Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş s-a prezentat la DIICOT

Codruţ Şereş a luat la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul privatizărilor, acesta arătând că sunt aceleaşi acuzaţii de trădare prin transmitere de secrete şi aderare la un grup infracţional organizat privind privatizarea Electrica Muntenia Sud şi vânzarea a 8% din acţiunile Petrom către salariaţi.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş s-a prezentat la DIICOT

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş s-a prezentat la DIICOT (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt aceleaşi acuzaţii de acum doi ani de zile, ieşite dintr-un context normal. Aceleaşi poveşti scoase din scenarii de filme. A început campania electorală. Deşi după doi ani de zile suntem cu privatizarea Electrica Sud la final şi lucrurile sunt închise, banii fiind încasaţi de statul român, se pare că procurorii încă nu s-au clarificat în ceea ce priveşte elemenetele acestei privatizări", a declarat Codruţ Şereş la ieşirea de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Fostul ministru al Economiei a mai spus că i s-au adus la cunoştinţă aceleaşi acuzaţii şi legate de vânzarea a opt la sută din acţiuni către salariaţii Petrom. "Dacă după doi ani de zile nu am reuşit să ne clarificăm, mai multe nu sunt de spus", a mai spus Şereş.

Potrivit avocatului Gheorghiţă Mateuţ, şi lui Zsolt Nagy i-au fost prezentate învinuirile în acest dosar în urmă cu câteva luni.

Fostul ministru al Economiei s-a prezentat, luni dimineaţă, la DIICOT şi pentru a da declaraţii în dosarul Hidroelectrica. Şereş a spus, la ieşirea de la DIICOT, că nu are legătură cu privatizarea Hidroelectrica, iar acuzaţiile care i se aduc sunt scoase dintr-un scenariu ştiinţifico-fantastic.

"N-am niciun fel de legătură cu privatizarea Hidroelectrica. Am dat procurorilor aceleaşi date ca în urmă cu un an şi jumătate. Acuzaţiile sunt scoase dintr-un scenariu ştiinţifico-fantastic", a declarat Şereş.

Şereş a mai fost la DIICOT şi în 30 septembrie, el declarând atunci că procurorii i-au prezentat aceleaşi învinuiri ca în urmă cu un an în dosarul Hidroelectrica, iar în cauza privind privatizările strategice nu s-a mai întâmplat nimic pentru că dosarul este încă la Senat. Şereş preciza că este acuzat că ar fi favorizat subminarea economiei naţionale, întrucât nu a schimbat conducerea de la Hidroelectrica.

Întrebat despre proiectul de ordonanţă privind vânzarea a opt la sută din acţiunile Petrom către angajaţi, Şereş a spus că legea arată că acţiunile salariaţilor trebuie vândute în aceleaşi condiţii ca şi în cazul OMV. Şereş a precizat că proiectul de ordonanţă a fost promovat de Ministerul Economiei, însă nu a existat consens între miniştri în legătură cu acesta.

Şereş a mai fost la DIICOT şi în 30 septembrie, el declarând atunci că procurorii i-au prezentat aceleaşi învinuiri ca în urmă cu un an în dosarul Hidroelectrica, iar în cauza privind privatizările strategice nu s-a mai întâmplat nimic pentru că dosarul este încă la Senat.

Şereş preciza că este acuzat că ar fi favorizat subminarea economiei naţionale, întrucât nu a schimbat conducerea de la Hidroelectrica.

"Conducere care şi astăzi este în funcţie, ca şi celelalte persoane care în momentul de faţă sunt fie vicepreşedinţi la Agenţia de Reglementare în domeniul Energie Electrice, fie în alte funcţii de la diverse alte societăţi, sunt şi ei acuzaţi. Mi se pare extrem de grav să acuzi de subminarea economiei naţionale în urmă cu un an şi jumătate, iar aceleaşi persoane în continuare să fie pe funcţie, iar la Parchet să-l aduci pe ministru", a mai spus Şereş.

În privinţa raportului care semnala disfuncţionalităţile de la Hidroelectrica, Şereş a afirmat că oricine poate să fabrice un raport. "Ca acel raport să fie valid ar fi trebuit să fie semnat de membrii comisiei. Membrii comisiei au refuzat să semneze acel raport, după care cel care a întocmit raportul a semnat şi al doilea raport care a ajuns la procurorii DIICOT", a conchis fostul ministru al Economiei.

În dosarul Hidroelectrica, Codruţ Şereş este acuzat de procurori că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii societăţii, că nu ar fi sesizat autorităţile referitor la aceste fapte şi că nu ar fi luat măsurile impuse de funcţia de ministru al Economiei. Prin aceste activităţi, Şereş ar fi periclitat Sistemul Energetic Naţional şi, în consecinţă, ar fi subminat economia naţională, susţin procurorii.

Procurorii susţin că, în calitate de ministru al Economiei, Codruţ Şereş ar fi sprijinit, în 2006, asociaţia constituită în 2002 de către persoanele aflate la conducerea SC Hidroeletrica SA. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus, în 3 aprilie 2007, începerea urmăririi penale faţă de Şereş şi faţă de alte opt persoane din conducerea SC Hidroelectrica SA şi a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), rezoluţia fiindu-le adusă la cunoştinţă în perioada 11 - 13 aprilie anul trecut.

Scopul asociaţiei a constat în reorientarea activităţii SC Hidroelectrica SA pentru facilitarea unor societăţi comerciale private în scopul obţinerii de contracte de furnizare de energie electrică în mod preferenţial care ar fi condus la obţinerea de foloase injuste, respectiv satisfacerea unor inetrese de grup, potrivit procurorilor.

Membrii grupului sunt acuzaţi că ar fi încheiat contracte de retehnologizare a unor grupuri hidroenergetice la preţuri supraevaluate, că nu ar fi activat clauza de forţă majoră în situaţii de calamităţi naturale pentru contracte de furnizare a energiei electrice, că ar fi cauzat prejudicii prin vânzarea către unele firme private la preţuri mici a energiei cumpărate cu preţuri mari de la anumiţi furnizori şi că ar fi încheiat anumite contracte cu încălcarea unor dispoziţii legale.

Prejudiciul estimat de anchetatori, notat în rezoluţia DIICOT, se ridică la 400 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici