Fostul director RADET, Gheorghe Dabela, condamnat la şase ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis mărirea pedepsei fostului director general al RADET, Gheorghe Dabela, condamnându-l la şase ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că a primit mită peste jumătate de milion de euro, pentru derularea unui contract de modernizare a regiei.

Urmărește
1032 afișări
Imaginea articolului Fostul director RADET, Gheorghe Dabela, condamnat la şase ani de închisoare

Fostul director RADET, Gheorghe Dabela, condamnat la şase ani de închisoare (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, mărirerea pedepselor în dosarul în care fostul director general al RADET Gheorghe Dabela a fost judecat, alături de Valentin Carali, fost ofiţer superior SRI.

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a lui Eduard Pelengică.

Astfel, Gheorghe Dabela a primit o pedeapsă de 6 ani închisoare şi 2 ani interzicerea unor drepturilor după executarea pedepsei principale. Iniţial, prima instanţă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti îl condamnase la 3 ani de detenţie.

În cazul lui Valentin Gabriel Carali, fost ofiţer superior în cadrul Serviciului Român de Informaţii, instanţa a mărit pedeapsa primită iniţial la 4 ani şi 6 luni de închisoare.

De asemenea, Marian Fătu, a fost condamnat să execute o pedeapsă de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor, iar Mihai Cucui, la 6 ani închisoare.

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis şi condamnarea la şase ani de închisoare a lui Ion Fătu şi Eduard Valentin Pelengică, în timp ce Lilian Uzunov a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

De asemenea, instanţa i-a obligat pe Valentin Carali, Marian Fătu, Ion Gheorghe Dabela, Mihai Radu Cucui, Lilian Uzunov, Ion Fătu şi Petco Uzunov la plata a câte 2.500 de lei cheltuieli de judecată.

Această decizie poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

În iulie 2006, s-a finalizat judecarea acestui dosar în prima fază, la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti. În urmă unei decizii a Curţii Constituţionale, instanţa supremă a decis că Curtea de Apel Bucureşti este competentă să judece cazul

Procurorii anticorupţie au stabilit că în perioada 1998 - 2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti şi intermediari ar fi pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH, bani şi bunuri în valoare totală de peste jumătate de milion de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, pentru încheierea contractului economic şi pentru asigurarea ritmicităţii plăţilor pe care urma să le efectueze.

Fostul director general al regiei Ioan Gheorghe Dabela ar fi primit mită 100.000 de euro, restul până la 500.000 de euro fiind împărţiţi între cei şapte complici ai acestuia.

Reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsaneriung GmbH au încheiat cu RADET, la începutul anului 1999, un contract în valoare de 22 de milioane de mărci germane, pentru reabilitarea a 25 de kilometri de conductă de transport a agentului termic, derulat prin filiala la Bucureşti de firma germană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici