Fostul director economic al ANSIT, deferit justiţiei pentru fraudă de 190.000 euro

Fostul director economic al Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT) şi alte trei persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie pentru fraudarea unor foduri europene nerambursabile, în valoare de aproximativ 190.000 de euro.

Urmărește
174 afișări

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada 2003-2005, Gheorghe Popa, în calitate de director al Direcţiei Economice şi Administrative din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativei Tinerilor (ANSIT), ar fi utilizat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate fonduri europene nerambursabile în cuantum de 7.136.427.020 de lei vechi (aproximativ 187.283,2 euro) în cadrul Programului Youth. Acest lucru ar fi fost posibil cu sprijinul inculpatei Olguţa Irina Dicea, prin folosirea unor înscrisuri falsificate puse la dispoziţie de inculpaţii Pepelea Anca, reprezentant a unei organizaţii nonguvernamentale şi de Gheorghe Ciurilă, administrator al unor societăţi comerciale.

Concret, în perioada 2003 - 2005, Gheorghe Popa, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi dispus efectuarea a 26 de plăţi nejustificate către Federaţia Judeţeană a Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret (FJT) Braşov, Liga pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (LADT) Braşov, Asociaţia Tinerilor Ziarişti (ATZ) Braşov şi SC Sitex Tour SRL, SC Spasici Comserv SRL şi SC Prohotels SRL, cu ocazia derulării unui număr de 16 contracte de prestării servicii şi parteneriat încheiate de ANSIT cu persoanele juridice menţionate. Practic au fost achitate cu bani provenind din programul Youth servicii care, în realitate, nu au fost efectuate. Pentru a putea justifica aceste plăţi, Popa Gheorghe a folosit un număr de 11 facturi fiscale întocmite în fals de inculpaţii Ciurilă Gheorghe şi Pepelea Anca prin care atestau în mod nereal prestarea unor servicii către ANSIT, susţine DNA.

În demersul său, Popa Gheorghe a fost ajutat de inculpata Dicea Olguţa Irina, şef al serviciului financiar contabil în cadrul Direcţiei Economico Financiare a ANSIT.

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 7.136.427.020 de lei vechi (aproximativ 187.283,2 euro).

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Popa, director al Direcţiei Economice şi Financiare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT) în perioada 2002 - 2007, pentru schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale); Irina Olguţa Dicea, şef al serviciului financiar contabil în cadrul Direcţiei Economico Financiare a ANSIT, pentru complicitate la infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), complicitate la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale); Anca Pepelea, reprezentant al Ligii pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (LADT) Braşov, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi Gheorghe Ciurilă, administrator al SC Sitex Tour SRL şi SC Spasici Comserv SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (10 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Anca Pepelea şi Gheorghe Ciurilă au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie la data de 16 mai 2007. La data de 26 ianuarie 2011, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus condamnarea inculpatei Pepelea la şase ani închisoare şi condamnarea inculpatului Ciurilă Gheorghe la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, hotărâre care nu este definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici