paula Mănuceanu, fost consilier la cabinetul ministrului Muncii. Ea a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri.
Cristiana Bigan, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale la data faptelor, a fost condamnată la doi ani de închisoare, pentru dare de mită şi complicitate la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de patru ani.
Fiul Cristianei Bigan, Paul Cristian Ferchedău, candidat la funcţia de consilier pentru afaceri europene la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la uz de fals.
Instanţa a condamnat-o şi pe Simona Dumitriu, sora Iulianei Coruţ şi colega Cristianei Bigan la data faptelor, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită.
Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, Paula Mănuceanu, Simona Dumitriu, Cristiana Bigan şi Paul Cristian Ferchedău au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în 17 mai 2013.
Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a publicat pe pagina de internet proprie un anunţ pentru organizarea concursului de ocupare a funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul AM POSDRU - Serviciul Evaluare Program.
Concursul era programat să se deruleze în două etape, proba scrisă şi interviu, în zilele de 6 şi 11 decembrie 2012. La acest examen s-au înscris trei candidaţi, printre care şi Paul Cristian Ferchedău.
DNA susţine că, pe fondul organizării acestui concurs, ca urmare a intervenţiei Iulianei Coruţ, Paula Mănuceanu ar fi făcut demersuri pentru ca Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.
"Concret, în zilele de 30 noiembrie 2012 şi 3 decembrie 2012, Mănuceanu Paula a transmis poşta electronică lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedău Paul Cristian, variantele de subiecte destinate susţinerii probei scrise, deşi până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidenţial. După susţinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrările au fost predate pe baza de borderou şi au devenit documente oficiale aflate în păstrarea ministerului", potrivit DNA.
Anchetatorii susţineau că Ferchedău, deşi a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs a dat o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, după predarea lucrărilor, Paula Mănuceanu, la iniţiativa Iulianei Coruţ ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte şi a înlocuit-o cu altă lucrare rescrisă de Ferchedău în biroul şi sub supravegherea sa.
"În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunţat prin corectarea unui înscris plăsmuit şi astfel au fost asigurate şansele de reuşită ale lui Ferchedău-Paul Cristian", au arătat procurorii în rechizitoriu.
La 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcţia de consilier pentru probleme europene în cadrul Direcţiei Generale AM POSDRU.
În schimbul intervenţiei pentru fraudarea concursului în favoarea lui Ferchedău, în 24 şi 25 octombrie 2012, Iuliana Coruţ a pretins în nume propriu, de la mama acestuia, sume de bani, bunuri şi alte foloase, a mai arătat DNA.
De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Coruţ ar fi solicitat, prin intermediul Simonei Dumitriu, sora sa şi colegă de serviciu cu Cristiana Bigan, mama candidatului, să primească foloasele cerute.
Anchetatorii au mai acuzat-o pe Iuliana Coruţ că, în 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrării scrise a lui Paul Ferchedău, ar fi pretins de la Cristiana Bigan foloase pentru Paula Mănuceanu, solicitare făcută tot prin intermediul Simonei Dumitriu.
În 11 februarie 2013, după începerea urmăririi penale în acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii Iulia Coruţ a demisionat.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe