Video Fostul europarlamentar Adrian Severin, despre întâlnirea cu Ciorbea: Unde în altă parte să se ducă penalii decât la avocat?

Fostul europarlamentar Adrian Severin, care a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a declarat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că s-a întâlnit cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru că „penalii” se duc să vorbească cu avocaţii.

Urmărește
1371 afișări

„Am văzut că cineva, nu ştiu cine, era puţin mirat că nişte penali s-au dus să vorbească cu Avocatul Poporului. Păi unde în altă parte să se ducă penalii decât la avocat? De aia sunt avocaţii, ca să vorbească penalii cu ei, nu? Fie că este avocatul individului, fie că este avocatul tuturor cetăţenilor, tot avocat este. Cu domnul Ciorbea am discutat alte chestiuni şi care nu mă privesc sub nicio formă pe mine. Am discutat măsura în care elementele, argumentele care au condus la concluzia potrivit căreia completurile de 5 sunt neconstituţionale, sunt neconforme cu principiile şi regulile drepturilor omului sunt aplicabile sau nu şi în cazul celorlalte completuri. Mă refer în special la completurile de la Înalta Curte pentru că aici situaţia este cea mai flagrantă, în sensul că, dacă cele de 5 nu sunt legale, pentru că unul dintre membrii completului nu a fost tras la sorţi, cele de 3 cum ar putea fi mai obiective, mai independente, mai neutre, când niciunul dintre membri nu a fost tras la sorţi. Este o chestiune de principiu”, a declarat Adrian Severin.

Pe 14 februarie, reprezentanţii Avocatul Poporului anunţau, prin intermediul unui comunicat de presă, că Victor Ciorbea, alături de Emma Turtoi, Şef Serviciu Contencios Constituţional şi alţi doi consilieri din cadrul instituţiei, s-au întâlnit cu Toni Neacşu, avocat, cu fostul europarlamentar Adrian Severin, cu fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor din România Constantin Sima, cu avocatul Jean Paul Andrei şi cu Adina Anghelescu, de la publicaţia luju.ro.

"Petiţionarii, care au depus şi memorii la sediul instituţiei, au solicitat Avocatului Poporului sesizarea CCR în legătură cu constituţionalitatea constituirii completurilor de judecată, atât la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi la nivelul celorlalte instanţe judecătoreşti, civile sau penale. Argumentele solicitanţilor au fost invocate din perspectiva considerentelor reţinute de către Curtea Constituţională a României în Decizia 685/2018. Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea a solicitat petenţilor să depună precizări scrise cu privire la cele relatate şi a declarat că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor analiza petiţiile înaintate de cei prezenţi, cât şi alte memorii adresate pe aceeaşi temă, şi se va lua o decizie care va fi comunicată", potrivit comunicatului de presă postat pe site-ul Avocatului Poporului.

Ulterior, Victor Ciorbea a anunţat că a primit mai mult plângeri în legătură cu neconstituţionalitatea formării completurilor de 3 judecători şi a solicitat lămuriri de la ÎCCJ şi CSM. Avocatul Poporului a precizat că în baza răspunsurilor şi analizei va decide dacă e cazul să sesizeze CCR.

Pe 16 noiembrie 2016, Adrian Severin a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. El a fost eliberat condiţionat la începutul anului 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici