Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat la închisoare în primă instanţă

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţână, a fost condamnat, joi, în primă instanţă, la patru ani şi patru luni de închisoare, cu executare, pentru că ar fi atribuit fraudulos un contract de concesiune în valoare de aproximativ 6,3 milioane de euro.

Urmărește
1355 afișări
Imaginea articolului Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat la închisoare în primă instanţă

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat la închisoare în primă instanţă

În acelaşi dosar, au fost condamnaţi de Tribunalul Constanţa , la pedepse cuprinse între un an şi şase luni şi trei ani şi şapte luni de închisoare cu executare, şi Mihai Corneliu Stănculescu, şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Micu Renato Cristea - angajat în cadrul SC „Agrodec” SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către spital, Violeta Androne - director financiar-contabil, în cadrul unităţii medicale, Gheorghe Antohi - angajat în cadrul spitalului, Carmela Endora Gherghina - la data faptelor, consilier juridic, şi Marioara Furnică – economist, în cadrul Serviciului Achiziţii al spitalului.

De asemenea, fiecare dintre inculpaţi a fost obligat de către instanţă la plata sumei de 4.900 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Decizia magistralilor nu este definitivă, inculpaţii având drept de apel în termen de 10 zile.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, Dănuţ Căpăţână, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a unui contract de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri.

În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul unităţii sanitare, în aceleaşi împrejurări, Micu Renato Cristea, Violeta Androne, Mihai Corneliu Stănculescu, Gheorghe Antohi şi Carmela Endora Gherghina, au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice, care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

La rândul său, şi Marioara Furnică, cu ocazia participării, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul lui Mihai Corneliu Stănculescu, a încălcat dispoziţiile legale, în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

Astfel, la data de 20 octombrie 2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, Cristea, Androne, Antohi, Gherghina şi Furnică, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au întocmit şi au atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii, inclusiv certificatul constatator emis de Registrul Comerţului privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii trei ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, deşi aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertant.

Acest lucru a condus, în final, atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăţi comerciale - persoană vătămată în dosar, deşi aceasta îndeplinea toate cerinţele impuse de către autoritatea contractantă prin documentaţia de atribuire, cât şi la crearea premiselor necesare obţinerii, de către ofertantul SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL Bucureşti, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 de lei, adică aproximativ 6.302.226,78 euro.

Ca urmare a intervenţiei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, contractul de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medica nu a mai fost atribuit SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici