- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul procuror Maximilian Bălăşescu va fi judecat în stare de arest preventiv pentru luare de mită
Fostul procuror Maximilian Bălăşescu va fi judecat în stare de arest preventiv în dosarul în care este acuzat de luare de mită, a decis, vineri, instanţa supremă.
Fostul procuror Maximilian Bălăşescu va fi judecat în stare de arest preventiv pentru luare de mită (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
În 27 februarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondate cererile de revocare şi de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea de obligare de a nu părăsi ţara sau localitatea formulate de Maximilian Bălăşescu şi de cei doi complici ai săi, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu. Instanţa a constatat legalitatea şi temeinicia arestării preventive a celor trei.
Decizia a fost contestată de Maximilian Bălăşescu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Magistraţii instanţei supreme au respins, vineri, recursul lui de Maximilian Bălăşescu, astfel că fostul procuror de la Parchetul Tribunalului Ilfov va fi judecaţi în stare de arest. Primul termen de judecată în dosar a fost stabilit de Curtea de Apel Bucureşti pentru 20 martie.
Maximilian Bălăşescu a anunţat la Curtea de Apel Bucureşti că a demisionat din Ministerul Public şi că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.
În 24 februarie, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălăşescu, pentru de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, "un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă".
Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.
Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.
"Banii au fost pretinşi pentru ca inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion să dispună ridicarea măsurilor asigurătorii luate faţă de denunţător, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta şi să formeze un dosar separat, în care, ulterior, să adopte soluţia de scoatere de sub urmărire penală", notează procurorii anticorupţie.
În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict în timp ce primea de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse.
În 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.
Fostul procuror Maximilian Bălăşescu discuta cu denunţătorul său Sebastian Dobrescu despre valoarea mitei pe care ar fi trebuit să i-o dea pentru a fi scos de sub acuzare în dosarul vrăjitoarelor, pentru evidenţierea sumei de 100.000 de euro pretinse folosind termenul "un volum".
Sebastian Dobrescu i-a precizat lui Bălăşescu faptul că "nu doreşte vreodată să i se spună că trebuie să aducă «o bibliotecă»", se arată în rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), obţinut de agenţia MEDIAFAX, prin care a fost deferit justiţiei anchetatorul vrăjitoarelor Roxana Lider, cunoscută drept Vanessa, şi Rada Mincă, zisă Melisa.
După o audiere formală a lui Dobrescu, aceasta i-a spus lui Bălăşescu faptul că "ar mai fi vrut să facă o vorbă cu el, să mai discute ceva", context în care procurorul i-a răspuns: "Ştiu, ştiu, da!... Hai să-ţi arăt toaleta."
Astfel, Bălăşescu l-a condus pe Dobrescu într-o încăpere din apropierea biroului său. Sebastian Dobrescu (cel care l-a denunţat ulterior la DNA pe Bălăşescu) a abordat problema banilor ce i-ar fi fost pretinşi prin Cristian Ene şi Marian Simireanu, în numele procurorului. "S-au făcut nişte discuţii, nişte vorbe", i-a spus Dobrescu procurorului, dând de înţeles că ar vrea să clarifice acest subiect.
"Pentru a păstra o oarecare conspirativitate a subiectului aflat în discuţie, denunţătorul a optat să se refere la folosul pretins utilizând termenul argotic «cărţi», precum şi acela de «un volum», pentru evidenţierea sumei de 100.000 euro", se arată în rechizitoriu.
Astfel, Dobrescu îi spune procurorului că i s-a transmis că, într-o primă etapă, trebuie să dea procurorului "un volum", adică 100.000 de euro, după care i s-a comunicat altceva, iar în aceste condiţii nu doreşte "vreodată să i se spună că trebuie să aducă o bibliotecă".
Procurorul i-a spus lui Dobrescu faptul că "a înţeles", apoi l-a întrebat: "Păi, ce ai vorbit cu fratele meu?", referindu-se la Cristian Marian Ene.
Dobrescu a replicat: "Deci a rămas pe trei volume", iar Bălăşescu a spus: "Dacă asta ai discutat cu el. Nu ştiu".
Discuţia a continuat destul de vag cu privire la bani, astfel că Dobrescu, pentru a evita orice confuzie, a spus: "Deci, trei volume din şase cifre!".
Când Dobrescu a spus că are pregătit deja primul volum, reacţia lui Bălăşescu a fost: "Şi atât!". Ulterior, când Dobrescu a amintit şi de diferenţa de 200.000 de euro, procurorul a opinat că suma nu ar mai trebui dată.
"Deci, discuţia aşa a fost. Deci, ce fac ei peste ... îi... în gură! Ca să ştii cum stau lucrurile", i-a spus Bălăşescu denunţătorului.
Procurorul a continuat spunând că va avea o discuţie cu Ene, "pentru că nu e normal".
Discuţia între cei doi a continuat, procurorul spunându-i lui Dobrescu faptul că trebuie să meargă la Poliţie pentru a-şi ridica o parte din bunurile ridicate la percheziţia dimiciliară, asigurându-l voalat că îi va soluţiona favorabil dosarul până în 15 februarie.
Toată discuţia între cei doi a fost înregistrată, tehnica fiind montată pe Dobrescu.
După discuţia de la Parchet, Dobrescu s-a întâlnit cu Ene într-o pizzerie. Aici Ene i-a spus că cei 300.000 de euro urmau a fi împărţiţi între Max Bălăşescu şi Mihai Gheorghe, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Ilfov, câte 100.000 de euro, Cristian Ene şi Marian Simireanu câte 50.000 de euro, "pentru că toată lumea trebuie să mănânce".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO