- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.10.2015, 15:42)
- Cătălin Lupăşteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, AUDIAT la DNA, în dosarul privind votul din diaspora: "Cât este o anchetă în curs, nu voi comenta"/Dragnea: Nu cred că a greşit ca ministru
Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a venit la DNA, luni, el declarând că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale.
Urmărește
1986 afișări
Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)
UPDATE 20:45 Titus Corlăţean, după patru ore de audieri la DNA: Cât este o anchetă în curs, nu voi comenta
Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a fost audiat, luni, timp de patru ore, la Direcţia Naţională Anticorupţie, el precizând că a dat declaraţii în dosarul privind votul din diaspora, de la alegerile prezidenţiale şi că nu va face alte comentarii atât timp cât este o anchetă în curs.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Întrebat de jurnalişti dacă la alegerile din 2014 le-a fost interzis românilor din diaspora să voteze, fostul ministru de Externe a precizat că nu va face declaraţii publice, câtă vreme este o anchetă în curs.
"Ceea ce am avut ca şi conduită aproape un an de zile, necomentând public şi respectând regulile şi procedurile, câtă vreme există o anchetă în curs in rem, voi face şi de acum înainte până la soluţia procurorului", a precizat Titus Corlăţean, la ieşirea din sediul DNA.
UPDATE 16:05 - Dragnea, despre audierea lui Corlăţean: Sper să nu fie nicio problemă, nu cred că a greşit ca ministru
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, cu privire la audierea fostului ministru de Externe Titus Corlăţean la DNA în dosarul votului din diaspora, că speră să nu fie nicio problemă pentru social-democrat, având în vedere că nu crede că a greşit cu ceva cât a fost în Guvern.
"Sper să nu fie nicio problemă. Nu cred că Titus Corlăţean a greşit cu ceva atunci când a fost ministru", a spus Dragnea, întrebat despre audierea fostului ministru la DNA.
Întrebat dacă se aşteaptă să fie şi el chemat în faţa procurorilor în acest dosar, Dragnea a negat spunând că nu ar putea avea nicio calitate. "Sunt chemat pentru referendum, asta am înţeles, dar pentru aia nu-mi dau seama de ce", a spus fostul ministru al Dezvoltării şi vicepremier la vremea respectivă.
Senatorul Titus Corlăţean, care a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din 2014, a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că a venit în calitate de martor şi că urmează să vadă despre ce este vorba.
Corlăţean a spus, răspunzând unei întrebări, că dosarul în care a fost citat este cel privind organizarea, în secţiile de votare din străinătate, a alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014.
Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale, a fost constituit iniţial pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prin conexarea a şase dosare penale care au vizat plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului. Faptele sesizate în plângeri sunt abuzul în serviciu, neglijenţa în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în 2 decembrie 2014, dosarul de la PICCJ, întrucât DNA avea în lucru un alt dosar care vizează aceleaşi fapte.
În 8 decembrie 2014, Autoritatea Electorală a transmis mai multe documente solicitate de DNA, între acestea numărându-se corespondenţa intra şi interinstituţională privind votul din diaspora.
La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului al doilea, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.
După scrutin, Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.
La două zile după turul al doilea, şi Meleşcanu a demisionat, el precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".
Teodor Meleşcanu a declarat că singurul lucru pe care nu a reuşit să îl realizeze a fost suplimentarea numărului secţiilor de votare, întrucât, deşi a solicitat Biroului Electoral Central acest lucru, BEC "nu a putut oferi clarificările necesare privind existenţa unei soluţii legale, în acest sens". Potrivit lui Meleşcanu, exista, în cazul modificării numărului secţiilor de votare între cele două tururi de scrutin, riscul contestării alegerilor.
Meleşcanu a mai spus că soluţia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusă în aplicare, întrucât contravine prevederilor legale în vigoare, iar Biroul Electoral pentru Străinătate a atras atenţia asupra acestui lucru, într-o adresă, prin care se preciza că închiderea tuturor secţiilor se va face la ora 21.00.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Marian Vanghelie, audiat la DNA: "Ponta şi Dragnea şi-au bătut joc de diaspora. Am dat o declaraţie de martor"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe