- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul inspector şef adjunct al ITM Bihor (PNL), reinstalat în funcţie după doi ani de procese
Fostul inspector şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, Nadia Racz, membru PNL, a fost reinstalată, miercuri, în funcţia din care fusese schimbată în 2009, după ce a câştigat mai multe procese intentate Ministerului Muncii.
Astfel, Nadia Racz a devenit primul membru al unui partid de opoziţie care deţine o funcţie de conducere în serviciile deconcentrate ale Guvernului din judeţul Bihor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Nadia Racz a fost reinstalată în funcţie ca urmare a aplicării unui ordin al şefului Inspecţiei Muncii, Dantes Nicolae Bratu, emis în urmă cu cinci zile, pentru punerea în aplicare a unei serii de sentinţe judecătoreşti favorabile funcţionarului.
Nadia Racz a fost schimbată din funcţia de inspector şef adjunct al ITM Bihor în data de 24 aprilie 2009, ca urmare a unui ordin al ministrului Muncii emis în baza OUG 37/2009, prin care funcţiile publice de conducere fuseseră transformate în funcţii de manager şi atribuite, conform unui algoritm politic, reprezentanţilor PDL şi PSD, partide aflate atunci în aceeaşi coaliţie la guvernare.
"Am contestat acel ordin de ministru la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor, cerând suspendarea aplicării lui până la judecarea pe fond a cauzei, precum şi anularea pe fond a actului”, a declarat miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Nadia Racz.
În iulie 2009, instanţa a decis suspendarea aplicării ordinului, dar funcţionara nu a fost respusă în drepturi.
"În loc să fiu reîncadrată în funcţia deţinută anterior, conform sentinţei Tribunalului Bihor, ministrul Muncii a emis un nou ordin, prin care eram trecută pe o funcţie de execuţie. Am atacat şi acest ordin şi am câştigat procesul, atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel Oradea”, a declarat Nadia Racz.
Ministerul Muncii a atacat sentinţa la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, care însă a respins acţiunea, menţinând decizia Curţii de Apel Oradea, care dispusese reîncadrarea Nadiei Racz pe funcţia de inspector şef adjunct, precum şi plata retroactivă a salariilor neîncasate şi a unor daune morale de 25.000 lei.
Funcţionara a cerut executarea silită a sentinţei şi, pentru că aceasta nu fusese pusă în aplicare imediat, a deschis un nou proces, prin care a cerut ca ministrul Muncii, la acea dată premierul Emil Boc (care îl înlocuia pe demisionarul Ioan Nelu Botiş), să fie sancţionat cu 20% din salariul mediu pe economie, plus câte 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere, până la aplicarea sentinţei.
"Domnul Boc, ca ministru interimar al Muncii, neaplicând decizia instanţei, a încălcat articolele 24 şi 25 din Legea Contenciosului administrativ, motiv pentru care am cerut sancţionarea sa”, a declarat funcţionara, precizând că acest proces se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.
Nadia Racz a mai spus că urmează să îşi recupereze de la Ministerul Muncii atât salariile aferente funcţiei, cât şi despăgubirile morale stabilite de Curtea de Apel Oradea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO