Fostul procuror Angela Nicolae a fost arestată din nou, deoarece a publicat articole în presă după eliberare

ICCJ a dispus ca fostul procuror al PICCJ Angela Nicolae să fie arestată din nou, pentru că a publicat cinci scrisori în care, într-un limbaj agresiv, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri, în alt cadru decât cel legal procesual, anunţă DNA.

Urmărește
538 afișări
Imaginea articolului Fostul procuror Angela Nicolae a fost arestată din nou, deoarece a publicat articole în presă după eliberare

Fosta procuror Angela Nicolae a fost arestată din nou fiindcă a publicat articole în presă după eliberare (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Instanţa supremă a înlocuit măsura controlului judiciar dispus faţă de fostul procuror al Parchetului instanţei supreme Angela Nicolae, judecat pentru corupţie în dosarul privind evaziune fiscală cu produse animale, şi a luat faţă de aceasta măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

În 27 mai, măsura arestului preventiv a fost înlocuită de judecătorii ICCJ cu arestul la domiciliu pe o durată de 30 zile, respectiv până în 25 iunie.

La termenul din 20 iunie, instanţa de fond a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă mai uşoară a controlului judiciar.

Anchetatorii DNA au cerut arestarea femeii după ce aceasta "s-a plasat, începând cu 15 iunie, în spaţiul public virtual şi, într-un mod agresiv ca limbaj scris, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri în acest cadru pe care şi l-a ales, altul decât cel legal procesual".

În referatul cu propunere de înlocuire a măsurii controlului cu cea a arestului preventiv procurorii DNA arată că "...la câteva zile după ce a beneficiat de punerea în libertate, succesiv, prin înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu (27.05.2014), apoi cu controlul judiciar (20.06.2014) tocmai în considerarea situaţiei sale personale, de familie, în considerarea cererii sale de a se îngriji de sănătatea fiilor săi şi pentru a-şi pregăti apărarea, în loc să respecte obligaţiile impuse de instanţa supremă de fond şi să aibă o conduită procesuală demnă, să-şi pregătească apărarea, aşa cum a motivat fiecare cerere pe care a formulat-o pentru judecarea sa în libertate, s-a plasat, începând cu 15.06.2014, în spaţiul public virtual şi, într-un mod agresiv ca limbaj scris, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri în acest cadru pe care şi l-a ales, altul decât cel legal procesual".

Astfel, notează DNA, "spaţiul public virtual a fost ales de către inculpată drept cadru procesual pentru prezentarea aşa ziselor probe, ridicarea excepţiilor şi pentru consemnarea declaraţiilor, pretextând în mod fals, chiar în cuprinsul scrisorilor deschise, că nu a avut posibilitatea reală să-şi formuleze apărări şi să-şi administreze probe în proces".

Prin cinci "aşa numite scrisori deschise", notează procurorii, din datele de 2, 29 iulie, 6 august (două) şi 22 august, Angela Nicolae "a urmărit să traseze o linie de demarcaţie între infracţiunile reale pentru care este judecată şi pentru care există indicii rezonabile puternice, rezultate din probele administrate până în această fază a judecăţii, şi motivaţiile personale transmise în spaţiului public".

"Prin adevărate declaraţii de caz, cereri, excepţii, solicitări de probe, acuzaţii că procurorul şi instanţa de fond au împiedicat administrarea probelor, inculpata a demarat apărări, susţineri, acuzaţii, aflate într-o neconcordanţă totală cu probele cauzei şi în afara cadrului procesual, urmărind să provoace o preluare spontană generatoare de percepţii false asupra elementelor esenţiale ale cauzei", mai arată procurorii.

DNA arată că anchetatori ai instituţiei au fost denigraţi şi insultaţi prin afirmaţiile făcute de Nicolae în scrisorile transmise în spaţiul public. "Sub acest aspect, precizăm că nu avem în vedere afirmaţiile emise în spaţiul public,cu acelaşi prilej al scrisorilor deschise menţionate, prin care inculpata a promovat injuria şi am făcut abstracţie de ansamblul denigrărilor, apte a aduce atingere dreptului la imagine a magistraţilor vizaţi, chiar dacă prin natura şi impactul lor asupra opiniei publice, urmăresc discreditarea", se arată în documentul DNA.

"Comportamentul procesual al inculpatei, care determină incidenţa în concret a dispoziţiilor art.242 alin.3 CPP constă în aceea că probele, cererile nu şi le-a formulat în condiţiile prevăzute de lege, aşa cum i s-a dispus şi cum a luat personal la cunoştinţă la termenul din 28.06.2014, iar exercitarea dreptului la apărare, deşi i-a fost acordată nu şi-a exercitat-o în cadru procesual, ci printr-un comportament incompatibil cu rigorile măsurii preventive a controlului judiciar sub care se află", se arată în documentul procurorilor DNA care notează că "mai mult, comportamentul procesual incompatibil condiţiilor măsurii controlului judiciar sub care se află, rezultă şi din stăruinţa inculpatei în această conduită".

În aceste condiţii. conchid anchetatorii, "menţinerea măsurii preventive mai puţin intruzive faţă de inculpată ar avea cu uşurinţă semnificaţia unei cauze de impunitate şi de credibilitate a susţinerilor false lansate”.

Angela Nicolae, fiul ei şi doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată procurorii DNA după ce procurorul ar fi cerut aproape 88.000 de lei pentru a intereveni în mai multe dosare.

Conform rechizitoriului întocmit în această cauză, în perioada martie-septembrie 2012 şi în ziua de 16 noiembrie 2012, dar şi în mod repetat, în cursul acestui an, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct şi prin intermediul fiului ei Daniel Nicolae, mai multe sume de bani. În total, ea ar fi pretins de la Ghaziri aproape 112.000 de lei şi 1.500 de euro din care a primit prin intermediul fiului său, în total 82.215,64 de lei.

În schimbul banilor, spun anchetatorii, magistratul a promis că va interveni pe lângă judecătorii din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi pe lângă magistraţi procurori, astfel încât să îi determine să pronunţe hotărâri favorabile lui Rami Ghaziri şi firmei sale.

"Promisiunea de intervenţie pe lângă judecătorii CEDO avea în vedere un dosar privind o sesizare formulată de SC Avicola Crevedia SA (administrată de Ghaziri Rami), iar promisiunea de intervenţie pe lângă magistraţii români viza un dosar penal, format în baza sesizării Gărzii Financiare, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi declinat ulterior la DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti", potrivit procurorilor anticorupţie.

Conform sursei citate, între 28 mai şi 12 iulie, fostul procuror al Parchetului general a cerut şi a primit de la Sorin Gheorghe, trimis şi el în judecată, în trei tranşe, suma de 4.500 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă prim procurorul parchetului de pe lângă o judecătorie şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă faţă de un cunoscut al omului de afaceri. Persoana pentru care urma să intervină era cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acelei unităţi de parchet, pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

"În luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, în baza unei înţelegeri infracţionale anterioare, suma de 1.000 lei pentru intervenţia făcută pe lângă un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte - Biroul Rutier, în scopul de a-l determina să nu-l sancţioneze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat în timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fără documente de provenienţă", spun anchetatorii DNA.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe un imobil, ce îi aparţine Angelei Nicolae, pentru a acoperi suma de 87.715,64 de lei, bani pe care ea i-ar fi primit sub formă de mită.

Fostul procuror este acuzat de anchetatori de trafic de influenţă. Alături de ea, a mai fost deferit justiţiei şi fiul său, Daniel Nicolae, acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, dar şi oamenii de afaceri Rami Ghaziri şi Sorin Gheorghe, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată.

Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Angela Nicolae şi fiul ei au fost arestaţi în 29 octombrie, după ce procurorii DNA au identificat o reţea de evaziune fiscală în domeniul alimentar, care ar fi prejudiciat statul român cu peste 70 de milioane de euro. În acest dosar cercetările sunt continuate de anchetatori, în el fiind implicaţi mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi milionarul Justin Paraschiv.

În aceeaşi zi în care a fost arestată, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus suspendarea din funcţia de magistrat a Angelei Nicolae, procuror şef de birou în Parchetul instanţei supreme. Ulterior, în 10 decembrie, CSM a luat act de cererea de demisie înaintată de Angela Nicolae.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici